Hans Kristian Skibby
 svarer 
Jeppe Bruus

Vil ministeren udlevere en vurdering af omfanget af det illegale marked med tobaks- og nikotinprodukter samt redegøre for andelen af digital illegal handel samt fysisk illegal handel?

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

Skatteudvalget, Spørgsmål 219

Vil ministeren – assisteret af relevante myndigheder – udlevere en vurdering af omfanget af det illegale marked med tobaks- og nikotinprodukter samt redegøre for andelen af digital illegal handel samt fysisk illegal handel?

Svar fra onsdag den 7. februar 2024

Skatteministeriet har ikke grundlag for at skønne over omfanget af den illegale handel med tobaks- og nikotinprodukter - herunder andelen af digital illegal handel samt fysisk illegal handel.

Undersøgelser, branchen selv får foretaget, tyder på, at det illegale marked for cigaretter i Danmark er begrænset.

KPMG’s rapport om illegal handel med cigaretter fra juni 2023 viser, at Danmark i 2022 er ét af 13 europæiske lande (EU inkl. Norge, Schweiz, Storbritannien, Moldova og Ukraine), hvor den illegale handel udgjorde 0-5 pct. af forbruget.

Nikotinholdige væsker til e-cigaretter og nikotinprodukter (nikotinposer) har været afgiftspligtige siden den 1. oktober 2022. Produkterne har kun været på markedet i et par år, hvilket indebærer, at flere forhold ikke er velbelyste, herunder i hvilket omfang afgifterne medfører illegal handel. Nikotinprodukter vurderes dog at være en grænsehandelsfølsom vare, og store afgiftsforhøjelser skønnes at indebære en øget tilskyndelse til grænsehandel og illegal handel. Der er dog på nuværende tidspunkt ikke grundlag for at skønne over omfanget heraf.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00