Debat

LO: Hele Danmarks Innovationsfond

DEBAT: Innovationsfonden bør i højere grad henvende sig til talenter og iværksættere fra erhvervsskoler, erhvervsakademier og professionshøjskoler. Det skriver Ejnar K. Holst, politisk sekretær i LO.

"Danmark har mange små og mellemstore virksomheder uden den
store erfaring i samarbejde med universiteter eller brug af højteknologi. Disse mere praktisk orienterede virksomheder kunne
derfor bruge et boost ved hjælp af målrettede forsknings- eller
højteknologimidler," skriver Ejnar K. Holst, politisk sekretær i LO.<br><br><br><br><br><br><br>
"Danmark har mange små og mellemstore virksomheder uden den store erfaring i samarbejde med universiteter eller brug af højteknologi. Disse mere praktisk orienterede virksomheder kunne derfor bruge et boost ved hjælp af målrettede forsknings- eller højteknologimidler," skriver Ejnar K. Holst, politisk sekretær i LO.






Anna Gurzhiy Hougaard
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Ejnar K. Holst
Politisk sekretær i LO

Danmarks Innovationsfond er sat i verden for at løse samfundsudfordringer og tænke i brede behov, der kommer hele samfundet og hele Danmark til gode. Det synes jeg er et meget værdigt formål. Men det stiller også store krav til, at vi udvikler et mere sammenhængende og forenklet innovationssystem. Det er Innovationsfonden godt på vej med.

Jeg har en række forslag, som jeg tror vil styrke Innovationsfondens positive bidrag til det danske samfund.

Fokus på arbejdspladsinnovation og medarbejdere
Danmark har mange små og mellemstore virksomheder uden den store erfaring i samarbejde med universiteter eller brug af højteknologi.

Fakta

Husk, at du også kan deltage i eller komme med idéer til debatten. Send dit debatindlæg til [email protected]

Der er helt afgørende, at fonden favner disse virksomheder også – og ikke blot de i forvejen teknologi- og forskningsintensive virksomheder.

Mange af de små og mellemstore virksomheder er gode til den mere praktiske og arbejdspladsbaserede innovation, hvor inddragelse af medarbejdere spiller en stor rolle. Når medarbejderne får mulighed for at komme med konkrete idéer til forbedringer af arbejdsgange eller nye produkter, øger det virksomhedens innovation (se blandt andet ”De skjulte helte”, Teknologisk Institut, 2013).

Virksomheder skabt af faglærte har højere overlevelse end virksomheder skabt af akademikere i otte ud af ni brancher.

Ejnar K. Holst
Politisk sekretær i LO

Disse mere praktisk orienterede virksomheder kunne derfor også bruge et boost ved hjælp af målrettede forsknings- eller højteknologimidler. For Innovationsfonden er det så vigtigt at stille krav til ansøgere om, at medarbejderne rent faktisk inddrages i projekter for at sikre, at ny viden og praksis indlejres i virksomheden og medarbejderne er en fast del af innovationstiltagene.

Samspil med flere aktører og regional forankring
Innovationsfonden indgår som et vigtigt led i den samlede værdikæde fra forskning, udvikling og demonstration/innovation. Her er det vigtigt, at fonden også har en klar strategi for, hvordan samarbejdet og arbejdsdelingen med de mange andre aktører kan foregå. Selv nævner fonden i sin strategi flere aktører såsom Markedsmodningsfonden, væksthusene, de godkendte teknologiske serviceinstitutter (GTS) og innovationsmiljøerne. Det er centrale aktører.

Men den regionale forankring og tilstedeværelse, som også er et led i formålsbeskrivelserne for Innovationsfonden, kunne godt være meget mere synlig. Det er vigtigt at indtænke samarbejde med de regionale vækstfora, som blandt andet via EU-strukturfonde også støtter innovation og iværksætteri. Derfor foreslår LO, at Innovationsfonden styrker samarbejdet med væksthuse, vækstfora og andre lokale og regionale aktører.

Få flere talenter i spil
Innovationsfonden henvender sig primært til talenter og iværksættere med lange videregående uddannelser. Det er ærgerligt, da dimittender fra for eksempel erhvervsskoler, erhvervsakademier og professionshøjskoler kan have et stort iværksættertalent. I den sammenhæng kunne Innovationsfonden også gøre sig nogle overvejelser om, hvordan den kan spille sammen med andre lignende ordninger såsom for eksempel fagpilotordningen. Fagpilotordningen giver tilskud til, at virksomheder med op til 100 medarbejdere kan ansætte en erhvervsuddannet medarbejder til at udføre et konkret innovativt projekt i virksomheden.

Mange virksomheder og iværksættere er startet og ejet af faglærte. Og de er talentfulde. Faktisk har virksomheder skabt af faglærte højere overlevelse end virksomheder skabt af akademikere i otte ud af ni brancher. Samtidig har virksomheder skabt af faglærte en højere overlevelse, idet 62 procent af alle virksomheder oprettet af faglærte fortsat er aktive tre år efter oprettelsen. Det viser nye tal fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. I gennemsnit overlever 57 procent af alle virksomheder. Ser man på alle overlevende virksomheder i perioden 2005-2009, skabte de knap 100.000 job.

Så det er vigtigt, at Innovationsfonden tænker talenter i bred forstand. Mange af de virksomheder, der er skabt af faglærte, har ikke nødvendigvis de store forsknings- og udviklingsafdelinger at trække på – og er derfor måske lige netop dem, der kan trænge til inspiration og støtte fra Innovationsfonden – hvis de skal blive større.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00