Folketingets ledelse ønsker aftale om partiers brug af deepfake-videoer

Partierne skal have fælles retningslinjer for brug af kunstig intelligens til at lave videoklip, der kan bruges til politisk kommunikation og valgkampagner, mener Folketingets præsidie.

Folketingets formand Søren Gade (V) vil have et fælles kodeks for partiernes brug af computergenerede videoer.
Folketingets formand Søren Gade (V) vil have et fælles kodeks for partiernes brug af computergenerede videoer.Foto: Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix
Magnus Garde-Strandberg

Folketingets præsidie vil lave en "frivillig aftale" for, hvordan Folketingets partier i fremtiden må bruge kunstig intelligens til at lave videoklip.

Aftalen skal ifølge præsidiet med formand Søren Gade (V) i spidsen sikre et sæt fælles spilleregler for Folketingets partiers brug af videoklip, som er manipuleret i forhold til lyd og billeder, hvor en person f.eks. bliver imiteret – også kaldet deepfakes.  

Det fremgår i en pressemeddelelse tirsdag.

Ønsket kommer efter, at både Dansk Folkeparti og Liberal Alliance har lavet manipulerede videoer med blandt andet statsminister Mette Frederiksen (S).  

Præsidiet ønsker, at partierne sammen laver et fælles kodeks for brug af kunstig intelligens i politisk kommunikation og valgkampagner.

"På Borgen kan vi være uenige om meget, men vi er enige i, at vi sammen har et ansvar for at beskytte vores demokrati og tilliden til det. Det gør man ikke nødvendigvis med mere lovgivning og regulering,” siger Søren Gade i pressemeddelelsen.

Han forventer, at man snarest indkalder Folketingets partier til et møde, hvor muligheden for den frivillige aftale, skal drøftes.

Læs også

Regeringstoppen i filmtrailer

Det var Dansk Folkeparti, der satte skub i debatten, efter partiet lavede en video, hvor en robotlignende Mette Frederiksen på et pressemøde fortæller, at hun efter succesen med afskaffelsen af store bededag er klar til at afskaffe påsken, pinsen og sågar julen.  

I videoen står der, at den er lavet ved hjælp af kunstig intelligens. 

Senere har Liberal Alliance lavet en falsk filmtrailer med titlen ‘Tyveriet af store bededag’. Her optræder animerede udgaver af statsminister Mette Frederiksen, udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) og forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V).

Liberal Alliance har i deres video ikke angivet, at den er skabt ved brug af kunstig intelligens. 

Kulturminister vil lave forbud

Videoerne har også fået kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M) til at kaste sig ind i kampen mod de computergenerede videoer, og han varsler, at han er gået i gang med at undersøge, om deepfake videoer kan gøres forbudt.

"Det er jo desværre vildt, at vi i Danmark er nødt til at lovgive for at sikre, at man som menneske har ret til sin egen stemme, sit eget billede og sin egen identitet, siger kulturministeren til DR

DF kalder video for satire

DF-formand Morten Messerschmidt har fået kritik fra mange kanter for videoerne, og for at man ikke har fået samtykke til at bruge Mette Frederiksens ansigt.

Morten Messerschmidt afviser kritikken, og mener, det er et spørgsmål om at værne om ytringsfriheden.

"Jeg vil gå meget langt for at forsvare retten til at karikere, til at bruge ironi, sarkasme og satire som en del af ytringsfriheden, og jeg er fuldt ud klar over risikoen for grovheder, vulgariteter og fornærmelser," skriver han i et debatindlæg i Altinget

Det er ikke første gang, at man fra Folketingets ledelse vil udstikke fælles retningslinjer for partierne til at undgå, at der cirkulerer falsk information i samfundet. Tilbage 2019 indgik man eksempelvis en aftale om ikke at sprede fake news.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Messerschmidt

Partiformand (DF), MF
cand.jur. (Københavns Uni. 2009)

Jakob Engel-Schmidt

Kulturminister, MF (M)
officer af reserven (Kongens Artilleriregiment 2003), cand.merc. i international business (CBS 2010)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00