Kønsopdelt svømning er "udansk", siger minister: Men han ønsker ikke et forbud

Kaare Dybvad er arg modstander af kønsopdelt svømning, men støtter ikke forbud. "Vi har regler nok," lyder det. DF ærgrer sig over, at ministeren ikke vil følge holdning op med handling.

Kaare Dybvad kalder kønsopdelt svømning udansk, men vil ikke kæmpe for et forbud. 
Kaare Dybvad kalder kønsopdelt svømning udansk, men vil ikke kæmpe for et forbud. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Rasmus Dahl Løppenthin

Det imponerer ikke just udlændinge-og integrationsminister Kaare Dybvad (S), at flere københavnske svømmehaller tilbyder kønsopdelt svømning for at trække nydanske piger ind i foreningslivet.

"Det minder mig om noget fra Saudi-Arabien eller Dubai. Altså at man ikke må se kroppe, det synes jeg er mærkeligt. Og især når det bare er børn, som ikke har nogen seksualitet," siger han.

Kaare Dybvad er kendt som en af Socialdemokratiets fremmeste værdikrigere, og han mener heller ikke, at vi skal bøje af for islamiske værdier i svømmehallerne.

"Noget af det stærkeste i vores samfund er udover ligestilling mellem kønnene, at vi har et relativt nøgternt forhold til biologi, og de kroppe vi har. Og jo mere man pakker det ind og gør det til noget kryptisk, jo større problemer skaber man også," siger han.

Debatten er genantændt, fordi Kaare Dybvad i et nyligt ministersvar betegnede kønsopdelt svømning som "udansk". I samme svar forklarer han, at ministeriet nu vil inddrage "relevante aktører for at blive klogere på problemstillingen", før han tager stilling til, om det skal forbydes.

Jeg synes, det er åndssvagt, at vi skal sidde på Christiansborg og detailregulere, hvordan en svømmehal skal drives i Odsherred Kommune

Kaare Dybvad (S)
Udlændinge-og integrationsminister

Ønsker ikke forbud
Men allerede nu er Kaare Dybvad relativt klar i mælet. Trods sin modstand mod kønsopdelt svømning ønsker han ikke et forbud.

"Vi har regler nok i vores samfund," siger Kaare Dybvad.

Han opfordrer i stedet landets kommuner til at overveje, hvilke værdier der skal være styrende for børns samvær i foreninslivet.

"Vil man gerne gøre det på en dogmatisk religiøs måde, hvor man ikke må se en 8-årig pige i badedragt, uden man forbinder noget forkert med det?," spørger ministeren retorisk.

"Der tror jeg, at man i de fleste kommunalbestyrelser vil tænke, at det egentlig er ret mærkeligt, at man ikke kan have en mandlig træner for et pigehold eller en kvindelig træner for et drengehold," fortsætter han.

Men når du er så klar modstander af kønsopdelt svømning, hvorfor vil du så ikke arbejde for et forbud?

"Kommunerne er overdænget med regler, som de skal overholde på kryds og tværs. Og hvis jeg kan få min vilje, så skal der ikke være en lov om, at der ikke må være kønsopdelt svømning. For jeg synes, det er åndssvagt, at vi skal sidde på Christiansborg og detailregulere, hvordan en svømmehal skal drives i Odsherred Kommune," siger Kaare Dybvad.

Læs også

Men det betyder ikke, at ministeren vil holde sig fra at blande sig i debatten.

"Jeg vil heller ikke gå og putte med, at personligt har jeg den holdning, at der er en kulturkamp i vores samfund. Og en vigtig del af den kulturkamp handler om, at man har et naturligt forhold til den krop, vi hver især går rundt med. Og at der ikke er noget skam eller undertrykt seksualitet forbundet med, at en mand tager med til sin datters svømmehold," siger Kaare Dybvad.

Dybvad har meldt sig på banen i debatten med sit ministersvar efter spørgsmål fra Dansk Folkepartis idrætsordfører Mikkel Bjørn, som glæder sig over signalerne fra regeringen.

"Vi bryder os ikke om fænomenet og de værdier, der ligger iboende i fænomenet nemlig et kvindesyn, som ikke hører hjemme i Danmark. Et kvindesyn der er funderet i, at kvinder er mindre værd end mænd, og at der ligger en eller anden skjult seksualitet i, at piger helt ned i de små klasser bader sammen med små drenge," siger Mikkel Bjørn.

Hvis regeringen ikke bryder sig om det her fænomen, så burde der ikke være langt fra holdning til handling

Mikkel Bjørn (DF)
Idrætsordfører

Han har tidligere foreslået at indføre forbud ved lov i Folketingssalen. Derfor ærgrer han sig over, at Kaare Dybvad ikke lægger op til at gribe ind over for fænomenet rent politisk.

"Det synes jeg selvfølgelig er mærkværdigt. Hvis regeringen har en holdning til, at den ikke bryder sig om det her fænomen, så burde der ikke være langt fra holdning til handling," siger Mikkel Bjørn.

SvømDanmarks direktør Allan Nyhus forklarer til Altinget, at forbundet ikke vil tage stilling til, om kønsopdelt svømning skal være tilladt eller ej. Men Nyhus har en fortid som formand for Hovedstadens Svømmeklub, der tilbyder kønsopdelt svømning. Og han henviser til nylig forskning fra SDU, der peger på, at kønsopdelt svømning kan trække nydanske piger ind i foreningslivet.

Nyhus har også selv observeret gevinsterne ved fænomenet.

"Vores oplevelse er, at det får piger ind i foreningslivet, som ikke ellers ville have gået til svømning. Og når de så bliver større, bliver de måske trænere eller ledere i svømmehaller, som ikke har kønsopdelt svømning. Så vi mener, der kan være en integrationsgevinst, man skal have blik for," siger SvømDanmark-direktøren.

Læs også

DF: Det er glidebane
Det giver Dansk Folkepartis Mikkel Bjørn dog ikke meget for.

"Jeg synes, det er glidebane, vi bevæger os ind på, hvis vi begynder at tillade offentlige og private institutioner at lade islamiske særhensyn få råderum i det danske samfund. Særlig når det er islamiske værdier, som bærer et dybt fornedrende og problematisk kvindesyn med sig," siger han.

Også hvis eksempelvis kønsopdelt svømning kan være med til at få flere nydanske piger ind i foreningslivet og dermed styrke integrationen?

"Jeg tror ikke på, at vi får integreret mennesker, der i en eller anden udstrækning ikke er en del af vores danske samfund, ved at give køb på egne værdier. Det virker som et meget modsætningsfyldt argument," siger Mikkel Bjørn.

Selvom Kaare Dybvad modsat DF-ordføreren tøver med at finde forbudshammeren frem, tvivler han også på integrationsgevinsterne ved kønsopdelt svømning. Ministeren kalder det en "nederlagstankegang", hvis svømmeklubber tilbyder kønsopdelt svømning for at tiltrække nydanske piger.

"Hvad hvis der er en varmemester i svømmehallen, der skal ind og reparere et rør; må han så ikke gøre det, mens der er svømmeundervisning for piger? Hvad hvis der er en rengøringsdame, der skal gøre rent, mens drengene træner? Jeg synes vi kommer hen et sted, der er fuldstændig fjernt fra det danske samfund," siger Kaare Dybvad.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kaare Dybvad Bek

Udlændinge- og integrationsminister, MF (S)
cand.scient. i geografi og geoinformatik (Københavns Uni. 2012)

Mikkel Bjørn

MF (DF), formand, Indfødsretsudvalget
lærer (Jelling seminarium 2020)

0:000:00