Kommentar af 
Thomas Larsen

Thomas Larsen: Kongehusets fremtid afgøres ikke kun af det nye kongepar, men også af hoffets nye topledelse

De færreste kender rådgiverne bag kongefamilien. Men deres indsats er med til at afgøre, om kongefamilien og kongehuset lykkes med sine opgaver eller ej. Og med dronningens abdikation får hoffet også en ny mand i front, skriver Thomas Larsen.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Thomas Larsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Da dronning Margrethe i forbindelse med nytårstaflet 1. januar mødtes med hoffets damer og herrer, som det hedder, rettede hun en særlig tak til to personer.

Hun gjorde det klart, at hofmarskal Kim Kristensen og kabinetssekretær Henning Fode havde spillet vitale roller i planlægningen af den abdikation, som rystede flere millioner tv-seere nytårsaften.

For stort set alle kom dronningens meddelelse som et chok. Men med takken til Kristensen og Fode blev der kastet lys over, at de to dybt betroede medarbejdere havde været med hele vejen. Fra hendes første overvejelser om at træde tilbage og frem til udarbejdelsen af nytårstalen.

Det har været karakteristisk for dronning Margrethe, at hun altid har haft en så sikker dømmekraft, at hun i tidens løb selv har udstukket linjen. Men hun kender ikke desto mindre til betydningen af at have skarpe rådgivere.

Undervejs i hendes opstigen til at blive en sjældent respekteret monark har toprådgivere hjulpet til. Det går tilbage til diplomaten og journalisten Ebbe Munch samt den tidligere DR-generaldirektør Hans Sølvhøj, som begge var med til at bringe hende frem.

Fremtiden for kongehuset bliver ikke kun afgjort af, hvor godt kong Frederik og dronning Mary klarer sig. Det bliver også vigtigt, hvor stærkt hoffets maskinrum fungerer med Christian Schønau i front.

Thomas Larsen

I de seneste år har Kim Kristensen og Henning Fode været meget tæt på dronningen, og som hun indikerede i sin tale, har de loyalt bistået hende frem mod den historiske abdikation. De har formentlig også været blandt de uhyre få, der har vidst, hvor meget hendes helbred har været under pres siden rygoperationen i februar.

Kim Kristensen og Henning Fode kommer begge til at fratræde deres stillinger som hoffets førstemænd. Som Kongehuset meddelte for få dage siden, går Henning Fode på pension efter at have tjent dronningen langt ud over normal pensionsalder. Han har da også fået den varmeste påskønnelse fra dronningen.

Kim Kristensen forlader posten som hofmarskal til fordel for rollen som hofchef i det nyoprettede Hendes Majestæt Dronning Margrethes Hof. Dermed følger han dronningen. Og et større ridderslag kan soldaten og officeren næppe få af en regent, som han har arbejdet for i årtier i skiftende positioner. Også kongehusets ceremonimester Lasse Harkjær flytter med til Dronning Margrethes Hof, hvor skal være stabschef.

Det kan lyde som få rokeringer, men reelt er topledelsen væk, og i stedet vil Christian Schønau få usædvanlig stor indflydelse i den organisation, der skal bygges op om kong Frederik og dronning Mary.

Christian Schønau har i mange år arbejdet som hofchef for kronprinsparret, men fra 14. januar overtager han stillingen som hofmarskal, og da stillingen som kabinetssekretær ikke genbesættes, overtager han også Henning Fodes opgaver.

Christian Schønau er erfaren og dygtig. Han kan også glæde sig over, at det kommende kongepar står med et godt udgangspunkt, ligesom der er grund til at tro, at parret vil blive omfattet af stor folkelig velvilje.

Læs også

I samspillet med Christian Schønau kan parret se tilbage på en stribe succesrige initiativer. Tænk blot på Mary Fonden, Royal Run og senest fejringen af prins Christians 18-års fødselsdag, hvor en ny generation af unge blev inviteret med til fest. Disse tiltag har været med til at tegne det kommende kongepars profil op og har høstet stor folkelig anerkendelse.

Alt dette ændrer dog ikke ved, at det kommende kongepar skal arbejde hårdt for at opnå den autoritet og respekt, som har været dronning Margrethes varemærke, og de risikerer, at fejltrin vil blive straffet hårdere, netop fordi der vil gå tid, før de står lige så solidt som forgængeren.

Endelig hører det med til billedet, at især kronprins Frederik har haft flere uheldige sager. Den farligste handlede om hans beslutning om at gå ind i Den Internationale Olympiske Komité, IOC, som er berygtet for korruptionssager og politiske studehandler. Her gik kronprinsen direkte imod politikerne på Christiansborg, og det skal man ikke gøre mange gange som kongelig. Og slet ikke som konge.

Fremover vil han få problemer, hvis han bliver for aktiv i forhold til politikerne, danner egne netværk eller forsøger at få informationer uden om det politiske system.

Christian Schønau har også prøvet at få ridser i lakken. I 2019 var han kortvarigt formand for ejerfonden bag Grundfos. Det skabte undren, at han ville påtage sig det hverv, når hans opgave bestod i at føre kronprinsparret sikkert frem til deres mission som kongepar.

Det kommende kongepar skal arbejde hårdt for at opnå den autoritet og respekt, som har været dronning Margrethes varemærke.

Thomas Larsen

Derudover var Grundfos en virksomhed, hvor ejerfamilien især tidligere markerede sig voldsomt i den offentlige debat og blandt andet kastede sig ud i hårde udfald mod statsministre og regeringer - eksempelvis under Muhammed-krisen. Efter ultrakort tid valgte Schønau at trække sig fra posten. Hvilket var klogt.

I dag er det heller ikke alle, der bifalder ideen om at sløjfe posten som kabinetssekretær. Kritikere peger på, at hoffet bør råde over en superjurist i rollen som kabinetssekretær.

De peger blandt andet på det dramatiske politiske forløb i 1993, hvor dronningens daværende kabinetssekretær stoppede planen om at gøre Venstre-formand og udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen til konstitueret statsminister, da den konservative statsminister faldt på grund af Tamilsagen.

Kabinetssekretærens besked var, at det ville have været i strid med grundloven, hvis Ellemann tog over. 

Fremtiden for kongehuset bliver med andre ord ikke kun afgjort af, hvor godt kong Frederik og dronning Mary klarer sig. Det bliver også vigtigt, hvor stærkt hoffets maskinrum fungerer med Christian Schønau i front.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Thomas Larsen

Politisk kommentator
fellow (Stanford Uni. 2000), journalist (DJH 1988)

Christian Schønau

Hofmarskal, Kongehuset
cand.jur. (Aarhus Uni. 1991)

Kim Kristensen

Hofchef, H.M. Dronning Margrethes Hof, kammerherre, oberst
Hærens Officersskole (Frederiksberg Slot 1988), Forsvarsakademiet ( 1993), General Staff Course (Oslo 1997), European Security and Defence College (Bruxelles 2012)

0:000:00