Statsmagten har altid haft snor i folkekirken. Men torsdag trak biskopperne en rød linje på Christiansborg

Biskopperne førte an, da folkekirken torsdag bankede på døren til Christiansborg for at markere afskaffelsen af store bededag. Her advarede de om, at politikerne er trådt ind på et kritisabelt spor, som risikerer formøble noget af kirkens allerhelligste: dens frihed.

Alt der gælder gudstjenester, ritualer og trosspørgsmål bør i fremtiden skærmes mod politik, som føres ud fra ikke-teologiske hensyn, mener biskopperne. 
Alt der gælder gudstjenester, ritualer og trosspørgsmål bør i fremtiden skærmes mod politik, som føres ud fra ikke-teologiske hensyn, mener biskopperne. Foto: Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix
Karl Emil Frost

Store bededag er væk. Tilbage er skårene, som regeringen har slået i tilliden mellem folkekirken og staten. Og nu må der opstilles værn mod andre mulige indgreb i fremtiden.

Sådan lød budskabet fra biskopperne, som torsdag troppede op på Christiansborg.

Sammen med talrige præster og andre repræsentanter for folkekirken fyldte de Fællessalen til en konference "om stat og folkekirke".

Ikke bare for at markere, at den følgende dag – fjerde fredag efter påske – nu for første gang i mere end 300 år ikke længere er en helligdag.

Men også for at trække en rød linje på statsmagtens matrikel. 175 år efter vedtagelsen af grundloven har regeringen nemlig forbrudt sig mod statens og folkekirkens gamle kontrakt, mener biskopperne. 

Man må spørge, om vi overhovedet har en kirke, hvis dens indre anliggender kan reguleres af staten uden kirkens ønske og ud fra rent verdslige formål. 

Marianne Christiansen.
Biskop, Haderslev Stift

Politikerne har sat en kile ind i folkekirkens allerhelligste: selve dens teologiske frihed. Og det må aldrig gentage sig, lød det på Christiansborg. 

"I dag skal vi overveje, hvad der skete for et år siden i forbindelse med afskaffelsen af bededagen. Hvor stiller den hændelse os i forhold til staten? Er der noget, vi skal sikre os i fremtiden?" sagde biskop i Københavns Stift Peter Skov-Jakobsen.

Før i tiden er han ellers behændigt gledet af på netop spørgsmålet om, hvorvidt folkekirkens gudstjeneste og ritualer, alterbog og salmebog er tilstrækkeligt beskyttet mod statslig indgriben, indrømmede biskoppen.

Det forekom ham helt usandsynligt, at en regering skulle vige fra de fasttømrede traditioner for tæt dialog og en vis armslængde mellem stat og folkekirke, og alvoren var derfor ikke sunket ind, forklarede Peter Skov-Jakobsen. Det er den nu:

"Hvis nogen i dag ville spørge mig om religionsfriheden i folkekirken, har jeg for et år siden lært ikke at svare kækt, for den tradition, jeg er født ind i, og som jeg har tillært mig og påskønnet, blev brudt."

Et historisk nybrud

Skiftende regeringer og folketing har ellers i alle tider blandet sig i folkekirken, selvom det ifølge teologer strider mod grundlovens oprindelige hensigt.

Læs også

Rent juridisk er politikerne da også i deres gode ret til at gøre det, har Højesteret slået fast.

En ret, som blandt andre tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) benyttede sig af i 2012, da hun fik banet vejen for homoseksuelle vielser og skabte store rystelser i dele af folkekirken.

Alligevel er der tale om et historisk nybrud, hvor regeringen med hidtil uset hast – to måneder og 21 dage – maste sin politiske vilje igennem uden først at tage folkekirken med på råd, sagde Biskop ved Haderslev Stift Marianne Christiansen.

Hun hæftede sig også ved selve formålet med afskaffelsen af helligdagen, som ifølge regeringen er at sikre økonomisk polstring af forsvaret i en usikker tid med krig i Ukraine. Altså uden skelen til teologiske hensyn. 

"Man må spørge, om vi overhovedet har en kirke, hvis dens indre anliggender kan reguleres af staten uden kirkens ønske og ud fra rent verdslige formål. Det må være et centralt spørgsmål," sagde hun og tilføjede:

"Vi bliver nødt til at blive enige om, hvad folkekirkens indre anliggender er, og vi bliver nødt til at have nogle procedurer for, hvordan man de kan behandles."

Opfattelsen af, at regeringen er trådt langt over stregen, vandt tilsyneladende bred genklang i lokalet. I hvert fald rystede flere på hovedet, da biskop Marianne Christiansen minutiøst udrullede hele det politiske forløb for at understrege pointen.

En sms-besked fra daværende kirkeminister Louise Schack Elholm (V) blev sågar blæst op på en storskærm.

13 dage efter lanceringen af regeringsgrundlaget med politisk ønske om afskaffelse af en endnu uspecificeret helligdag forsøgte ministeren at få fat i Københavns Biskop.

Angiveligt for at vende det geopolitiske bagtæppe for beslutningen og bede biskopperne om selv at udpege den helligdag, som måtte lade livet.

Det afviste biskopperne efter interne drøftelser.

Også udklippede citater fra forskellige aviser blev vist frem – og ikke mindst kirkeminister Louise Schack Elholms forsøg på også teologisk at argumentere for, hvorfor regeringen selv havde udset sig netop store bededag udløste let hånlig latter.

Læs også

Kirkeligt værn

Ikke desto mindre er bededagen nu væk for altid. Men forløbet har fået folkekirken til at gøre sig nye overvejelser om fremtiden, fastslog biskop Peter Skov-Jakobsen over for Altinget.

Og biskopperne er allerede nået frem til en fælles erkendelse af, at der er behov øget beskyttelse mod politisk indgriben.

Beslutningstagerne bør derfor også komme kirken i møde ved at sætte et juridisk værn op omkring folkekirkens indre anliggender, lød det.

Alt der gælder gudstjenester, ritualer og trosspørgsmål bør skærmes mod politik, som føres ud fra ikke-teologiske hensyn, mener biskopperne. 

"Folketinget ville aldrig træde så langt ind i den katolske kirke, den ortodokse kirke eller ved jødernes og muslimernes religiøse praksis. Det skal Folketinget selvfølgelig heller ikke, når det gælder folkekirken," sagde Peter Skov-Jakobsen og uddybede:

"Mange af os vidste godt, at det ikke ville være et brud på med grundloven, hvis man politisk trådte helt ind og rørte ved noget af folkekirkens allerhelligste såsom en helligdag."

"Vi havde bare aldrig nogensinde drømt om, at det ville ske."

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Marianne Christiansen

Biskop, Haderslev Stift, formand, Selskabet for Kirkelig Kunst
cand.phil., cand.theol. (Aarhus Uni. 1989, 1992)

Peter Skov-Jakobsen

Biskop, Københavns Stift, rådsformand, Folkekirkens Nødhjælp, formand, Grænseforeningen
cand.theol. (Københavns Uni. 1993), MA (University of Hull 1992)

Helle Thorning-Schmidt

Fhv. statsminister (S), partiformand & MF, fhv. MEP, bestyrelsesmedlem, fhv. adm. direktør, Save the Children International, medformand, Facebooks Tilsynsråd
MA i europæiske studier (College of Europe, Brügge, Belgien 1993), cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1994)

0:000:00