Debat

SF: Derfor stemmer vi for at fjerne rødt kød i Københavns skoler, børnehaver og vuggestuer

Børne- og ungdomsudvalget skal onsdag beslutte, om Københavnske skoler og institutioner fremover skal udelukke rødt kød i alle måltider. SF bakker op om forslaget, fordi vi skal reducere klimabelastningen i kommunen og fra alle københavnere, skriver Rasmus Steenberger. 

Cirka 28.000 børn spiser deres frokost i kommunens cirka 520 dag- og fritidsinstitutioner. Derudover spiser dagligt cirka 13.000 elever skolemad. At fjerne rødt kød fra skoler og daginstitutioner vil være med til at reducere kommunens CO2-udledninger betragteligt, skriver Rasmus Steenberger.&nbsp;<br>&nbsp;
Cirka 28.000 børn spiser deres frokost i kommunens cirka 520 dag- og fritidsinstitutioner. Derudover spiser dagligt cirka 13.000 elever skolemad. At fjerne rødt kød fra skoler og daginstitutioner vil være med til at reducere kommunens CO2-udledninger betragteligt, skriver Rasmus Steenberger. 
 
Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix
Rasmus Steenberger
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Onsdag vil vi i København med al sandsynlighed beslutte at fjerne det røde kød fra skolemaden samt i børnehaver og vuggestuer - af klimahensyn. 

Det forslag bakker vi i SF fuldt ud op om. Fordi klimakrisen buldrer derudaf, og vi skal blive ved med at reducere CO2-udledningen i Danmark. Den gennemsnitlige danskers klimabelastning er en af de højeste i verden - det kan vi ikke være bekendt. 

Vi skal hjælpe hinanden til at ændre vaner.

Forvaltningen i København foreslår at "okse-, kalve- og lammekød udelukkes fra måltider, der serveres kommunen skoler og institutioner". Produktionen af disse kødtyper er en ressourcekrævende proces, og det resulterer i betydelige udledninger af drivhusgasser.

Læs også

I vores mad- og måltidsstrategi 2020-2025 er der sat et mål om at reducere klimaaftrykket med 25 procent allerede ved udgangen af 2024.

I 2022 blev der gennem indkøbssystemet købt cirka 38 tons okse-, kalve- og lammekød, hvilket resulterede i en årlig CO2-udledning på omkring 1.400 tons. Dertil kommer de indkøb som ikke sker via indkøbssystemet. 

Følger kommunens klimaplan 

For os i SF er det vigtigt, at vi løbende reducerer kommunens klimabelastning - og klimabelastningen fra alle københavnere. Det kræver, at alle ændrer vaner, og at vi gør det klogt.

Vi har en ambitiøs klimaplan for 2035, som sigter til at halvere alle københavneres ressourceforbrug.

Faktisk svarer dette ene initiativ til 10 procent af, hvad vi årligt har været i stand til at levere af reduktioner i hele kommunen.

Rasmus Steenberger (SF)
Medlem af Børne- og Ungdomsudvalget

Hvis det skal lykkes, skal vi også have en holdning til, hvilke vaner de unge generationer flaskes op med. 

Forslaget omfatter daginstitutioner, madskoler og EAT-boder. Cirka 28.000 børn spiser deres frokost i kommunens cirka 520 dag- og fritidsinstitutioner. Derudover spiser dagligt ca. 13.000 elever skolemad. Det er vigtigt at etablere gode klimavaner tidligt i livet.

De fleste danskere får rigeligt med kød til aftensmad. Samtidig er det stadig tilladt at give sit barn spegepølse eller tatar med på madpakke, hvis man synes. 

Læs også

Men jeg synes, det er en klog og balanceret beslutning af fjerne det røde kød, fordi vi på den ene side fastholder et sundt og varieret måltid til alle børn (der er stadig lyst kød), og samtidig sikrer en markant reduktion af den årlige CO2-udledning.

Faktisk svarer dette ene initiativ til 10 procent af, hvad vi årligt har været i stand til at levere af reduktioner i hele kommunen.

Det er med andre ord ikke småting.

Opbakning fra vælgerne  

Når vi fjerner rødt kød skal det også ses i sammenhæng med, at vi naturligvis fortsætter det ambitiøse arbejde med at reducere madspild i København.

Københavnerne har i overvældende grad stemt for klimahandling ved de seneste mange valg. Vores opgave er, at sikre, at omstillingen sker nuanceret og klogt. 

Rasmus Steenberger (SF)
Medlem af Børne- og Ungdomsudvalget

Det skyldes, at madspild også er en stor kilde til CO2-udledning, og at vi med det nye budget 2024 samtidig sætter penge af til mere grønne indkøb, så al den mad vi køber i fremtiden bliver så klimavenlig som muligt.

Det er et langt sejt træk, hvor vi både skal høste de lavthængende frugter og tænke fremad mod nye mål. 

I samme boldgade afskaffede vi sidste år skolemælken. 

Københavnerne har i overvældende grad stemt for klimahandling ved de seneste mange valg. Vores opgave er at sikre, at omstillingen sker nuanceret og klogt, men samtidig at vi faktisk leverer CO2-reduktioner. Hvert år.

Og vi kan godt blive endnu bedre til at sætte klima-målene helt ind i centrum at budgetprocessen, så CO2-reduktioner f.eks. får samme status som økonomiske sparekrav ved de årlige sparerunder i foråret.

Jeg håber, at alle partier i udvalget ender med at bakke op om beslutningen, så vi kan sætte et stop for rødt kød i skoler, vuggestuer og børnehaver i København.

For klodens og fremtidige generationers skyld.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Rasmus Steenberger

Medlem af Borgerrepræsentationen (SF), Københavns Kommune, specialkonsulent, Frederiksberg Kommune
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2008)

0:000:00