Debat

Soldaterformand: Konstabler skal uddannes til livet efter militæret

DEBAT: Det handler om at anerkende soldaterne, når ny uddannelse skal rette op på flere års massive besparelser og personaleflugt hos særligt konstablerne, der savner kompetencer til den civile verden, skriver formand for HKKF Tom Block.

Soldater vender hjem efter en udsendelse til Hormuz-strædet. Fagforeningsformand Tom Block ønsker bedre uddannelser, der også skal klæde soldaterne på til fredstid.
Soldater vender hjem efter en udsendelse til Hormuz-strædet. Fagforeningsformand Tom Block ønsker bedre uddannelser, der også skal klæde soldaterne på til fredstid.Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Den vigtigste milepæl for forsvaret det kommende år bliver etableringen af en ny erhvervsrettet uddannelse for hærens rygrad: konstabelgruppen.

Det kommer nok ikke som en overraskelse, at jeg som formand for Hærens Konstabel- og Korporalforening, HKKF, fokuserer på netop konstablerne. Men nogle vil måske finde det navlebeskuende ligefrem at udpege dette som den vigtigste forsvarspolitiske dagsorden i 2021. Så jeg vil godt forklare hvorfor.

En såkaldt erhvervsrettet uddannelse for konstabler (EUD) drejer sig nemlig om langt mere end blot dem. Det handler helt generelt om at anerkende soldaternes indsats. Om at skabe en bedre sammenhæng mellem de militære og civile uddannelser, så man udnytter de opnåede kompetencer fra begge verdener.

Og så handler det ikke mindst om at kunne fastholde især de yngre konstabler i et længere tjenesteforløb, hvilket hæren har store problemer med i disse år.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

I dag stopper alt for mange efter blot et par års tjeneste, fordi de savner attraktive arbejdsforhold og muligheder for kompetenceudvikling.

Besparelser skræmmer uddannede væk
Årsagen skal findes i de store besparelser, som forsvaret siden 2013 har været pålagt.

Det handler helt generelt om at anerkende soldaternes indsats. Om at skabe en bedre sammenhæng mellem de militære og civile uddannelser.

Tom Block
Formand, Hærens konstabel- og korporalforening (HKKF)

Disse har direkte forringet soldaternes vilkår, kvaliteten i enhederne og dermed også opgaveløsningen.

Og det er jo det rene Ebberød Bank, når besparelserne samtidig fører til store merudgifter for forsvaret, fordi de konstant skal starte forfra med at rekruttere og uddanne nye soldater.

Hvordan får vi så flere unge til at vælge forsvaret, samtidig med at vi får dem til at blive i lidt længere tid?

Svaret er i høj grad investeringer i uddannelse og kompetenceudvikling, hvilket vil komme både forsvaret, samfundet og den enkelte konstabel til gode.

Uddannelsesområdet i forsvaret er de senere år blevet forsømt under dække af slagord som ’netop tilstrækkelig’-uddannelse og ’on the job training’.

Der uddannes kun til det strengt nødvendige i de enkelte funktioner, samt til hvad der er brug for nu og her, men på bekostning af bredere kompetencer og alsidighed.

Samtidig er konstablers muligheder for at gennemføre faglige erhvervsuddannelser, som forsvaret ellers har brug for, blevet begrænset. Ligesom anvendelsen af såkaldte K35-kontrakter, som giver adgang til civiluddannelse efter endt tjeneste, er blevet stoppet.

Det samlede resultat er, at konstablernes muligheder for uddannelse og kompetenceudvikling er blevet mere og mere begrænsede. Et problem som en EUD vil være med til at løse ved først og fremmest at give konstablerne papir på deres kompetencer, som også er anerkendt i det civile.

Løft gavner både den militære og civile verden
I HKKF har vi længe talt for, at uddannelsen netop både skal kvalificere konstablerne til de militære opgaveløsninger i forsvaret, men også understøtte deres senere omstilling til civil beskæftigelse.

Og gennem et systematisk kompetenceløft af konstabeluddannelsen kan der skabes sammenhæng mellem den militære og civile verden til gavn for begge parter.

Derfor har vi med tilfredshed noteret, at politikerne bag forsvarsforliget har aftalt, at forsvaret skal søge at tilnærme de militære uddannelser det civile uddannelsessystem. Det skal blandt andet understøtte medarbejdernes fremtidige muligheder både under og efter deres militære tjeneste.

Det er en målsætning, som vores bud på en ny konstabeluddannelse passer i som hånd i handske.

Den vil blive et vigtigt redskab til at fastholde personel i længere tid, og den vil skabe en mere sammenhængende uddannelsesstruktur i forsvaret.

Det sidste vil føre til en bedre intern rekruttering. Eksempelvis hos folk fra konstabelgruppen, der ønsker at blive befalingsmænd eller officerer.

Læs også

Konkret bud kommer i 2021
I efteråret 2020 tilkendegav forsvarsminister Trine Bramsen (S) offentligt sin opbakning til EUD’en, og det kommende år skal nu gå med at finde ud af, hvordan en EUD skal strikkes sammen.

Vi ser frem til senere i 2021 at kunne fremlægge en konkret uddannelsesmodel, som forsvarsministeren kan tage stilling til. HKKF er med på, at en ny konstabeluddannelse vil kræve tid og energi.

Vi mener dog, at investeringer på uddannelsesområdet er et af svarene på, hvordan Danmark kan øge sit forsvarsbudget på en fornuftig måde, der kommer både soldaterne og samfundet til gode.

Vi vil nu arbejde benhårdt for, at en ny konstabeluddannelse tilføres de nødvendige ressourcer, således at den kan gennemføres på en professionel og fagligt kvalificeret måde ude i enhederne.

På den måde sikrer vi, at konstablerne fortsat gennemgår militæruddannelse i verdensklasse, der samtidig anerkendes i både uddannelsessystemet og på arbejdsmarkedet.

Dermed giver vi soldaterne et solidt springbræt ud i den civile verden, når de en dag beslutter, at deres tid i hæren er forbi.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00