Debat

Rami Zouzou: Qatars sportswashing er en succes

Hvis Danmark kan tage til fodbold VM i Qatar, og DBU kan bruge løs af fodboldens pengetank for at tage til dialogmøder om migrantarbejdere, der lever under slavelignende forhold, hvorfor kan den norske regering så ikke mødes med Taleban i Oslo, spørger Rami Zouzou.

Mon ikke, at DBU i virkeligheden mest af alt satser på, at vi har glemt det hele til november, spørger Rami Zouzou.
Mon ikke, at DBU i virkeligheden mest af alt satser på, at vi har glemt det hele til november, spørger Rami Zouzou.Foto: Terje Pedersen/NTB/Ritzau Scanpix
Rami Panduro Zouzou
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det har vakt både furore og forundring, at den norske regering har fået fløjet repræsentanter for Taleban til Norge med henblik på en kritisk dialog med Afghanistans nye styre.

Det er uacceptabelt, at den norske regering nu indleder sådan en dialog med de folk, der er kommet til magten i Afghanistan og leder landet med vold, magt og undertrykkelse, lyder den forventede reaktion på initiativet. Men burde dét i virkeligheden falde nogen for brystet?

Hvis Danmark kan tage til fodbold VM i Qatar, og DBU's formand og direktør kan bruge løs af dansk fodbolds pengetank for at tage til kritiske dialogmøder i Doha for at begrænse de mange dødsfald på migrantarbejdere, der lever under slavelignende forhold – mens de bygger stadions til VM-turneringen – hvorfor kan den norske regering så ikke mødes med Taleban i Oslo? Det islamiske styre er vel ikke værre end dets sponsor.

Succes med sportswashing

Det er efterhånden mere end veldokumenteret, at Qatars byggeboom af skyskrabere og stadioner i løbet af de sidste to årtier er blevet bygget på ryggen af døde migrantarbejdere.

Det har de fleste vestlige regeringer dog valgt at vende det blinde øje til. Det har mere end ti års dialogmøder har ikke ændret det fjerneste på, og nu er det allerede for sent at ændre på beslutningen om at afholde VM i Qatar.

Siden 2014 har Saudi Arabien reduceret sin finansiering af muslimske samfund rundt om i verden. Men hullet i pengetanken hos terroristerne har Qatar udfyldt effektivt.

Rami Zouzou
Forfatter og selvstændig konsulent

Vi skriver 2022, og til august sendes migrantarbejderne ud af Qatar som affald – heraf mange på fem måneders orlov uden løn – før der fløjtes op til en af verdens største sportsbegivenheder på trods af DBU's hyppige dialogmøder.

Qatars sportswashing er dermed ikke bare en realitet, men en kæmpemæssig succes for et styre, alle ved, er blandt den islamiske ekstremismes hovedsponsorer.

Det er sket i ly af "dialogmøder" med typer som DBU-direktøren, Jakob Jensen, og velorkestrerede brandingshows med højt profilerede sportsprofiler som David Beckham.

Ikke blot har styret i Qatar her formået at feje ligene af 6.500 migrantarbejdere ind under bedetæppet. Styret har samtidig uden at blinke kunne fortsætte sin gavmilde finansiering af yderliggående, islamistiske grupper rundt omkring i verden.

Hvem tror for alvor på, at nogen af dem får succes med dialogen?

Siden 2014 har Saudi Arabien reduceret sin finansiering af muslimske samfund rundt om i verden.

Men hullet i pengetanken hos terroristerne har Qatar udfyldt effektivt. Via den statsdrevne organisation Eid Charity har Qatar således kanaliseret millioner af dollars til yderligtgående muslimske grupperinger – ikke bare i Mellemøsten, men i lande som Holland, Tyskland, Frankrig og England.

Lande, der ikke alene har været plaget og ramt af ekstremismen og terrorens uvæsen, men også alle deltager ved VM-slutrunden i Qatar, hvis de ellers har været gode nok på banen til at kvalificere sig.

Mens Taleban sidder til dialogmøde i Oslo på norske skatteyderes regning, har DBU-bosserne længe været i gang med deres egen version af international kritisk dialog – med talebanernes sponsorer. Hvem tror for alvor på, at nogen af dem får succes med dialogen?

DBU-bosserne? Mon ikke, at de i virkeligheden mest af alt satser på, at vi har glemt det hele til november. For vi må jo forstå, at vi alle sammen er "en del af noget større", som organisationens slogan fortæller os.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Jensen

Departementschef, Børne- og Undervisningsministeriet, fhv. adm. direktør, DBU
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2001)

Rami Panduro Zouzou

Forfatter og selvstændig konsulent
Cand.mag historie

0:000:00