Lærere og pædagoger ærgrer sig efter nedgående optagetal: Det burde gå den anden vej

TAL: Af ministeriets fremhævede velfærdsuddannelser er det kun sygeplejerskeuddannelsen, der har en markant fremgang i antallet af optagne. Det er ærgerligt, lyder det fra pædagogernes og lærernes organisation.

Foto: Søren Bidstrup / Ritzau Scanpix
Christina HoulindNiels Frederik Rickers

Igen i år falder antallet af optagede på uddannelserne til lærer og pædagog.  
Og det rigtig ærgerligt, lyder det fra både pædagogernes organisation, Bupl, og Danmark Lærerforening.  

"Det burde gå den anden vej. Vi er i en situation, hvor vi får brug for rigtig mange pædagoger – og endnu flere i de kommende år," siger Birgitte Conradsen, der er næstformand i Bupl. 

Formanden for Danmarks Lærerforening, Anders Bondo, kalder ligeledes udviklingen for "noget skidt".  

Kan få betydning for normeringer 
På pædagoguddannelsen er 2 procent færre blevet optaget i forhold til sidste år.  
Samme procentvise nedgang gør sig gældende for antallet, der er optaget på henholdsvis uddannelsen til lærer og socialrådgiver.  

Man kan ikke forbedre normeringerne, hvis man slet ikke uddanner nok pædagoger til at udføre den handling. Dét bør ministeren og resten af regeringen have et større fokus på.

Birgitte Conradsen
Næstformand i Bupl

Birgitte Conradsen understreger, at det lave optagetal på pædagoguddannelsen på længere sigt kan have en konsekvens for regeringens løfter om forbedrede normeringer i daginstitutionerne.  

"Man kan ikke forbedre normeringerne, hvis man slet ikke uddanner nok pædagoger til at udføre den handling. Dét bør ministeren og resten af regeringen have et større fokus på," siger Birgitte Conradsen. 

Artiklen fortsætter under grafen

Bondo: "De unge ved, at folkeskolen er presset" 
Kigger man på udviklingen i optagetallene siden 2013, synes faldet for læreruddannelsen ikke helt lige så markant som for pædagoguddannelsen. 

Alligevel er formand for Danmarks Lærerforening, Anders Bondo Christensen, på ingen måde begejstret over de nye optagetal. 

"Det er rigtig ærgerligt. Vi står og mangler lærere i skolen," siger han og peger på, at faldet på 2 procent i optagetallet kan spores tilbage til, at de unge godt ved, at folkeskolen er presset.  

Hvis den negative udvikling skal vendes, betragter Anders Bondo Christensen det som altafgørende, at politikerne sikrer flere ressourcer til folkeskolen, så det kan kan " lykkes lærerne at give eleverne god undervisning". 

Socialrådgiverne er ikke bekymrede 
Hos Dansk Socialrådgiverforening er de dog ikke bekymrede for tilbagegangen. Det forklarer organisationens næstformand, Ditte Brøndum.  

"Vi er én af de faggrupper, der faktisk er steget i antal i løbet af de sidste ti år, og samtidig har optaget også været stigende, og det kan være, at det nu har fundet sit leje. Derfor er vi ikke bekymrede, når faldet heller ikke er større," siger hun.  

I føler ikke, at jeres faggruppe bliver overset i forhold til sygeplejerskerne, der eksempelvis har fyldt meget i valgkampen? 

"Kommunerne har samme problem med at besætte vores stillinger, som tilfældet er med sygeplejersker. Men nogle kommuner vælger at ansætte medarbejdere, der ikke er uddannede socialrådgivere. Derfor forstår jeg godt, at udfordringerne i sundhedssystemet umiddelbart fremstår mere synlige. Men erfaringer viser, at det er mere effektivt at ansætte en uddannet socialrådgiver. Det er der heldigvis også flere kommuner, der har fået øjnene op for i løbet af de seneste år." 

Halsboe: Velfærdsuddannelser er stort fokus 
Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) ærgrer sig over det faldende optag på velfærdsuddannelserne.  

"Både pædagoger og lærere udfører et stort stykke arbejde med at bygge fremtiden. Derfor er det også et fokus for mig og for resten af regeringen," siger hun til Altinget, men understreger, at hun glæder sig over stigningen hos sygeplejerskerne.  

Ministeren giver samtidig Bupl ret i, at det faldende optag på pædagoguddannelsen ikke just går hånd i hånd med regeringens ambition om at indføre minimumsnormeringer. Selv vil hun se nærmere på pædagoguddannelsen – noget, hun går i gang med nu.  

"Men jeg har forstået på både sektoren og de studerende, at der er blevet lavet meget om. Derfor synes jeg, man skylder, at det er gennemarbejdet, det, som kommer. Så jeg kommer til at bruge den kommende tid på at komme hele vejen rundt og lytte," siger hun, men kommer ikke nærmere ind på, hvilke ændringer hun gerne vil lave.  

Ministeren understreger også, at tingene hænger sammen, og at uddannelsen skal gøres mere attraktiv ved at vise, at arbejdslivet efter ikke bliver så presset. 

På flere uddannelsesinstitutioner, som udbyder uddannelserne til lærer, socialrådgiver, og pædagog, er der stadig flere ledige pladser. 

Læs også

Dokumentation

Søgning og optagelse i 2019  
Det samlede ansøgningstal var 88.757 ansøgere.65.714 ansøgere bliver per 26. juli tilbudt en studieplads på en videregående uddannelse. Cirka 1/3 af de optagne er under 21 år. Alderen på de optagne har ligget nogenlunde stabilt de seneste seks år.  

Søgning og optagelse i 2018  
Det samlede ansøgningstal var 89.759 ansøgere. 64.943 ansøgere blev per 28. juli 2018 tilbudt en plads på en videregående uddannelse. 63.821 ansøgere var per 1. oktober 2018 påbegyndt en videregående uddannelse. 

Kilde: Uddannelses- og Forskningsministeriet


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Bondo Christensen

Fhv. formand, Danmarks Lærerforening
lærer (Skårup Seminarium 1982), journalist (Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, 2023)

Ane Halsboe-Jørgensen

Beskæftigelsesminister, MF (S)
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2009)

0:000:00