Debat

Forskere med centrale pointer fra ny undersøgelse: Flere idrætsfaciliteter er ikke vejen frem

Danmark i Bevægelse er den hidtil største nationale måling af voksnes bevægelsesvaner. Her er tre centrale erkendelser fra undersøgelsen, som vi håber vil påvirke dagsordenen i kommunerne og idrætsorganisationerne, skriver Jens Høyer-Kruse og Birgitte Westerskov Dalgas. 

Hverdagsaktiviteter som at gå med hunden og cykle til butikken bidrager også til vores samlede fysiske aktivitet. Dermed er de fleste danskere aktive på forskellige måder i løbet af ugen, skriver Jens Høyer-Kruse og Birgitte Westerskov Dalgas.
Hverdagsaktiviteter som at gå med hunden og cykle til butikken bidrager også til vores samlede fysiske aktivitet. Dermed er de fleste danskere aktive på forskellige måder i løbet af ugen, skriver Jens Høyer-Kruse og Birgitte Westerskov Dalgas.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Jens Høyer-Kruse
Birgitte Westerskov Dalgas
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Der forskes meget i idræt og fysisk aktivitet, men ofte lyder det, at det er svært at omsætte resultaterne til praksis. Måske fordi man forventer, at forskningen kan anvise meget konkrete løsning- og handlingsforslag.

Den største værdi ved forskning er imidlertid, hvis den kan anvise nye måder at forstå et fænomen, som for eksempel kan føre til nye måder at arbejde med idræt og fysisk aktivitet. Og det tager som regel lang tid.

Temadebat

Idrætsmødet 2023

Med over 150 debatter, workshops, talks og oplæg fra flere af landets førende eksperter på idrætsområdet er det umuligt at nå at høre det hele.

Derfor spørger Altinget Idræt nu:

Gik du glip af en debat, du gerne ville have hørt?

Så læs med de kommende uger, hvor vi giver nogle af de skarpe hoveder fra centrale debatter lov til at udfolde deres hovedpointe.

Om Altingets debatrækker:

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes egen holdning.

Vi bringer kun indlæg, som udelukkende er forbeholdt Altinget.

Vil du deltage i debatten? Skriv til [email protected] for at høre om mulighederne.

Det er den store vision for forskningsprojektet, Danmark i Bevægelse, at skabe nye erkendelser af fysisk bevægelse og idræt som socialt og samfundsmæssigt fænomen.

Danmark i Bevægelse er den hidtil største nationale måling af voksnes bevægelsesvaner. Forskningsprojektet løber fra 2019 til og med 2023 og omfatter forskellige undersøgelser, blandt andet en spørgeskemaundersøgelse med svar fra mere end 163.000 voksne og kvalitative interviews med mere end 40 personer.

Formålet med forskningsprojektet er at opnå ny viden om og indsigt i voksnes bevægelsesvaner, og hvilken betydning motiver, muligheder og social baggrund har for at praktisere forskellige bevægelsesformer.

Vi vil herunder fremhæve tre centrale erkendelser fra undersøgelsen, som vi håber vil påvirke dagsordenen i kommunerne og idrætsorganisationerne og danne grundlag for udviklingen af politikker og målrettede initiativer, der tager sigte på at øge danskernes fysiske aktivitetsniveau og idrætsdeltagelse.

Stor mangfoldighed i bevægelsesvaner

Den første erkendelse er, at der er en stor mangfoldighed i måden danskerne bevæger sig på. Analyserne af de mange data viser, at gå- og vandreture samt cykling er mest populære, men andre aktiviteter som løb, styrketræning, badminton, lystfiskeri og vinterbadning er også udbredte.

Derfor anbefaler vi, at kommuner, organisationer og andre aktører, der arbejder for at fremme fysisk bevægelse, bestræber sig på at styrke mangfoldigheden i bevægelsesvanerne.

Jens Høyer-Kruse og Birgitte Westerskov Dalgas, hhv. adjunkt og ph.d.-stipendiat, SDU

Der er kun få aktiviteter, der praktiseres af mindre end to procent af danskerne i løbet af et år. Hverdagsaktiviteter, som at gå med hunden og cykle til butikken, bidrager også til vores samlede fysiske aktivitet.

Når de tælles med, er det kun fire procent af os, der ikke bevæger os i løbet af en uge, og 60 procent er aktive mere end ti gange om ugen. Dermed er de fleste danskere aktive på forskellige måder i løbet af ugen.

Der er en stor værdi i denne mangfoldighed. Dels bidrager hver enkelt aktivitet til befolkningens sundhed. Dels giver et bredt bevægelsesrepertoire os mulighed for at skifte til andre aktiviteter, hvis vi bliver forhindret i at praktisere det, vi plejer - hvad enten det skyldes alder, familieliv, arbejdsliv eller noget helt andet.

Endelig viser analyserne også, at der er store forskelle på motiverne for at dyrke forskellige aktivitetstyper og også store forskelle på, hvilken indvirkning de forskellige typer af fysisk bevægelse har for den enkeltes selvvurderede helbred.

Derfor anbefaler vi, at kommuner, organisationer og andre aktører, der arbejder for at fremme fysisk bevægelse, bestræber sig på at styrke mangfoldigheden i bevægelsesvanerne. Det er i sig selv et mål, at børn og unge får erfaringer med mange forskellige former for idræt og bevægelse.

Samtidig anbefaler vi, at betegnelsen 'fysisk inaktiv' erstattes med 'mindre fysisk aktiv end anbefalet', da det er mere positivt og præcist, da kun meget få ikke bevæger sig fysisk.

Læs også

Gode og dårlige oplevelser med idræt har stor betydning

Den anden erkendelse er, at gode og dårlige oplevelser med at bevæge sig sætter dybe spor i livet. Det viser interviewene med borgere med forskellige oplevelser med idræt og bevægelse: Gode oplevelser med bevægelse tænder en lyst til og glæde ved bevægelse, der kan få os til at holde fast i en aktiv livsstil. Dårlige oplevelser kan derimod få os til at undgå det – og det kan være rigtig svært at komme i gang (igen).

Vores undersøgelser viser, at skabelsen af de gode oplevelser handler om tre ting: at have indflydelse, at føle kompetence, og at være del af et fællesskab.

Jens Høyer-Kruse og Birgitte Westerskov Dalgas, hhv. adjunkt og ph.d.-stipendiat, SDU

Vores undersøgelser viser, at skabelsen af de gode oplevelser handler om tre ting: at have indflydelse, at føle kompetence, og at være del af et fællesskab. De dårlige oplevelser opstår derimod ved tvang, udstilling eller når man føler sig udenfor, overset eller nedgjort af andre.

For at skabe gode oplevelser, anbefaler vi, at der fokuseres på kvaliteten af det, der tilbydes. Det handler ikke bare om at få folk op af sofaen, men om at gøre det på en måde, der er meningsfuld for den enkelte. Det skal være noget, de har lyst til at fortsætte med.

Dette gøres bedst ved at give folk indflydelse på, hvad de laver, ved at sørge for, at alle har mulighed for at vokse og udvikle sig, uanset om de er nybegyndere eller erfarne udøvere, og ved at skabe et fællesskab, hvor alle føler sig velkomne og værdsatte.

Flere faciliteter har ikke ret stor betydning

Den sidste erkendelse, og måske den mest kontroversielle i nogles øjne, er at man kun i begrænset omfang kan bygge sig til mere fysisk aktivitet, da faciliteter ikke i sig selv skaber mere bevægelse for voksne.

Deltagelsesniveauet blandt voksne skyldes primært befolkningssammensætning, ikke det objektive antal idrætsfaciliteter i hver kommune. Det gælder både for den generelle idræts- og motionsdeltagelse og når vi sammenholder specifikke facilitetstyper med deltagelsen i de respektive aktivitetsformer.

Adgang til idrætsfaciliteter har selvfølgelig betydning for, hvilke former for idræt man kan dyrke, men facilitetsdækningen i Danmark er generelt så god, at de relative antal faciliteter ikke har ret stor betydning i det meste af landet for hvor voksne, der er aktive.

Hvis der virkelig er behov for nye faciliteter eller områder i en kommune, bør der tænkes i, hvordan man tilgodeser de befolkningsgrupper, som er mindst fysisk aktive.

Jens Høyer-Kruse og Birgitte Westerskov Dalgas, hhv. adjunkt og ph.d.-stipendiat, SDU

Til gengæld viser vores analyser, at der er en stærkere sammenhæng mellem idræts- og motionsdeltagel­se og borgernes subjektive oplevelse af at have gode muligheder for at være aktiv i forskellige sammenhæn­ge, blandt andet indendørs og udendørs idrætsfaciliteter, end mellem idræts- og motionsdeltagelse og det objektive antal af faciliteter.

Derfor anbefaler vi, at man i kommunerne fokuserer på at øge synligheden og kendskabet til de eksisterende faciliteter og områder til fysisk aktivitet – de forskellige typer af faciliteter kan måske også bruges af de borgere, der ikke tror, at eksempelvis svømmehallen eller håndboldhallen kan bruges af dem.

Hvis der virkelig er behov for nye faciliteter eller områder i en kommune, bør der tænkes i, hvordan man tilgodeser de befolkningsgrupper, som er mindst fysisk aktive.

Det er vores håb, at disse anbefalinger vil blive brugt til at informere politikker, der fremmer mangfoldigheden i danskernes bevægelsesvaner, styrker positive oplevelser med bevægelse fra en tidlig alder, tager højde for sociale uligheder og gør de eksisterende faciliteter mere synlige og tilgængelige for alle.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00