Kommentar af 
Laura Rosenvinge

Grænsen for affaldssortering er ved at være nået i København

Selv den største sorteringsentusiast bliver udfordret, når der skal findes plads til de mange affaldstyper i et lille københavnerkøkken. Jeg begynder at spørge mig selv, hvor meget mere sortering vi kan kræve af københavnerne, skriver Laura Rosenvinge (S).

Noget fylder, noget lugter, noget drypper. Det kræver vist organiseringstalent at få affaldssorteringen til at spille i et lille københavnerkøkken, skriver Laura Rosenvinge (S).
Noget fylder, noget lugter, noget drypper. Det kræver vist organiseringstalent at få affaldssorteringen til at spille i et lille københavnerkøkken, skriver Laura Rosenvinge (S).Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Laura Rosenvinge
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

For nylig var Københavns Kommune udsat for en regulær shitstorm, fordi kommunen kom med råd om affaldssortering i et opslag på Facebook.

Opslaget indeholdt billeder af, hvordan man kan affaldssortere i alle de reglementerede fraktioner ved eksempelvis at hænge poser op på døren til bagtrappen. Det blev ikke vel modtaget.

Mange borgere i kommentarsporet mente ikke, at de foreslåede løsninger giver mening i et lille københavnerkøkken – og jeg forstår dem godt.

Selv den største sorteringsentusiast kan blive udfordret, når man forsøger at få plads til alle de mange affaldstyper i hjemmet. Noget fylder, noget lugter, noget drypper. Det kræver vist organiseringstalent at få det til at spille.

Nu skal vi så muligvis til at finde plads til endnu en beholder. Teknik- og Miljøudvalget i Københavns Kommune har netop besluttet at sende et udkast til et nyt 'Regulativ for husholdningsaffald' i offentlig høring.

I udkastet kan man læse, at vi nu skal til at sortere bleer og hygiejnebind fra i en selvstændig beholder. Det kan der være mange gode grunde til, for jo mere vi sorterer, jo mere kan vi genanvende.

Det kræver tid, plads og tålmodighed at få alt i den rigtige beholder. Jeg ender personligt tit med at stå med noget i hånden og diskutere med sig selv, om det mon skal i plastik eller restaffald

Laura Rosenvinge (S)
Politisk ordfører og medlem af Borgerrepræsentationen, København

Bleer og hygiejnebind indeholder forskellige materialer, herunder plastik, som man kan bruges i nye produkter. Og københavnerne smider rigtig mange bleer ud. Kommunen anslår det til 46 millioner om året – eller hvad der svarer til 10.000 ton.

Men jeg skal være ærlig; selvom bleer måske giver mening at sortere, da man alligevel tit har en separat spand til dem, så har jeg svært ved at se, hvordan vi skal finde plads til det. Ikke mindst i vores åndehuller, nemlig vores gårde.

Derfor får det mig til at tænke: Er vi ved at nå grænsen for, hvor meget sortering vi kan kræve af københavnerne?

I 2020 vedtog Folketinget, at alle danskere skal affaldssortere 10 forskellige fraktioner. I København kommer vi nu op på 12.

I København har vi længe satset på såkaldt kildesortering. Det lyder fint, men betyder sådan set bare, at det er dig om mig, der skal stå for sorteringen. Og vi sorterer på livet løs: plastik, pap, papir, bioaffald, metal, glas, elektronik, farligt affald – har jeg glemt noget?

Læs også

Det kræver tid, plads og tålmodighed at få alt i den rigtige beholder. Jeg ender personligt tit med at stå med noget i hånden og diskutere med sig selv, om det mon skal i plastik eller restaffald – og skal det egentlig være helt rent, eller hvordan er det nu?

Kildesorteringen har den åbenlyse fordel, at den er billig. Det er københavnerne, der bruger tid og kvadratmeter på det. Men skal vi blive ved med at finde på nye fraktioner, som den enkelte så får ansvaret for at sortere? Eller er det på tide, at vi overvejer en anden løsning; nemlig at sortere mere af affaldet centralt, så vi flytter arbejdsbyrden væk fra den enkelte?

Vi gør det allerede med nogle affaldstyper. For eksempel indsamler vi mad- og drikkekartoner og plastik i samme beholder og sorterer det på et anlæg.

Derudover er der formentlig et stort, uudnyttet potentiale i at sortere affaldet med moderne robotteknologi, ligesom vi tidligere har automatiseret mange processer i industrien. Systemet kan altså gøre det arbejde, den enkelte borger gør og i højere grad kommer til at gøre.

Det vil også have den ekstra fordel, at det ikke kun er sorteringsentusiasternes affald, der bliver sorteret. I et sorteringsanlæg bliver alles affald sorteret lige godt.

Hvorfor går politikerne så ikke bare i gang? Fordi det er dyrt. Og det er som bekendt dig og mig, der betaler for det via skatten.

Ved at investere i sorteringsanlægget kan vi få spottet alt det affald, der i københavnernes egen sortering er landet forkert til restaffald

Laura Rosenvinge (S)
Politisk ordfører og medlem af Borgerrepræsentationen, København

Men jeg synes, det er værd at diskutere, om vi er nået til et punkt, hvor vi lægger for stor en byrde over på den enkelte københavner i vores iver efter at genanvende vores affald.

Teknik- og Miljøudvalget behandlede 8. maj en sag om etableringen af Danmarks første sorteringsanlæg til restaffald. En sag, vi til juni skal behandle i Borgerrepræsentationen.

Ved at investere i sorteringsanlægget kan vi få spottet alt det affald, der i københavnernes egen sortering er landet forkert til restaffald. Med teknologiens hjælp kan vi komme endnu længere med genanvendelsen af affald – og samtidig hjælpe københavnerne med de mindste køkkener og badeværelser.

Det er nok også hos mange af dem, at affaldssortering står nederst på prioritetslisten af, hvad der skal nås i en presset hverdag.

Som med andre tiltag, hvor vi ikke som system løser udfordringerne, men lader det være op til borgerne, så er der en social slagside.

Dem, der ejer de største køkkener, og som har mest overskud i hverdagen affaldssorterer. Men det gør mange af dem, der bor ude i min boligblok i Nordvest ikke.

Læs også

Ved at investere i, at systemet gør mere, betyder det også, at man sørger for at ligeliggøre affaldssorteringen for alle på tværs af køkkenstørrelser og økonomi.

Københavnerne har nu mulighed for at indgive såkaldte høringssvar om, hvad de synes, om de nu 12 fraktioner, der skal sorteres i. Forhåbentlig får vi her en pejling om, om københavnerne er parat til at sortere bleer og hygiejnebind særskilt.

Jeg tror dog, at dem med de mindste køkkener og badeværelser er dem, der ikke kommer til at gå ind på kommunens hjemmeside og give deres mening til kende.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Laura Rosenvinge

Medlem af Borgerrepræsentationen (S), Københavns Kommune, politisk ordfører og socialordfører, Socialdemokratiet i København, politisk konsulent, DUF
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2020)

0:000:00