svarer 
Ellen Trane Nørby

Udvalg: Får forsikringsselskaber adgang til sundhedsdata?

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 127, Spørgsmål 40

Vil ministeren oplyse, om forsikringsselskaber får adgang til den fælles digitale infrastruktur for sundhedsdata, som foreslås med L 127, og ikke alene underliggende kildesystemer?

Svar fra mandag den 18. februar 2019
Trane Nørby: Forsikringsselskaber får ikke adgang til sundhedsdata

Forsikringsselskaber får ikke adgang til den fælles digitale infrastruktur, som foreslås etableret med lovforslag L 127. Lovforslaget giver således ikke mulighed for, at forsikringsselskaber kan blive tilsluttet infrastrukturen, og Sundhedsdatastyrelsen vil heller ikke kunne videregive oplysninger fra den fælles digitale infrastruktur til forsikringsselskaber.

Formålet med lovforslag L 127 er at understøtte et bedre digitalt samarbejde om patientbehandling på tværs af sundhedsvæsenet.

For de oplysninger, der opbevares i den fælles digitale infrastruktur, er der derfor fastsat en lovbestemt formålsbegrænsning. Formålsbegrænsningen betyder, at oplysninger, der opbevares i den fælles digitale infrastruktur, kun må behandles, hvis det er nødvendigt med henblik på forebyggende sygdomsbekæmpelse, medicinsk diagnose, sygepleje, patientbehandling eller forvaltning af læge- og sundhedstjenester, og behandlingen af oplysningerne foretages af en person inden for sundhedssektoren, der efter lovgivningen er undergivet tavshedspligt, jf. lovforslagets § 1, nr. 16, vedrørende § 193 b, stk. 2.

Behandling af oplysninger i den fælles digitale infrastruktur er således underlagt mere restriktive regler end de regler, der gælder for behandling af samme oplysninger i de lokale kildesystemer (som f.eks. elektroniske patientjournaler).

Det er derfor også vigtigt at understrege, at formålsbegrænsningen ikke vil gælde for de underliggende kildesystemer, som bidrager med oplysninger til den fælles digitale infrastruktur.

Når der i forbindelse med en forsikrings- eller pensionssag er behov for helbredsoplysninger m.v., som befinder sig i den fælles digitale infrastruktur og dermed også i et eller flere af de underliggende kildesystemer, vil oplysningerne derfor fortsat kunne behandles, herunder videregives, fra de underliggende kildesystemer, forudsat at betingelserne herfor i den øvrige lovgivning er opfyldt.

Det kan i forlængelse heraf supplerende oplyses, at forsikringsselskaber ikke i dag har elektronisk online adgang til de underliggende kildesystemer, men forsikringsselskaberne vil – som nævnt – efter omstændighederne kunne få videregivet oplysninger fra et underliggende kildesystem, f.eks. en elektronisk patientjournal, forudsat at betingelserne herfor i den øvrige lovgivning (herunder sundhedsloven og forsikringsaftaleloven) er opfyldt.

Der henvises i øvrigt til besvarelserne af spørgsmål nr. 12 og 39 (L 127 - Forslag til lov om ændring af sundhedsloven m.v. (Bedre digitalt samarbejde i sundhedsvæsenet, påmindelser til forældre vedrørende børnevaccination og bestemmelser om territorial gyldighed for Færøerne og Grønland)).

0:000:00