Debat

EL: Nedbring de groteske cheflønninger

Erhvervschefernes lønninger stiger, samtidig med at uligheden tyndslider sammenhængskraften i samfundet, skriver erhvervs- og beskæftigelsesordfører Victoria Velázquez (EL), der har tre forslag til at nedbringe uligheden.

Victoria Velázquez (EL) vil nedbringe uligheden i landets indkomster og blandt andet indføre en mangemillionærskat.
Victoria Velázquez (EL) vil nedbringe uligheden i landets indkomster og blandt andet indføre en mangemillionærskat.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Victoria Velásquez
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Over de seneste to årtier og efter finanskrisen i særdeleshed har cheflønningerne i det danske erhvervsliv været på himmelflugt. Og med raketfart.

Temadebat

Skal vi sætte loft over topchefernes lønninger?
Danmarks bedst betalte topchef, Novo Nordisk-direktør Lars Fruergaard Jørgensen, fik i 2020 udbetalt en løn på 56,5 millioner kroner. Det viser nye tal for C25-chefernes løn, som Børsen har gennemgået.

Enhedslisten, Socialdemokratiet og SF har tidligere advaret mod, at topchefers lønninger i Danmark er stukket af.

Altinget giver nu ordet til politikere og interessenter, som vil give indspark til, hvorvidt man fra politisk hold skal regulere topchefernes lønninger.

Hvilke fordele eller ulemper vil et eventuelt lønloft have? Hvorfor er topcheferne deres løn værd? Hvorfor er topchefernes løn et problem, når for eksempelvis sportstjener tjener meget? Og hvilke konsekvenser skal et brud på et eventuelt lønloft have?

Her er deltagerne:

  • Bent Greve, professor ved Institut for Samfundsvidenskab og Erhvervsøkonomi på Roskilde Universitet 
  • Eivind Kolding, forhenværende direktør i Maersk Line og i Danske Bank
  • Martin Ågerup, direktør, Cepos
  • Morten Langager, direktør, Dansk Erhverv
  • Ole Birk Olesen (LA), skatteordfører og medlem af Folketinget
  • Theresa Berg Andersen (SF), erhvervsordfører og medlem af Folketinget
  • Torsten Schack Pedersen (V), erhvervsordfører og medlem af Folketinget
  • Troels Ravn (S), skatteordfører og medlem af Folketinget
  • Victoria Velasquez (EL), erhvervsordfører og medlem af Folketinget.

Om temadebatter:
I Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Vi taler om en lønvækst på 50 procent på et årti. Stigningen skyldes ikke mindst, at man er begyndt lægge allehånde bonusser og kompensationer, aktieoptioner og gyldne håndtryk oven i de i forvejen eksorbitante cheflønninger.

Ikke nok med det har skiftende regeringer på Christiansborg i samme periode uddelt skattelettelser for i omegnen af 50 milliarder kroner, som primært kommer indkomsttoppen til gavn.

De absurde lønniveauer til erhvervscheferne så vi et nyligt eksempel på, da Nets-direktør Bo Nilsson fik yderligere to milliarder kroner i bonus.

Selvtjenende ønsketækning
Kapitalismens åndsarbejdere i tænketanke som Cepos og i Berlingskes spalter forsvarer det med, at "samfundskagen" bliver større, når sådan noget sker.

Ifølge denne sirenesang bidrager vi alle til samfundskagen, og den bliver bare større og kommer alle til gavn, når for eksempel Bo Nilsson og konsorter hiver astronomiske beløb ind på privatkontoen og i passive kapitalanbringelser.

Denne "trickle down"-effekt har samme grundlag i virkeligheden som Narnia-fortællingerne. Det er fantasi. I virkeligheden er der kun sket det, at de rigeste andel af den samlede indkomst er steget. En lille elite stikker af fra flertallet.

Den samme fantasifuldhed gælder idéen om, at dygtige chefer og direktører bidrager i en sådan grad til produktiviteten i en virksomhed, at de ligefrem fortjener lønnen.

Der er ingen retfærdighed i gevinstfordelingen, og det ved flertallet godt

Victoria Velázquez (EL)
Erhvervs- og beskæftigelsesordfører

Tror man på denne selvtjenende ønsketænkning, så tror man i realiteten på, at direktørklassen er gået hen og blevet cirka 100 gange bedre til at øge produktiviteten, end de var i 1960'erne.

Faktum er, at den ulighed, der udspringer af gabet mellem cheflønningerne og gennemsnitslønnen, tyndslider sammenhængskraften i samfundet.

Der er ingen retfærdighed i gevinstfordelingen, og det ved flertallet godt. Der er behov for at bringe uligheden ned, og det kræver blandt andet en mere fair beskatning af topindkomster.

Indfør en mangemillionærskat
Her følger tre praktiske tiltag, som vi kan forfølge, hvis vi vil gøre noget ved de groteske cheflønninger.

En mere rimelig beskatning af de højeste indkomster betyder højere skat til mangemillionærer. Det kommer vi ikke uden om.

Enhedslisten foreslår derfor en ny "mangemillionærskat" efter en trappemodel. Det er en progressiv skat for indkomster over én million.

Den højeste beskatning i dag ligger på 56 procent. Det er rimeligt sølle og lægger betydeligt lavere end skatten i tidligere tider. Helt op til midten af 1990'erne lå den højeste beskatning lige syd for 70 procent. Den skal op igen, og en mangemillionærskat kan indsnævre gabet med et snuptag.

Tjener du over en million, beskattes du hårdere. Først med fem procent. Tjener du over to millioner, hæves skatten med 10 procent. Tjener du over tre millioner, taler vi 15 procent i topskat, så den højeste marginalskat når op på de cirka 70 procent. Rimelig ligetil og ganske effektivt.

Det er bare om at komme i gang.

Brug offentlige udbudsregler disciplinerende 
Skal vi indføre mere kontrol med cheflønninger, skal der disciplinerende redskab i brug.

Her kan vi meget passende tage fat i de offentlige udbudsregler, så vi undgår, at vores hårdtjente skattekroner ikke går til at finansiere himmelråbende lønniveauer.

Tjener chefen mere end 20 gange den almindelige medarbejders løn, kan vi regulere os ud af skamløsheden ved at stille sådanne virksomheder allerbagerst i køen under offentlige udbud. På den måde får det offentlige en indirekte medbestemmelse over lønforholdet. Sæt i gang.

Læs også

Understøt aktionæraktivisterne
De findes faktisk. Samvittighedsfulde aktionærer. Dem skal vi understøtte i deres arbejde med at ændre lønkulturen i direktionsgangene, så der kan vedtages mere rimelige lønpolitikker.

Der er en simpel måde at hjælpe aktionæraktivisternes formål. Skal de have mulighed for at rejse spørgsmålet under virksomhedernes generalforsamling, så skal begrundelserne og principperne for aflønningspolitikken lægges åbent frem.

Her kan vi passende lade os inspirere af vores angelsaksiske samarbejdspartnere. I England og USA har man gjort det til et lovbestemtkrav, at virksomhederne offentliggør forskellen mellem chefløn og medarbejderløn.

Dette tiltag vil ikke bære frugt med det samme. Men det er et helt nødvendigt tiltag at sikre transparensen i lønforholdet, så kampen imod lønkulturen kan tages på et oplyst grundlag.

Kan man sætte en stopper for en bonusordning her og en aktieoption der, er adfærdsforandringen godt på vej.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00