Debat

Hvad skal ernæringsmærket bruges til?

DEBATPANEL: Det er ærgerligt, at ernæringsmærket ikke ledsages af momsfritagelse på sunde fødevarer, mener Ebbe Lundgaard.
FDB og Coops formand Ebbe Lundgaard ønsker momsnedsættelse på sunde fødevarer.
FDB og Coops formand Ebbe Lundgaard ønsker momsnedsættelse på sunde fødevarer.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Ved at bruge ernæringsmærket som rettesnor og dermed sænke momsen på de varer, der bliver mærket som sundest, sikrer vi, at også de forbrugere, der står uden for det økonomiske opsving, får en reel chance for at leve sundt.

Ebbe Lundgaard
Formand for FDB og Coop

Af Ebbe Lundgaard,
formand for FDB og Coop

Den verserende debat om ernæringsmærkning mangler retning. Vi mangler andet og mere end yderligere oplysning til de veluddannede, der i forvejen tilhører eliten af danske forbrugere, og som derfor sagtens kan finde ud af, hvad der er godt eller skidt at putte i indkøbsvognen. FDB mener, at der skal mere slagkraftige metoder til at sikre folkesundhed for alle end dem, vi ser for øjeblikket.

Oplysning er en vigtig del af at kvalificere forbrugerne til at træffe det rigtige valg, når de køber ind, men det gør det ikke alene.

Vi vil gerne hjælpes. FDB Analyse viser, at 76 pct. af danskerne synes, at usunde fødevarer skal være dyrere, og sunde fødevarer skal være billigere.

Momsfritagelse skal tænkes med
Det ser altså ud til, at vi som forbrugere erkender, at vi godt kan bruge lidt assistance. Og netop i det lys er det ærgerligt, at man ikke tænker ernæringsmærket et skridt videre end til forbrugeroplysning. Hvorfor ikke lade et kommende ernæringsmærke være rettesnor for, hvilke varer skal momsfritages? På den måde kan ernæringsmærkning være med til at sikre os mod evt. administrative byrder som konsekvens af indførelsen af momsnedsættelse på sunde varer.

Ved at bruge ernæringsmærket som rettesnor og dermed sænke momsen på de varer, der bliver mærket som sundest, sikrer vi, at også de forbrugere, der står uden for det økonomiske opsving, får en reel chance for at leve sundt. Oplysningsindsatsen overfor forbrugerne er stadig vigtig. Men man må erkende, at det er tid til at tage andre værktøjer i brug, hvis man skal sikre folkesundhed for alle. Gennemsnitslevealderen varierer med over 10 år fra Danmarks rigeste til den mest udsatte kommune, og vi ved, at prisen er et vigtigt parameter, når folk køber ind.

Vi ønsker en obligatorisk europæisk ordning, som sikrer, at varerne er mærket efter samme standard overalt i Europa, og det glæder os, at forbrugerministeren arbejder i den retning. Men vi synes, mærkningsordningen skal bruges til andet og mere end oplysning. Man kan gøre det tilgængeligt for alle at vælge sundt ved at indføre differentieret moms, og hvis ernæringsmærket bliver rettesnor for, på hvilke varer momsen skal sænkes, kan det få endog meget stor betydning for dansk folkesundhed. For kun ved et reelt, lige valg bliver sundhed for alle.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00