Debat

Borgmester i frikommune: Vi forventer resultater, vi slet ikke havde forestillet os

DEBAT: Viborg Kommune vil som frikommune gentænke hele ældreområdet. Tænk, hvis friheden, fagligheden og kreativiteten kan bidrage til, at flere unge mennesker kan se mulighederne i en karriere på ældreområdet, skriver Ulrik Wilbek (V).

Det er meget inspirerende at opleve, hvordan det skaber engagement og et væld af ideer, når vi går i dialog om, hvordan vi ”sætter kommunen fri”, skriver Ulrik Wilbek (V).
Det er meget inspirerende at opleve, hvordan det skaber engagement og et væld af ideer, når vi går i dialog om, hvordan vi ”sætter kommunen fri”, skriver Ulrik Wilbek (V).Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Ulrik Wilbek (V)
Borgmester, Viborg Kommune

I begyndelsen af oktober ringede statsminister Mette Frederiksen (S) med et tilbud til Viborg Kommune.

Det var en vild idé, men også en god idé. Og i den dialog, som vi senere har haft i byrådet og med nogle af vores samarbejdspartnere, er jeg kun blevet mødt med opbakning og begejstring.

Det er meget inspirerende at opleve, hvordan det skaber engagement og et væld af idéer, når vi går i dialog om, hvordan vi "sætter kommunen fri". Jeg tror på, at vi kan nå rigtig langt de kommende år og i fællesskab skabe nogle vilde resultater.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Tænkningen bag velfærdsaftalerne er helt i tråd med Viborg Kommunes nye sammenhængsmodel. Fem temaer og 21 målsætninger har afløst et væld af politikker og strategier. Vi går efter at skabe sammenhæng for borgerne på tværs af alle strukturer i vores kommune.

Vi arbejder for, at borgeren skal opleve sammenhæng i kommunens handlinger og ydelser. En af metoderne er at give de medarbejdere og ledere, som er tæt på borgerne, et handlerum, hvor de kan bringe deres faglighed i spil. Det handlerum skulle gerne blive større med velfærdsaftalerne.

Jeg tror på, at det bliver langt sjovere at gå på arbejde, når vi har mulighed for at være kreative, for at tænke selv og bruge vores faglighed. Det giver motivation og inspiration til nye tiltag.

Ulrik Wilbek
Borgmester, Viborg Kommune

Ja tak til mere tid og kvalitet
De resultater, som vi vil gå efter i Viborg, er helt overordnet mere tid til borgeren og mere kvalitet for borgeren.

Vi er lige nu i dialog med medarbejdere og faglige organisationer om, hvad det kræver. Næste skridt er at give borgere, pårørende og alle andre interesserede mulighed for at byde ind. Det er nu, at vi skal sikre, at borgeren får selvbestemmelse, indflydelse og fleksibel service.

Vi får allerede nu rigtig mange uopfordrede forslag fra borgere, fagpersoner og interesseorganisationer. Nogle har vilde idéer, andre har idéer, som vi har hørt før, men som nu kan ses i et nyt lys, fordi velfærdsaftalerne giver helt nye muligheder. Det er spændende, og vi lytter til det hele.

Vores tilgang er, at vi gentænker hele ældreområdet. Alt er som udgangspunkt muligt. Og det er godt, for der er behov for reel nytænkning.

Debatten skal dog ikke kun handle om, hvad vi kan undvære, og hvad vi skal gøre mindre af i fremtiden. Den skal også handle om, hvad der fungerer godt i dag.

Læs også

Behov for både mod og dialog
De mange gode forslag forpligter. Vi skal se fordomsfrit på de ydelser, som vi leverer, og på den organisering, som vi har valgt. Velfærdsaftalerne handler i høj grad om kulturforandring. Men dem, som vi inddrager, er også forpligtet.

Vi kan ikke ændre kulturen, hvis ikke borgere og samarbejdspartnere også er parate til forandring. Der er allerede blevet peget på det omfattende tilsynssystem, som kommunerne er underlagt. Det er vi nødt til at ændre på.

De mange tilsyn og målepunkter er med til at skabe uhensigtsmæssige arbejdsgange og unødvendig dokumentation. Der skal naturligvis være tilsyn fremadrettet, men nu skal vi tilbage til kerneopgaven.

Vi har travlt
Hvis vi lykkes med at udfordre og flytte hinanden, vil vi kunne skabe fantastiske resultater allerede fra starten.

Det haster med at komme i gang, både med inddragelse af borgere og medarbejdere, men også med at sætte de første forsøg i værk.

Jeg tror på, at det bliver langt sjovere at gå på arbejde, når vi har mulighed for at være kreative, for at tænke selv og bruge vores faglighed. Det giver motivation og inspiration til nye tiltag.

En af tidens store udfordringer er rekruttering af medarbejdere til ældreområdet. Tænk, hvis friheden, fagligheden og kreativiteten kan bidrage til, at flere unge mennesker kan se mulighederne i en karriere på ældreområdet.

Tre år er måske for lidt til, at vi kan se den fulde effekt. Men jeg forventer, at vi om tre år står med nogle resultater, som vi slet ikke havde forestillet os i dag.

Der vil også være forsøg, som vi ikke lykkes med. Men det lærer vi også af.

Dokumentation

Temadebat: Kan Mette Frederiksens vilde idé skabe vilde resultater?

”Det er en lidt vild idé.”

Sådan sagde statsminister Mette Frederiksen, da hun ved Folketingets åbning lancerede planerne om at give syv kommuner næsten ubegrænset frihed i indretningen af folkeskole-, dagtilbuds- og ældreområdet.

Spørgsmålet er, om den vilde idé kan skabe vilde resultater. 

Hvordan kan kommunerne bedst udnytte friheden? Hvilke forbedringer kan vi forvente at se? Hvordan skal forsøget evalueres? Kan de syv udvalgte kommuner danne inspiration for fremtidens kommunale velfærd? 


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ulrik Wilbek

Borgmester (V), Viborg Kommune, formand, KL's Socialudvalg, formand, Midtjyllands lufthavn
skolelærer

0:000:00