Debat

Nye Borgerlige: Danmark skal nærmere Nato-målsætningen i 2021

DEBAT: Vi skal vise amerikanerne, at vi tager Nato-medlemskabet alvorligt ved at bevæge os imod et forsvarsbudget på to procent. Det er i Danmarks egen interesse, skriver Peter Seier Christensen (NB).

Et større forsvarsbudget skal blandt andet bruges på en mere permanent militær tilstedeværelse i Arktis, skriver Peter Seier Christensen (NB). 
Et større forsvarsbudget skal blandt andet bruges på en mere permanent militær tilstedeværelse i Arktis, skriver Peter Seier Christensen (NB). Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Vi har taget hul på et nyt år, og hvad er den vigtigste dagsorden på forsvarsområdet i det kommende år? Der kan nævnes mange områder, mange specifikke problemstillinger, men helt overordnet afgørende er og bliver Danmarks forhold til Nato.

Danmark er dybt afhængig af sit medlemskab af Nato, når det gælder forsvar og sikkerhed. Nato og det stærke transatlantiske bånd mellem Danmark og USA er derfor fuldstændigt afgørende for Nye Borgerliges politik på forsvarsområdet. Amerikansk globalt lederskab er i Danmarks nationale interesse.

USA er Danmarks vigtigste sikkerhedspolitiske allierede og garanten for vores nationale sikkerhed i kraft af Nato. De transatlantiske bånd udgør hjørnestenen i varetagelsen af danske sikkerhedsinteresser. Det er afgørende at fastholde det amerikanske engagement i Europa gennem Nato.

Det gøres ved konkret at vise amerikanerne, at Danmark tager Nato-medlemskabet alvorligt. Det danske forsvar er i dag utilstrækkeligt til at varetage Danmarks forsvars- og sikkerhedspolitiske interesser. Inden 2025 bør Danmark derfor opfylde den i enighed vedtagne Nato-målsætning fra 2014 om at hæve forsvarsbudgettet til to procent af BNP.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Et stærkere forsvar af dansk territorium
Vi har for nylig set Sveriges regering beslutte at styrke sit forsvar ved en væsentlig forøgelse af forsvarsbudgettet over de kommende fem år. Det kan vi i Danmark lade os inspirere af. Nato rejste for kort tid siden en meget direkte og konkret kritik af Danmark. Det skal vi lytte til og tage alvorligt.

Det øgede forsvarsbudget skal anvendes først og fremmest på at styrke forsvaret af Danmarks territorium – både i Syddanmark og i Arktis. Det er afgørende, at Danmark får opbygget et slagkraftigt og mobiliseringsdygtigt forsvar, der kan beskytte hele Danmarks rige (inklusiv Grønland og Færøerne) mod udefrakommende trusler.

At leve op til vedtagne Nato-målsætninger fjerner ikke truslerne mod Danmarks sikkerhed. Men et øget forsvarsbudget vil betyde, at Danmark sammen med vores partnere og allierede styrket kan forholde os til udviklingen globalt og nationalt

Peter Seier Christensen (NB)
Forsvarsordfører

Nye Borgerlige vil sætte Danmark først og sikre Danmarks interesser og igen søge at blive en troværdig alliancepartner.

Permanent tilstedeværelse i Arktis
Danmark bør etablere en væsentlig og permanent militær tilstedeværelse i Arktis, som omfatter ubåde, isforstærkede skibe, tunge transportfly, en militærlufthavn og uddannelses- og træningsfaciliteter for specialtropper til kamp i arktiske områder.

Verden omkring os forandres med stigende hastighed og bliver mere uforudsigelig. Kongeriget Danmark skal i disse år navigere i stadigt vanskeligere udenrigs- og sikkerhedspolitiske vande.

At leve op til vedtagne Nato-målsætninger fjerner ikke truslerne mod Danmarks sikkerhed. Men et øget forsvarsbudget vil betyde, at Danmark sammen med vores partnere og allierede styrket kan forholde os til udviklingen globalt og nationalt. At arbejde for en styrkelse af det danske forsvar er den vigtigste dagsorden på forsvarsområdet i 2021. 

Dokumentation

Debatserie: Den vigtigste dagsorden på forsvarsområdet i 2021

2021 står for døren. Hvad bliver den allervigtigste forsvarspolitiske udfordring? Det har Altinget spurgt et hold af debattører om. 

Mød det foreløbige panel her:

Trine Bramsen (S), forsvarsminister 

Søren Espersen (DF), forsvarsordfører

Lars Christian Lilleholt (V), forsvarsordfører

Peter Seier Christensen (NB), forsvarsordfører

Mikkel Vedby Rasmussen, professor, Institut for Statskundskab, KU


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peter Seier Christensen

MF (NB)
kemiingeniør, ph.d. (DTU 1994)

0:000:00