Debat

Kvinfo til ligestillingsministeren: Lav en handlingsplan mod seksuel chikane

DEBAT: Hvis vi som samfund skal komme videre efter #Metoo, skal vi håndtere sexismeopgøret på en måde, så vi kommer hele vejen rundt, skriver Henriette Laursen.

I det forløbne efterår fik vi et voldsomt Metoo-opgør, netop fordi vi ikke tidligere har håndteret sexisme og seksuel chikane ordentligt, skriver Henriette Laursen.
I det forløbne efterår fik vi et voldsomt Metoo-opgør, netop fordi vi ikke tidligere har håndteret sexisme og seksuel chikane ordentligt, skriver Henriette Laursen.Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Henriette Laursen
Direktør, Kvinfo

Efter blot en uge som ligestillingsminister har Peter Hummelgaard (S) lanceret 14 initiativer for at bekæmpe seksuel chikane på arbejdspladser og uddannelsesinstitutioner.

Kvinfo bakker op om regeringens initiativer, og vi glæder os over, at andre partier også har sat ligestilling på dagsordenen ved for eksempel at tage initiativ til en forespørgselsdebat i Folketinget 4. december.

Som samfund har vi ellers i alt for lang tid overhørt og overset, at sexisme og seksuel chikane finder sted. I det forløbne efterår fik vi et voldsomt Metoo-opgør, netop fordi vi ikke tidligere har håndteret sexisme og seksuel chikane ordentligt.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

34 procent af kvinder og 25 procent af mænd har været udsat for seksuelle krænkelser på jobbet, viser en undersøgelse fra FH og Epinion. Andre undersøgelser og vidnesbyrd peger også på et meget stort omfang af seksuel chikane.

Hvis vi som samfund skal komme videre, skal vi håndtere sexismeopgøret på en måde, så vi kommer hele vejen rundt. Derfor foreslår Kvinfo, at ligestillingsministeren tager initiativ til en egentlig handlingsplan mod sexisme og seksuel chikane. En handlingsplan, som sikrer prioritering og ressourcer til opgøret mod seksuel chikane.

Vi skal starte med at få et reelt billede af karakteren og omfanget af seksuel chikane

Henriette Laursen
Direktør, Kvinfo

At dække eller afdække sexismen
En handlingsplan bør indeholde klare målsætninger for den ønskede udvikling, men også redegøre for, hvordan vi når disse mål.

Vi skal starte med at få et reelt billede af karakteren og omfanget af seksuel chikane. Med retvisende tal kan vi basere politik på realiteter samt måle og følge op på fremskridt.

Det er for eksempel ikke nok at stille et enkelt spørgsmål om seksuel chikane, for det vil blot dække over det reelle omfang frem for at afdække det. I stedet bør den løbende måling, som ligestillingsministeren lægger op til, spørge ind til konkrete seksuelt krænkende hændelser. En handlingsplan mod sexisme og seksuel chikane bør også se på, om vi har de rette institutioner til at hjælpe dem, som har været udsat for seksuelle krænkelser.

En indsats for de nederste i hierarkiet
For nylig viste en undersøgelse fra Kvinfo, at journalist- og kommunikationspraktikanter hverken går til ledelse, HR, tillidsrepræsentant eller praktikvejleder, når de har været udsat for seksuelle krænkelser. Samme billede tegner sig i andre undersøgelser.

Det er derfor glædeligt, at regeringen vil sætte målrettet ind for at forebygge seksuel chikane mod praktikanter, der som unge og nederst i hierarkiet er blandt de mest udsatte.

Men det er også nødvendigt at gennemgå arbejdsmarkedet og uddannelsesstederne mere bredt, når så mange ikke synes at kunne bruge de systemer, der skal hjælpe med at tackle seksuelle krænkelser.

En handlingsplan bør desuden indeholde en egentlig lovgennemgang. Et grelt eksempel: Ofre, som vinder sager om seksuel chikane, får i gennemsnit tildelt en godtgørelse på 33.000 kroner. Men da de fleste mister jobbet, står beløbet slet ikke mål med deres reelle omkostninger. Vi bør fastsætte godtgørelsen på niveau med en uberettiget afsked.

Kulturændringer og et vedvarende fokus på sexisme
Ligesom ligestillingsminister Peter Hummelgaard (S) har også statsminister Mette Frederiksen (S) talt om behovet for en kulturændring.

Men hvordan skabes en kulturændring egentlig? Hvad virker? Hvad er best practice? Virksomheder og organisationer, der skal arbejde med at fremme kulturændringen, har brug for fagligt funderet viden om, hvad der virker, og hvad der ikke virker.

Derfor glæder vi os over, at ligestillingsministeren nedsætter en alliance af arbejdsmarkedets parter og relevante organisationer. Kvinfo ser frem til at bidrage med udveksling af viden og erfaringer.

Sammen kan vi bedre sikre et vedvarende fokus på sexisme og seksuel chikane, end vi kan hver for sig. Vi vil desuden bedre kunne opnå reelle resultater, så langt færre bliver udsat for sexisme og seksuel chikane på vores arbejdspladser og uddannelsessteder.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henriette Laursen

Direktør, Kvinfo
cand.jur. (Aarhus Uni. 1993)

Peter Hummelgaard

Justitsminister, MF (S)
cand.jur. (Københavns Uni. 2012)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024