Ny temadebat: Skal der skrues på statens bidrag til forskningen?

Hvis det er rigtigt, at Danmark er et videnssamfund, og at vi skal leve af viden, skal staten så bruge flere penge på at producere den viden? Dette tema debatterer en række aktører den kommende tid - her er panelet.

I forståelsespapiret står der, at forskningen skal styrkes, og at de offentlige investeringer i forskning skal være mindst én procent af BNP. I denne temadebat sætter Altinget fokus på forholdet mellem forskning og stat.<br>
I forståelsespapiret står der, at forskningen skal styrkes, og at de offentlige investeringer i forskning skal være mindst én procent af BNP. I denne temadebat sætter Altinget fokus på forholdet mellem forskning og stat.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Jarl Viktor Schultz

I Danmark bryster vi os af at være et videnssamfund. Det betyder blandt andet, at de videregående uddannelser og højtudviklet viden spiller en afgørende rolle i økonomien.

Siden 2006 har skiftende regeringer haft en ambition om, at det offentlige skal investere én procent af BNP i forskning og udvikling. Offentlige investeringer er siden da også blevet forøget og lå i 2020 på 1,02 procent.

Samtidig ser vi private midler spille en stadig større rolle i dansk forskning. I 2018 betalte private fonde og firmaer i alt 2,9 milliarder kroner til forskere på danske universiteter, ifølge Akademikerbladet. Det er en tredobling i forhold til 2007.

Altinget logoForskning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forskning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00