Debat

SF: Universiteterne må åbne pengekasserne

DEBAT: De danske universiteter sluttede sidste år med en egenkapital på knap 6 milliarder kroner. Det skal være slut, mener SF's forskningsordfører Jonas Dahl. Pengene skal gå til uddannelse og forskning.
I regeringens finanslovforslag sikres universiteternes økonomi. SF's forskningsordfører Jonas Dahl mener derfor ikke, at universiteterne kan argumentere for polstrede pengekasser.
I regeringens finanslovforslag sikres universiteternes økonomi. SF's forskningsordfører Jonas Dahl mener derfor ikke, at universiteterne kan argumentere for polstrede pengekasser.Foto: ft.dk
Susie Lund

Bachelorstuderende i Medievidenskab ved Aarhus Universitet. Researcher hos Altinget.dk med ansvar for nyhedsportalerne Forskning & Innovation og Bolig.

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jonas Dahl
Forskningsordfører, SF

De danske universiteter sluttede sidste år med knap 6 milliarder i egenkapital.

Det er mange penge, som før eller siden burde gå til uddannelse og forskning - faktisk helst før, for der er brug for mere af begge dele. Jeg tror, de fleste rektorer, universitetsdirektører og universitetsformænd kender mit syn på den sag: Skatteydernes penge skal gå til universiteternes kerneopgaver ikke til at polstre bankkonti. Men som følge af debatten kender jeg så også deres synspunkt: At jo mere usikker fremtiden er, des større skal egenkapitalen være.

Men når sandt skal være, så har de faktisk haft en hvis pointe - penge i banken er vigtigt for at sikre sig, hvis der bliver større ændringer i økonomien. Og svaret fra unibosserne har enstemmigt lydt, at de jo aldrig vidste, om politikerne i en sen aftentime under en finanslovsforhandling fandt på at lave ændringer i deres finansiering - ikke mindst, når de nervøst har set, at globaliseringsmidlerne snart udløb.

Væk med polstrede pengekasser
Men meget har forandret sig, siden vi fremlagde regeringens forslag til finanslov.

Fakta
Bland dig
Vil du også deltage i debatten på Altinget | Forskning & Innovation? Så send dit indspark til [email protected]

I det lægger vi nemlig op til, at universiteterne får flerårsbevillinger, vi øger basisbevillingerne og fylder i øvrigt skrænten efter globaliseringsmidlerne op. I en tid hvor penge ikke hænger på træerne, er det ret flot... Sagt med jysk beskedenhed.

Men med jysk beskedenhed kommer også kræmmerskabet, for vi forventer, at universiteterne leverer varen. Vi forventer samfundsøkonomisk gevinst for pengene. Og udover vækst gennem uddannelse og forskning, så er det også værd at bide mærke i, at universiteterne ikke længere har det fældende argument for deres polstrede pengekasser.

Dealen er jo egentlig enkel nok - regeringen vil nu give universiteterne de forhold, som de efterspørger. Nu forventer jeg, at universiteterne bruger pengene på forskning og uddannelse, nu de ikke længere har brug for en stor egenkapital ifølge deres egen logik.

Jonas Dahl
Forskningsordfører, SF

Lad pengene gå til uddannelse og forskning
Eller også skal de i hvert fald se at finde på et nyt.

Dealen er jo egentlig enkel nok - regeringen vil nu give universiteterne de forhold, som de efterspørger. Nu forventer jeg, at universiteterne bruger pengene på forskning og uddannelse, nu de ikke længere har brug for en stor egenkapital ifølge deres egen logik.

Det er jo egentlig en god udfordring for alle de nye rektorer, som kommer til at sætte sig i stolene over den næste tid. I 2013 skal blandt andet Aarhus Universitet, Københavns Universitet og Syddansk Universitet så småt til at se sig om efter nye rektorer. Jeg har haft et rigtigt godt samarbejde med Ralf, Lauritz og Jens og håber også at have det med deres efterfølgere, som har gode muligheder for at iværksætte nye initiativer for de opsparede midler, som der ikke længere er behov for.

Engang imellem leverer vi politikere faktisk det efterspurgte. Mit håb er, at universitetsledelserne nu viser sig ligeså troværdige som os folkevalgte og åbner pengekasserne til gavn for ansatte og studerende.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jonas Dahl

Regionsdirektør, Region Midtjylland. Bestyrelsesformand, Egmont Højskolen, bestyrelsesformand, Randers Statsskole og bestyrelsesmedlem Aarhus Universitet
cand.mag. i samfundsfag og historie (Aarhus Uni. 2007), INSEAD Executive Management Program (2018)

0:000:00