Debat

SF: Øget brugerbetaling vil stresse de unge endnu mere

DEBAT: Øget brugerbetaling vil øge stressen hos de unge, fordi det vil have helt fatale konsekvenser for de unges økonomi, hvis de ikke leverer hurtigt i uddannelsessystemet. Det skriver Jacob Mark, uddannelses- og forskningsordfører for SF.

Foto: Emil Hougaard/Scanpix
Henrik Axel Lynge Buchter
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jacob Mark
Uddannelses- og forskningsordfører, SF

Eleverne på ungdomsuddannelserne og de studerende på universiteterne er stressede. I denne uge viste en ny undersøgelse, at gymnasieeleverne føler sig lige så stressede som nogle af de mest stressede voksne i det her samfund.

Der har flere gange været historier om, at de studerende doper sig med præstationsmedicin og beroligende medicin for at klare eksaminerne. Og sidste år lavede Danske Gymnasieelevers Sammenslutning en undersøgelse, der viste, at næsten hver tredje gymnasieelev ikke tør række hånden op i frygt for at få dårlige karakterer.

Det er en sygdom for vores samfund. En sygdom, som vi har påført os selv.

Fakta
Deltag i debatten!
Send en mail til [email protected]

Med endeløs og bevidstløs testning af eleverne fra de er små børn vender vi dem til konstant at skulle præstere. Med karakterranglister og PISA-test lærer vi dem, at de ikke kun skal præstere over for sig selv, men også over for hinanden som konkurrenter.

Med profillinjer, tidligere valg af studieretninger og karakterbonusser, hvis man dropper sabbatårene og går hurtigt i gang, lærer vi dem, at de skal vælge hurtigere og hurtigere, hvad de skal bruge deres liv på.

Lad os bekæmpe brugerbetaling i vores uddannelsessystem, og lad os ligeledes stå imod den folkesygdom, der eksisterer rundt omkring. Vi skal nok nå det hele.

Jacob Mark (SF)
Uddannelses- og forskningsordfører

Og med uddannelsesloftet straffer vi de unge, der valgte forkert første gang eller blev klogere på deres vej. Det er en sygdom, vi har påført os selv.

Brugerbetaling vil bare gøre det værre
Øget brugerbetaling i vores uddannelsessektor vil kun gøre det værre. Først og fremmest vil øget brugerbetaling betyde, at det kun er de unge, der har penge, som kan få lov til at flytte sig i livet.

Det vil betyde, at det kun er de unge, der har forældre, der kan hjælpe til, som kan blive hvad de drømmer om.

Øget brugerbetaling vil også øge stressen hos de unge, fordi det vil have helt fatale konsekvenser for de unges økonomi, hvis de ikke leverer hurtigt. For hvert kursus, de skal tage om, for hver fejl, de begår, eller for hver ny uddannelse, de vil begynde på, så ligger regningen klar på bordet foran dem og truer de unge med udsigten til gæld i store dele af resten af deres liv.

Udsigten til øget brugerbetaling er en frygtelig ide for vores velfærdssamfund, og derfor er både tanken om, at man skal betale for en ny uddannelse, eller at man skal låne mere for at klare studierne, nogle tanker vi bør arbejde imod.

Bekymret hvis tendenserne fortsætter
Endelig er det et selvstændigt mål, at vi bekæmper den brugerbetaling, som allerede eksisterer i dag mange steder. Brugerbetaling på rejser i gymnasiet eller brugerbetaling på udstyr på erhvervsuddannelserne er skævvridende for vores uddannelsessystem.

Brugerbetaling for nye it-programmer eller brugerbetaling for nye bøger på de videregående uddannelser er ulighedsskabende, og det giver de bedste forudsætninger for at klare sig godt til de elever, der allerede har penge.

Og ikke mindst, så er det igen med til at forøge den stress og jag, der eksisterer hos de unge.

Lad os bekæmpe brugerbetaling i vores uddannelsessystem, og lad os ligeledes stå imod den folkesygdom, der eksisterer rundt omkring. Vi skal nok nå det hele.

Vi skal nok klare det, hvis vi tror på os selv og hinanden. Jeg er mere bekymret, hvis tendensen med stress, præstation og evig konkurrence fortsætter.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jacob Mark

MF, gruppenæstformand (SF)
bachelor i journalistik, politik og administration (Roskilde Uni. 2017)

0:000:00