Debat

Radikale: Socialdemokratiet leder debatten om udflytningaftalen på vildspor

Debatten om udflytning af uddannelser lider ifølge medlemmer af Frit Forum af myter og decideret vildledning. De har ret, men den største myte er, hvordan Socialdemokratiet kan forsvare en aftale, som betyder dårligere kvalitet og lukning af uddannelser landet over, skriver Clara Halvorsen (R) og Katrine Kildgaard (R).

Udflytningsaftalen giver færre unge mulighed for at tage den uddannelse, de drømmer om, skriver Clara Halvorsen og Katrine Kildgaard.
Udflytningsaftalen giver færre unge mulighed for at tage den uddannelse, de drømmer om, skriver Clara Halvorsen og Katrine Kildgaard.Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Clara Halvorsen
Katrine Kildgaard Nielsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatten om udflytning af uddannelsespladser raser. Med god grund.

For i disse uger bliver regeringen, SF, Enhedslisten og de borgerlige partiers aftale om udflytning af uddannelser til virkelighed. Tusindevis af uddannelsespladser lukkes i de store byer, og med dem slukkes tusindevis af studerendes drømme og håb. Derfor viser studerende over hele landet deres utilfredshed under fanen Studenteroprøret '22.

Alligevel vender socialdemokrater ikke blot det døve øre til, men tillader sig at kalde oprøret for vildledende og udemokratisk, senest i et debatindlæg i Altinget af de unge socialdemokrater fra Frit Forum. Det til trods for at den Socialdemokratiske overborgmester i København, Sophie Hæstorp Andersen (S), selv er ude og advare imod konsekvenserne af aftalen.

Studerende behandles som tal på et stykke papir
Før sommer vedtog regeringen med støtte fra SF, Enhedslisten og en lang række af de borgerlige partier en plan, der kommer til at lukke op til ti procent af studiepladserne i landets største byer.

Det er en katastrofe, og med vedtagelsen af aftalen blev det klart, at studerende og uddannelser blot er tal på et stykke papir for regeringen og en lang række af Folketingets partier.

At lukke uddannelser i stedet for at åbne dem er netop det, der bidrager til, at uddannelser bliver for de få og ikke for de mange

Clara Halvorsen (R) og Katrine Kildgaard (R)
Medlem af Forretningsudvalget og medlem af Københavns Borgerrepræsentation

Når aftalerne skal indgås, og kompromiserne findes, flyttes studiepladserne rundt i landet som brikkerne i et spil Risk for, at folkevalgte kan fejre, at de fik en uddannelse med hjem til deres valgkreds.

I den efterfølgende debat har Socialdemokratiet kaldt aftalen for en investeringsplan, men både de unge, uddannelsesintuitioner, erhvervsliv og eksperter har peget den modsatte vej: At aftalen reelt kan betyde, at færre vil få en uddannelse, at kvaliteten af uddannelserne bliver dårligere, og at frafaldet stiger. Dermed har Socialdemokratiet blot indført et nyt loft over uddannelser, der giver færre – ikke flere – mulighed for at få den uddannelse, som de drømmer om.

For hvad Socialdemokratiet glemmer er, at der bag hver lukkede uddannelsesplads i København, Aarhus, Odense og Aalborg står en studerende med knuste drømme og slukket håb, blot fordi de drømte om at læse i en af landets største byer.

For nok kan man flytte uddannelser ud, men hvad med alt det andet? Fredagsbaren? Studiemiljøet? Oplevelsen af at flytte til en større by med nye muligheder, nye mennesker og grundlaget for nye drømme?

Alle de ting, der gør studielivet til meget mere end blot et studie, og dermed bidrager til, at man som studerende har et liv, der består af andet end bøger? De ting flytter ikke med, når man på papiret flytter uddannelser rundt i landet.

Uddannelse bør komme alle til gode
Men er uddannelse så kun lig en lang videregående uddannelse i de store byer? Det argument bliver vi som Radikale tit skudt i skoene, også i debatindlægget af Frit Forum. Virkeligheden er en helt anden, for få partier har som Radikale Venstre kæmpet for lige adgang til uddannelse for alle.

Lad os lytte til dem, som det handler om, og lad os sammen finde løsninger på et bedre og stærkere uddannelsessystem for alle unge

Clara Halvorsen (R) og Katrine Kildgaard (R)
Medlem af Forretningsudvalget og medlem af Københavns Borgerrepræsentation

Radikale Venstres fundament har altid været en stærk grundtvigianisme og dermed også en tro på uddannelse som en grundsten i samfundet. For som Grundtvig selv konkluderede i sin højskolesangsbogsklassiker, er lyset ikke blot for de lærde, men bør og skal komme alle til gode.

Den kamp har Radikale Venstre kæmpet i over 100 år. Derfor er det også vildledende, når de unge socialdemokrater i debatten skyder os og Studenteroprøret '22 i skoene, at vi ikke ønsker at udbrede muligheden for uddannelse til alle unge.

Som parti er vi ikke uenige i at oprette nye uddannelser i mindre byer, tværtimod vil vi gerne investere i det. Men vi vil ikke lukke tusindvis af uddannelsespladser i de større byer og svigte unges håb med en ny runde uddannelsesbesparelser. For at lukke uddannelser i stedet for at åbne dem er netop det, der bidrager til, at uddannelser bliver for de få og ikke for de mange.

Vi kan finde en bedre løsning – hvis socialdemokratiet vil erkende fakta
Vil I ikke lægge kortsigtet taktik, snæver interessevaretagelse og strategisk polemik til side, når vi sammen kan skabe en bedre, mere sammenhængende og moderne uddannelsessektor? Det spørgsmål slutter de socialdemokratiske debattører med at stille. Vi kan vende spørgsmålet den anden vej: Vil I?

I hele debatten om uddannelseslukninger har Radikale Venstre lyttet til eksperter, erhvervsliv og ikke mindst de uddannelsesinstitutioner og de unge, som det hele handler om.

De peger alle i samme retning: At vi skal droppe uddannelseslukningerne og i stedet investere massivt i uddannelse, også i resten af landet. Lad os lytte til dem, som det handler om, og lad os sammen finde løsninger på et bedre og stærkere uddannelsessystem for alle unge.

Vi er klar. Spørgsmålet er, om Socialdemokratiet er?

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Clara Halvorsen

Chefkonsulent, Global Udvikling og Bæredygtighed, Dansk Industri, styrelsesmedlem i Kvinderådet, folketingskandidat (R)
cand.soc., global development (Københavns Uni. 2017)

Katrine Kildgaard Nielsen

Medlem af Borgerrepræsentationen (R), Københavns Kommune
stud.scient.pol. (Københavns Uni.)

0:000:00