Debat

S til EL: Dobbeltmoralen gennemsyrer jeres angreb på Rådhusets brede flertal

Jeg forstår godt skuffelsen over ikke at være med. Sidste år var det os i Socialdemokratiet, der blev holdt ude af budgetforliget. Men som rød-grøn politiker står jeg derfor temmelig forvirret tilbage over Enhedslistens udtalelser, skriver Marcus Vesterager (S). 

Enhedslisten er rigtigt nok det største parti på rådhuset, og med den position følger et ansvar. Desværre må vi konstatere, at det ikke bliver løftet, skriver Marcus Vesterager (S).
Enhedslisten er rigtigt nok det største parti på rådhuset, og med den position følger et ansvar. Desværre må vi konstatere, at det ikke bliver løftet, skriver Marcus Vesterager (S).Foto: Pressefoto: Socialdemokratiet
Marcus Vesterager
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

12. juni kunne man her i Altinget læse et indlæg fra Enhedslistens Charlotte Lund, der er ude med riven, når hun udlægger den principaftale om de to kommende års budget, vi i Socialdemokratiet har indgået sammen med SF, Radikale Venstre, Konservative, Venstre, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti.

Mange ville nok betegne den kreds af partier som ”bred”, men ikke Lund, der betegner det som et håndslag på at lave blå budgetforlig og skriver, at vi trækker byen i en asfaltsort retning.

Jeg forstår godt skuffelsen over ikke at være med. Sidste år fejrede Enhedslisten afslutningen af budgetforhandlingerne behørigt på rådhusgangene.

Sammen med de borgerlige havde partiet effektivt holdt os fra Socialdemokratiet og SF uden for indflydelse det kommende år, og partiet cementerede sit budskab om, at de nu var de største på rådhuset – noget som Lund også minder os om i sit indlæg.

Læs også

Budgetaftalen indeholdt en mindre CO2-reduktion end året før, en sænkning af skatten og lovning på et stort antal parkeringspladser (som man dog ikke lige fik sat penge af til). Sikken en sejr.

Man fristes til at spørge, om det var et blåt budgetforlig, som trak byen i en asfaltsort retning? Jeg tvivler på, Lund vil svare ja til det. Som rød-grøn politiker står jeg derfor temmelig forvirret tilbage, når jeg ser på Enhedslistens udtalelser og ageren.

Lund taler mod bedre vidende

Lunds indlæg hjælper ikke på det. Her bliver virkeligheden hele tiden udlagt ganske belejligt. Lad mig give et par eksempler.

Det er rigtigt, at vi i principaftalen har aftalt at oprette flere parkeringspladser. Men langt de fleste af dem er de erstatningsparkeringspladser, som Enhedslisten selv var med til at love de borgerlige i sidste års budget, men altså ikke afsatte penge til. Den opgave – og den regning – samler vi nu op.

Jeg er med på, at Enhedslisten ikke er glade for Lynetteholmsprojektet, men derfor behøver man ikke tage de kommende beboere og den grønne omstilling som gidsler

Marcus Vesterager (S)
Medlem af Teknik- og Miljøudvalget, København

Derudover vil vi gerne sætte gang i to-tre projekter, hvor parkering i parkeringshuse eller parkeringskældre kan kombineres med nye grønne og aktive byrum.

På den måde tager vi ikke plads fra gaderummet, men giver mulighed for, at de københavnere, der faktisk har brug for en bil i hverdagen, også har et sted at parkere.

Lund skriver også, at københavnerne "nu må trækkes med en havnetunnel", altså Østlig Ringvej, som vi i partierne bag aftalen er enige om at etablere.

Her taler Lund mod bedre vidende. For ja, der vil komme en havnetunnel, men den er helt nødvendig, hvis vi skal have biltrafikken ud af Indre By, som også er en af Enhedslistens egne mærkesager.

Verdensfjern politik

I dag går en af hovedfærdselsårerne rundt om byen, Ring 2, ind over Kongens Nytorv. Det er ikke holdbart, og vi skal have et alternativ, hvis den gennemkørende trafik skal ud af det indre København.

Samtidig er det en del af aftalen om Østlig Ringvej, at det ikke må føre til, at der kommer flere biler på vejene. Det betyder i praksis, at vi med aftalen om Østlig Ringvej også har forpligtet os til at trafiksanere i København for at komme i mål med en by med mindre biltrafik.

Læs også

Et sidste eksempel på Lunds pudsige påstande lyder sådan her:

"Socialdemokraterne fortæller, at principaftalen handler om mere metro, men det er altså noget vås. For vi er jo allesammen enige om at styrke den offentlige transport."

Det eneste, som er noget vås, er dog Enhedslistens påståede ubetingede støtte til mere metro, som vi ikke møder i hverdagen på Københavns Rådhus.

Her holder partiet hårdnakket fast i, at den kommende metrolinje fem, der som et væsentligt mål skal metrobetjene Lynetteholm, ikke skal stoppe på Lynetteholm.

Jeg er med på, at Enhedslisten ikke er glade for Lynetteholmsprojektet, men derfor behøver man ikke kæmpe mod effektiv kollektiv trafik, ej heller tage både de kommende beboere og den grønne omstilling som gidsler i den slags verdensfjern politik.

I Socialdemokratiet tager vi ansvar. Vel at mærke med løsninger, der er baseret på virkeligheden og ikke på Enhedslistens fatamorgana

Marcus Vesterager (S)
Medlem af Teknik- og Miljøudvalget, København

EL er størst – og det forpligter

Enhedslisten er rigtigt nok det største parti på rådhuset, og med den position følger et ansvar. Desværre må vi konstatere, at det ikke bliver løftet – det viser blandt andet eksemplet med Enhedslistens manglende opbakning til metroen til Lynetteholm med al tydelighed.

I Socialdemokratiet tager vi ansvar. Vi vil løfte byen og livskvaliteten for os københavnere, både nuværende og kommende. Og det kan vi gøre sammen med den brede kreds af partier, der er med i principaftalen, hvor vi præsenterer en lang række løsninger på vores bys mest presserende udfordringer.

Vel at mærke løsninger, der er baseret på virkeligheden og ikke på Enhedslistens fatamorgana.

Så kære Enhedslisten, lev op til jeres partis størrelse og tag det medfølgende ansvar. Indtil da er det svært at se, at partiet selv er garant for det rød-grønne samarbejde på rådhuset.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Marcus Vesterager

Medlem af Borgerrepræsentationen (S), Københavns Kommune, bestyrelsesformand, ARC
cand.arch.

Charlotte Lund

Medlem af Borgerrepræsentationen (EL), Københavns Kommune og sekretariatsmedarbejder i Kirkens Korshær.
cand.comm. i Journalistik og Geografi (Roskilde Uni. 2010)

0:000:00