Debat

LA: Skat og bureaukrati står i vejen for iværksætterne

Iværksætter- og vækstvirksomheders største behov er gode ideer, kapital og talent. Men det er ikke politikerne, der skal vælge hvem og hvad, der skal støttes. Vores opgave er i stedet at fjerne iværksætternes barrierer, skriver Lars-Christian Brask (LA).

Vi skal overlade så meget som muligt til erhvervslivet, og strategien bør handle om at løfte erhvervslivet på dets præmisser. Jeg håber, at vi undgår et hav af puljer, man skal ansøge, hvis man er kvinde, professor eller lignende, skriver Lars-Christian Brask (LA).
Vi skal overlade så meget som muligt til erhvervslivet, og strategien bør handle om at løfte erhvervslivet på dets præmisser. Jeg håber, at vi undgår et hav af puljer, man skal ansøge, hvis man er kvinde, professor eller lignende, skriver Lars-Christian Brask (LA).Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Lars-Christian Brask
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Jeg tror på, at 2024 bliver året, hvor Danmark får en iværksætterstrategi. Og jeg har glædet mig.   

Jeg håber, at det bliver en ambitiøs plan. Men endnu vigtigere vil jeg kæmpe for, at det bliver en brugbar og udførbar plan.

Min vision er klar: Jeg vil kæmpe for, at vi overlader så meget som muligt til erhvervslivet.

Lars-Christian Brask
Erhvervsordfører, Liberal Alliance

Min vision er klar: Jeg vil kæmpe for, at vi overlader så meget som muligt til erhvervslivet, og at strategien handler om at løfte erhvervslivet på dets præmisser.

Derfor håber jeg særligt på, at vi undgår et hav af puljer, man skal ansøge, hvis man er kvinde, professor eller lignende.

Jeg håber heller ikke, at vi som politikere skal vælge hvem og hvad, der skal støttes, men at det er rammevilkårene, vi fokuserer på at ændre. For politikere skal lade markedet afgøre, hvad der virker.

Vi skal ikke udpege fremtidens vindere på selskabs- eller sektorniveau. 

Innovation er nøgleordet

Erhvervsminister Morten Bødskov (S) har sagt, at ”både regeringen og jeg er ambitiøse på vegne af landets iværksættere, og at vores mål er en strategi, der bringer Danmark helt i front som iværksætternation”.

Det er en ambition, der er svær at være uenig i.

For det er en forudsætning og naturligt, at der lægges en plan for at nå sine mål. Derfor er iværksætterstrategien et helt nødvendigt og relevant tiltag.

Jeg deler regeringens ønske om at skabe muligheder for vores selskaber og deres ansatte, der skaber innovation, fremdrift, jobs og indtægter til fælleskassen.

Her er første ord nøglen, da innovation er afgørende for enhver nationaløkonomi.

Hvis vi skal sikre det, skal vi imødekomme, at iværksætter- og vækstvirksomheder har mest behov for kapital og talent.

Læs også

Tag et ekstra kig på skattesatserne

Kapital tiltrækkes af gode idéer, der kan udføres af de relevante og tilgængelige menneskelige ressourcer, og idérighed er vi heldigvis ikke fattige på i Danmark.

Jeg anbefaler også, at vi kigger på skattesatserne, hvis regeringen virkelig er seriøs med dens mål.

Lars-Christian Brask
Erhvervsordfører, Liberal Alliance

Kapitalen søger derhen, hvor der er muligheder og der, hvor rammerne er i orden. For investorer, der kommer med kapitalen, er afkastet efter skat et helt afgørende nøgletal.

Her er vi særligt udfordret på rammevilkårene i Danmark.

Det er generelt for dyrt – samlet set - at være investor i vækst- og iværksættervirksomheder. Og det er årsagen til, at de fleste af disse virksomheder ikke bliver til noget og over en tredjedel ikke overlever de første fem år.

Klynger, uddannelse og sparring kan være med til at forbedre oddsene for, at de lykkes. Der skal vi satse og planlægge efter succes. 

Jeg anbefaler også, at vi kigger på skattesatserne, hvis regeringen virkelig er seriøs med dens mål. Så kunne vi eksempelvis arbejde for, at beskatningen først sker, når der er solgt og tjent penge.

Regler spænder ben for internationalt potentiale

Starbucks, Spotify, Zalando og Apple blev ikke skabt uden risikovillige investorer.

Men der er uendeligt mange eksempler på selskaber under den størrelse og udbredelse, der eksisterer og skaber jobs, og som er opstået og har fået mulighed for at blomstre, fordi der har været investorer, der har haft vilje og rammevilkår til at få det til at ske.

Vores indkomstskat spænder dog ben for, at talent søger til Danmark.

Tildeling af medarbejderaktier er unødigt kompliceret, og selskabsskatten og skatten på investeringer er ikke optimal set med internationale briller.

Crowdfunding for de helt unge iværksættervirksomheder forhindrer vores selskabslov også. Og crowdlending er urimeligt beskattet.

Læs også

Hent inspiration fra vores naboer

I Danmark mangler vi kulturen – ikke kapitalen - for medejerskab i selskaber. Vi har medejerskab, men det er noget fjernt via vores pensioner, som bliver passet på af professionelle organisationer.

I Danmark mangler vi kulturen – ikke kapitalen - for medejerskab i selskaber. 

Lars-Christian Brask
Erhvervsordfører, Liberal Alliance

Det er ikke noget, de fleste af os direkte beskæftiger os med.

Direkte medejer-investeringer kan man orkestrere i ordninger á la en ambitiøs aktiesparekonto som i Sverige, hvor den gennemsnitlige svensker i dag bidrager til den del af samfundsudviklingen.

Deres type af aktiesparekonti uden lagerbeskatning og uden loft vil grundlæggende kunne ændre på den danske kultur til medejerskab og samskabelse.  
 
Kigger vi mod vest, kan ordninger som i Storbritannien med investeringer i vækstselskaber mod fradrag i indkomstskatten også bidrage til, at vi får skabt en samfundsinteresse og indsigt i det, der følger med medejerskab – og dermed også være med til at indfri de høje forventninger til vores vækst.

Regler og bureaukrati er en dræber

Vi kommer ikke udenom, at vores regelbyrde og enorme bureaukrati er en kæmpe dræber for innovationen og vores iværksættervirksomheder. Det er også et område, der skal stilles skarpt på. 

Jeg er lidt skeptisk på, om der er forståelse for og villighed til at gøre det, der skal til for at nå ambitionsniveauet.

Lars-Christian Brask
Erhvervsordfører, Liberal Alliance

I Erhvervsudvalget har vi nedsat en underudvalg, der før sommerferien skal komme med anbefalinger til, hvor vi kan skære i unødvendige regler, og hvor vi eksempelvis kan indføre bagatelgrænser. 

Jeg bifalder regeringens og ministerens ambitioner om iværksætteri.

Jeg er lidt skeptisk på, om der er forståelse for og villighed til at gøre det, der skal til for at nå ambitionsniveauet.

Det vil jeg gøre mit bedste for at præge i forhandlingerne, så det bliver en brugbar, eksekverbar og samfundsfremmende plan.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars-Christian Brask

MF (LA), byrådsmedlem, Roskilde Kommune, bestyrelsesformand, Egon Olsen & Søn A/S.
hd 1.del (CBS)

Morten Bødskov

Erhvervsminister, MF (S)
BA i samfundsfag (Aalborg Uni. 1994)

0:000:00