Fik du læst? Pelle Dragsted: Hård rock hjælper mig, når regeringen er elendig

Karatespark til Vanopslagh, letlæste krimier og Rage Against the Machine giver Pelle Dragsted energi til de mange kampe på Slotsholmen. Altinget har spurgt Enhedslistens chefideolog, hvad han gør for at lade sine batterier op.

"Til karate er man nødt til at koncentrere sig maksimalt. Det betyder, at man ikke kan tænke på politik." Sådan forklarer Dragsted, at han gennem karatekamp med sine politiske venner og fjender får stresset af.
"Til karate er man nødt til at koncentrere sig maksimalt. Det betyder, at man ikke kan tænke på politik." Sådan forklarer Dragsted, at han gennem karatekamp med sine politiske venner og fjender får stresset af.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Rasmus Lauge Winding

Denne artikel blev første gang udgivet 18.04.2023. Du kan nu genlæse den helt gratis.

Flere og flere folkevalgte rammes af stress og må tage orlov.

Så hvordan finder man som folketingsmedlem i opposition inspiration og energi til de lange arbejdsdage på Slotsholmen?

Vi har spurgt Pelle Dragsted, hvordan han får sine politiske vitaminer.

Hvilke serier og film har du set på det seneste?

"Efter at have brugt hele dagen på politik kan jeg godt lide at se programmer, der mest er ren underholdning. Jeg er – ligesom 50 procent af Danmarks befolkning lige nu – i gang med at se 'The Last of Us' sammen med min kæreste. Vi ser også gerne Jonatan Spangs 'Tæt på sandheden'."

Blå bog

Pelle Dragsted

Privat: Født 13. april 1975 i København. Bor i et kollektiv på Frederiksberg med sin familie.

Karriere: Finansordfører, erhvervsordfører, boligordfører, demokratiordfører og IT-ordfører for Enhedslisten. Har forinden været politisk rådgiver og presseansvarlig i Enhedslisten og senest siddet i kommunalbestyrelsen i Frederiksberg Kommune for partiet. 

Uddannelse: Bachelor i historie fra Københavns Universitet og master i retorik og formidling fra Aarhus Universitet i 2016. 

"Tit er jeg ude på lange togture, hvis jeg har været i Jylland og arbejdet hele dagen. Her har jeg en lille aftale med mig selv om, at hvis jeg skal hjem fra Aarhus, så arbejder jeg den første time, og så giver jeg mig selv lov til at sidde og binge serier resten af turen. Jeg har lige set 'Andor', hvilket er lidt en guilty pleasure. Serien er en spin-off af Star Wars-filmene. Efter 'Andor' gik jeg i gang med 'The Old Man', som også er på Disney+. Den er dog knap så god. Jeg får også set en del krimiserier på Danmarks Radio."

Hvad læser du, når du skal have vitaminer til dit politiske arbejde?

"Jeg læser krimier for at koble af – og ud af politik. En af de serier, jeg har tygget mig igennem, er Lars Keplers. Og lige nu er jeg i gang med den seneste, som hedder ... Hvad hedder den egentlig? Det er lidt sigende, at jeg ikke kan huske titlen, for de ryger ofte ind af det ene øre og ud af det andet. Når jeg skal læse den næste krimi i serien, er jeg lige nødt til at genlæse de sidste 20 sider af den seneste."

"For tiden læser jeg også 'Birgitte med th' af Katrine Marie Guldager. Den er køns- og samfundskritisk og smadder god. Jeg har selvfølgelig også læst Glenn Bechs seneste bog 'Jeg anerkender ikke længere jeres autoritet'. Jeg kendte egentlig ikke Glenn Bech så godt, men vi har skrevet sammen, siden hans bog udkom, og han var så sød at sende et eksemplar til mig. Jeg synes, vi har fået en god relation til hinanden."

Kan skønlitteratur på den måde bidrage til dit politiske arbejde?

"Ja, det vil jeg helt klart sige. Jeg var for et par uger siden til Politikens Litteraturpris. Til arrangementet var der oplæsning fra den nye litterære kollektivroman 'Hjertet er en fold med heste'. Den er skrevet af folk med psykiatriske diagnoser og en psykiatrisk overlæge. Hele oplæsningen var meget tankevækkende."

Når jeg mere har brug for kampgejst, kan jeg godt lide at høre Rage Against the Machine, Beastie Boys og den slags musik

Pelle Dragsted
Finansordfører, erhvervsordfører, boligordfører, demokratiordfører og IT-ordfører, Enhedslisten

"Jeg var derinde sammen med Mai Villadsen (Enhedslistens politiske ordfører, red.), og vi talte om, at vi i det politiske arbejde er for endimensionelle – at litteraturen giver nogle andre måder at begribe politik på. Vi talte derfor om, at det vil være godt for os i Enhedslisten at invitere nogle ind, som kan læse litteratur eller poesi op for os en gang i mellem."

"Særligt fordi skønlitteratur er med til at sætte hjernen i gang på nye måder, og den er med til at åbne op for ting, som er rigtig gavnlige i de kreative dele af det politiske arbejde. Jeg læste også engang, at Anker Jørgensen (S) havde det krav, at når han mødte ind på arbejde, skulle der være en time til at læse skønlitteratur. Det synes jeg, er en fed ambition, som jeg gerne vil tilslutte mig."

Får du læst faglitteratur?

"Min store udfordring med at få læst faglitteratur er, at jeg sjældent kan overskue det efter en lang dag på arbejde. Da jeg skulle skrive min bog, 'Nordisk socialisme', fik jeg dog læst tusindvis af sider. Det var det bedste, jeg har prøvet i mange år. Jeg læste nok i alt 30-40 bøger, artikler og tekster om emnet. For tiden læser jeg Vivek Chibber, der har skrevet bogen 'Confronting Capitalism'. Den kan jeg anbefale som en enkel introduktion til socialisme og kapitalismekritik."

Hvilke fritidsaktiviteter giver dig energi til arbejdet i Enhedslisten?

"Jeg træner karate i hvert fald én gang om ugen i karateklubben på Christiansborg. Jeg tror, at det er det eneste sted, hvor ansatte og politikere fra både Borgen og partierne mødes på tværs. Jeg synes, det er sindssygt fedt. Vi træner, vi sparrer, og vi graduerer."

Jeg har sparret lidt med Alex Vanopslagh. Han er jo en ung mand med lange arme, så han er svær at give røvfuld

Pelle Dragsted
Finansordfører, erhvervsordfører, boligordfører, demokratiordfører og IT-ordfører, Enhedslisten

"Jeg har sparret lidt med Alex Vanopslagh. Han er jo en ung mand med lange arme, så han er svær at give røvfuld. Til karate er man nødt til at koncentrere sig maksimalt. Det betyder, at man ikke kan tænke på politik. Netop at få politik lidt ud af hovedet er en af de ting, der er sværest, når man har det her job. Så karaten er også meditativ."

"Jeg elsker også at lave mad. Jeg kan godt lide at lave en rigtig simreret, som jeg sætter over om morgenen, så den kan stå hele dagen og boble. Jeg kan faktisk også godt lide at lave god, gammeldags dansk mad. Sådan en rigtig gammeldags oksesteg eller tarteletter med det hele. I weekenderne laver jeg tit stor brunch til familien. Så det hele pakken med masala-omeletter med chili, finthakkede løg og andre gode ting."

Hvad lytter du til af musik eller podcasts, når du skal have vitaminer?

"Jeg har senest hørt Kira Skov i Pumpehuset – en revival med bandet Kindred Spirits. Hun er i øvrigt en gammel veninde fra min pure ungdom, men derudover er hun også en fantastisk musiker. Når jeg mere har brug for kampgejst, kan jeg godt lide at høre Rage Against the Machine, Beastie Boys og den slags musik med en lidt vred energi. Det kan være meget rart, hvis man for eksempel er frustreret over regeringens sidste elendigheder."

"Jeg lytter også til en del latinamerikansk musik. Jeg har for nyligt opdaget et ret fedt band – fordi jeg tilfældigt hørte en koncert i Catalonien. Et catalansk, feministisk band, der hedder Ketekallas. De kører sådan en fed fusion af rock, flamenco og hiphop."

"Da Elisabeth Gjærulff Nielsen gik bort, fik jeg lige et flashback tilbage til Vox Pop. Det var et af mine yndlingsbands tilbage i 80'erne, som lavede noget superfed, post-punk musik."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pelle Dragsted

Politisk ordfører, MF (EL)
BA i historie (Københavns Uni. 2001), master i retorik og formidling (Aarhus Uni. 2016)

Glenn Bech

Forfatter, psykolog
cand.psyk. (Aarhus Uni. 2017), Forfatterskolen (2019)

Mai Villadsen

MF (EL), fhv. politisk ordfører

0:000:00