Debat

Kultur- og Fritidsudvalget: København har ikke brug for flere tomme idrætshaller

Når der er fart på byggekraner og nye boliger, er det nemt at glemme livet mellem bygningerne. Men kulturlivet mangler ikke kun faciliteter, men ildsjæle og glade børn til at fylde dem op med, mener Kultur- og Fritidsudvalget i Københavns Kommune.

Kultur skal være en integreret del af byudviklingen, mener Kultur- og Fritidsudvalget i Københavns Kommune
Kultur skal være en integreret del af byudviklingen, mener Kultur- og Fritidsudvalget i Københavns KommuneFoto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Sammen repræsenterer vi seks forskellige politiske partier, flere generationer af københavnere – og 11 individuelle perspektiver på det gode liv. Vi har forskellige udgangspunkter, drømme og visioner, men også et fælles overordnet ønske:

Der er brug for en ny retning for kultur- og fritidsområdet i København og for at tænke det meget bedre ind i byens udvikling.

København vokser med 8.000 nye borgere om året, og det stiller krav til byudviklingen. Vi udvider med nye bydele for at sikre plads til alle, men når der er fart på byggekraner og nye boliger, er det nemt at glemme livet mellem bygningerne.

Medlemmer af Kultur- og Fritidsudvalget
  • Mia Nyegaard (R)
  • Bente Møller (EL)
  • Frederik W. Kronborg (EL)
  • Stine Finné Toft (EL)
  • Jonas Bjørn Jensen (S)
  • Lea Friedberg (S)
  • Karina Bergmann (K)
  • Niels Peder Ravn (K)
  • Kashif Ahmad (R)
  • Klaus Mygind (SF)
  • Louise Theilade Thomsen (V)

Dét skal vi blive bedre til at huske i byudviklingen, så vi sikrer, at et aktivt kultur- og fritidsliv bliver en integreret del af byens infrastruktur og kultur.

Derfor er vi gået sammen på tværs af partier om en ny kultur- og fritidspolitik for hele Københavns Kommune. Politikken sætter retningen for vores arbejde, visioner og ambitioner i denne valgperiode, ligesom den rummer konkrete planer for, hvordan vi når derhen.

En bred kulturel palette

Vi ønsker, at København også i fremtiden har stærke fællesskaber og en bred palette af fritidstilbud. Vi ønsker, at København som hovedstad kan tilbyde et levende kulturliv med store og små scener. 

Der skal være plads til både popmusik og punk; fodbold og frisbee. Til nicherne og bredden; til at være et talent og nybegynder. Og byen skal være til for både københavneren, tilflytteren og turisten.

Hvad nytter det at bygge flere idrætshaller, hvis der bagefter ikke er en håndboldtræner til at fylde den med glade børn og unge?

Kultur- og Fritidsudvalget
Københavns Kommune

Alt dette skal komme så mange som muligt til gode. At hjælpe udsatte borgere med at finde vej til foreningsfællesskaberne og at sørge for gode forhold for talentudvikling kræver to vidt forskellige indgangsvinkler, indsatser og metoder, selvom begge bidrager til et bredere og mere levende kultur- og fritidsliv.

Og dét er rygraden i kultur- og fritidspolitikken: At det er nødvendigt at forstå, at forskellige mennesker har forskellige behov – kan vi det, og kan vi indrette vores arbejde og indsatser efter det, kan vi sammen skabe et bedre kultur- og fritidsliv i København. 

Vi skal tænke både i mursten og mennesker. For hvad nytter det at bygge flere idrætshaller, hvis der bagefter ikke er en håndboldtræner til at fylde den med glade børn og unge?

Facilitering fremfor facilitet 

Manglen på frivillige i foreningslivet efter covid-19 er lige så reel som manglen på faciliteter. Og for at styrke udviklingen, må vi have øje på begge dele.

Det gælder også, når byen helt fysisk vokser. Når nye bydele opstår som følge af befolkningstilvæksten, har folk brug for boliger – ligesom de har brug for kulturhuse, idrætsfaciliteter, dagtilbud og skoler. Det kan og skal tænkes bedre sammen, end hidtil gjort.

Kultur skal være en integreret del af byudviklingen helt fra tegnebrættet. Hvis det levede liv tænkes ind fra begyndelsen, får vi en meget bedre by.

Kultur- og Fritidsudvalget
Københavns Kommune

Kultur skal være en integreret del af byudviklingen helt fra tegnebrættet, på lige fod med boliger. Hvis det levede liv tænkes ind fra begyndelsen, tror vi på, at vi får en meget bedre by.

Lige så meget vi skal huske det levede liv i den by, vi bygger, lige så meget skal vi dyrke det i den by, vi allerede har. 

København har allerede kulturhuse og sportshaller fulde af liv, hvis udvikling skal plejes og tages til nye højder.

Her skal vi især fokusere på rettidig omhu i forhold til vedligehold, ligesom vi skal tænke smartere i udnyttelsen af faciliteterne – hvordan kan vi kort sagt give plads til mere og flere på den plads, vi allerede har?

Byen bugner med ildsjæle

Kultur- og fritidspolitikken skal ses som et arbejdsredskab for os og for de mange aktører, der hver dag, sammen med os, er med til at udvikle det levede liv i vores hovedstad.

Vi politikere hverken kan, skal eller vil gøre arbejdet alene – kultur er nemlig noget, vi skaber sammen. Og byen bugner af kreative ildsjæle og dygtige mennesker med enorme mængder ekspertise inden for hver deres felt.

Derfor er vi også gået lidt anderledes til værks med kultur- og fritidspolitikken denne gang. Frem for at sende en færdig plan med en masse – af os udtænkte – initiativer i høring, har vi opdelt politikken i seks temaer, der beskriver udvalgets fælles ambitioner i den her valgperiode.

Og det er her, kultur- og fritidslivets mange aktører kommer i spil: Det er nemlig dem, der er bedst kvalificerede til at udtænke konkrete initiativer til netop det.

Den proces og det arbejde vil vi i Kultur- og Fritidsudvalget gerne understøtte bedst muligt. Og det mener vi, vi gør med denne politik.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00