Udvalg efterlyser nye vilkår for uglesete topchefer

GENNEMSYN: Bo Smith-udvalget anbefaler at se på offentlige chefers ansættelsesvilkår, herunder hvordan de kan sikres en betryggende udgang, når den politiske ledelse vil af med dem.

Mandag holdt Bo Smith-udvalget og formanden Bo Smith et pressemøde, hvori de præsenterede deres rapport, "Embedsmanden i det moderne folkestyre".
Mandag holdt Bo Smith-udvalget og formanden Bo Smith et pressemøde, hvori de præsenterede deres rapport, "Embedsmanden i det moderne folkestyre".Foto: Toke Kristiansen/Altinget
Sine Riis Lund

Vi giver ikke i udvalget noget præcist bud på, hvor snittet skal være, men vi er ikke sikre på, at den made, man i dag ansætter chefer på, afspejler den rigtige balance.

Bo Smith
Formand for Bo Smith-udvalget

Vi ser gerne, at der kom et renere snit, hvor der på forhånd er defineret nogle vilkår eller rammer for forløbet, så embedsmændene ikke skal igennem de lange forløb, der tit er både usikre og temmelig ydmygende.

Jørgen Grønnegård Christensen
Professor i offentlig forvaltning, Aarhus Universitet
Fakta
Om Bo Smith-udvalget
- Djøf nedsatte i juni 2014 det såkaldte Bo Smith-udvalg, som skulle belyse forholdet mellem politikere og embedsmænd og de rammer, de arbejder under.
- Udvalget blev nedsat i kølvandet på debatten om, hvorvidt den offentlige forvaltning fungerer, som den skal.
- Udvalget finansieres af Djøf, men arbejder i øvrigt helt uafhængigt af Djøf.

En lang, pletfri karriere i det offentlige redder ikke nødvendigvis ledende embedsmænd fra at blive syndebukke, den dag de bliver rullet ind i en politisk betændt sag.

“Udefra set kan man godt få det indtryk, at der de senere år har været en række sager, hvor topembedsmænd, der ellers har en pletfri karriere, har måttet forlade deres stillinger, fordi man politisk forventede at kunne få en sag lukket,” siger Bo Smith.

Han er tidligere departementschef i Beskæftigelsesministeriet og står i spidsen for Bo Smith-udvalget, der denne uge har foreslået at se på, om chefernes ansættelses- og kontraktvilkår er tidssvarende.

Dokumentation


Altinget logoEmbedsværk
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget embedsværk kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00