Debat

Uddannelsesforbundet: SU'en er en vigtig investering i Danmarks fremtid

DEBAT: Politikerne må ikke skære i SU'en. Den er afgørende for at gøre op med social ulighed og for, at de studerende har råd til at bo i uddannelsesbyerne, skriver Hanne Pontoppidan, formand for Uddannelsesforbundet.

Kirsten Ida Enemark
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Hanne Pontoppidan
Formand for Uddannelsesforbundet

Lad mig komme regeringen et skridt i møde. Ja, vi har et af de mere generøse SU-systemer. Men fremfor at drømme om endnu en besparelse på uddannelsesområdet med udgangspunkt i SU-systemet, burde de være stolte af det. Det er jeg.

For det viser, at vi i Danmark ser uddannelse som en af de allervigtigste ressourcer – og i nogle sammenhænge faktisk står ved den prioritering. 

I så lille et land skal vi leve af vores knowhow. Og allerdybest i vores DNA ligger, at vi er et velfærdssamfund, som både kan og også vil give vores unge lige muligheder.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Det gør vi simpelthen ikke ved at lade mors og fars pengepung afgøre, om sønnike har råd til uddannelse.

Der er også brug for perspektiv her. Vi taler jo ikke om, at de unge får 20.000 kroner om måneden. Og ja, 6.000 kroner er mange penge. Men for unge i de større byer rækker dét praktisk taget kun til huslejen. Det ved de fleste (også politikere?).

SU er forudsætningen for, at alle unge har et økonomisk grundlag, som gør det muligt for dem at vælge uddannelse og karrierevej efter lyst og evner – ikke efter saldoen på forældrenes konto. 

Hanne Pontoppidan
Formand, Uddannelsesforbundet

Økonomiske bekymringer kan meget hurtigt spænde ben for motivation til uddannelse for både voksne og unge og være dét, der tipper læsset i forhold til, at de må opgive at uddanne sig.

Derfor er det også totalt forfejlet at kaste forelskede blikke mod både uddannelses-sparekniven og lånemodeller, som vi kender fra andre nordiske lande, og jeg tvivler faktisk på, at man helt har fået gennemtænkt følgerne.

Jeg ser i hvert fald en række konsekvenser, som jeg ikke tror, at politikere for alvor er interesserede i.

Alternativet til en SU på et anstændigt niveau, som de unge kan leve af, er en cementering af den sociale arv.

Akademikerbørn bliver akademikere, ufaglærtes børn bliver ufaglærte.

Uanset den unges lyst og behov. Det tror jeg, ingen – ikke engang de mest sparelystne politikere – mener er ønskeligt.

Unge bliver dygtigere, når de får SU
SU er forudsætningen for, at alle unge har et økonomisk grundlag, som gør det muligt for dem at vælge uddannelse og karrierevej efter lyst og evner – ikke efter saldoen på forældrenes konto. 

Den er forudsætningen for, at unge kan have fokus på at blive dygtigere – uden at forgælde sig resten af livet eller være tvunget til at arbejde så meget ved siden af studiet, at man til sidst må opgive, fordi balancen mellem job og læseplan vælter. 

Og for en række voksne er den også forudsætningen for, at de kan skifte vej senere i livet. Tænk for eksempel på den enlige mor, som måske endelig fandt det personlige overskud til at tage et kursus på VUC, så hun kan komme videre i uddannelse?

Uden SU med forsøgertillæg er det jo ikke en reel mulighed!

Det har aldrig været smart at save i den gren, man selv sidder på. Derfor er forslag om, at SU’en helt eller delvist afskaffes, kun skal være forbeholdt visse uddannelsesniveauer, eller skal erstattes af lånemodeller, helt indlysende en ualmindeligt ringe idé. 

Et højt uddannelsesniveau i hele befolkningen, der genererer viden og knowhow til gavn for hele samfundet, har altid været et politisk pejlemærke i Danmark.

En af forudsætningerne for dét er SU’en, som sikrer alle chancen for at kunne uddanne sig.

Uddannelse er en investering i Danmarks fremtid, og derfor skal vi selvfølgelig fortsat have et af de mest generøse SU-systemer i verden. 

Vil vi bevare en af grundstenene i vores velfærdssamfund og give alle lige muligheder for uddannelse, hvis vi vil knække den sociale arv, hvis vi vil flere faglærte, hvis vi vil styrke motivationen for dem, som har det allersværest med at tage en uddannelse, er det ikke SU’en, man skal skære i.

Det kan hurtigt blive en meget dyr besparelse på den lange bane for både den enkelte og for samfundet.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Hanne Pontoppidan

Formand, Uddannelsesforbundet
lærer (Gedved Seminarium 1981), MPA (CBS 2008)

0:000:00