I Kalundborg skaber teknologi bæredygtig vækst

KOMMUNALSTAFET: Gennem teknologi vil Kalundborg Kommune opnå miljøgevinst ved at hjælpe mindre virksomheder med at skabe økonomisk vækst. Læs her, hvordan og hvem der er den næste modtager af 'kommunalstafetten'.

Kommunen har som helhed søsat en række projekter med fokus på at gøre kommunen grøn. Et af disse projekter er Det Regionale Symbiosecenter (RSC), som har til formål at skabe en bæredygtig vækst gennem målrettet arbejde med teknologi og bedre ressourceudnyttelse gennem symbiose-tankegangen.

Berndt Jespersen og Camilla Klindt Hansen
Projektmedarbejder og praktikant på Symbiosecenter
Fakta

Altinget | Kommunal sætter med en såkaldt kommunalstafet fokus på alle de gode eksempler fra landets 98 kommuner, der effektiviserer eller forbedrer servicen i den kommunale sektor. 

Det gode eksempel kan spænde mellem alt fra bedre udnyttelse af plejehjælperes tid til en mere effektiv administration.

Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) satte stafetten i gang med et åbningsindlæg den 6. september 2012. 

Foreløbige modtager af stafetten:
Odense Kommune
Middelfart Kommune

Af Berndt Jespersen og Camilla Klindt Hansen
Projektmedarbejder og praktikant på Symbiosecenter, Kalundborg.

Kalundborg Kommune har længe taget aktivt del i omstillingen til et klimavenligt og energieffektivt samfund uafhængigt af fossile energikilder med fokus på at udnytte og afprøve mulighederne i nye grønne teknologier. Kommunen har som helhed søsat en række projekter med fokus på at gøre kommunen grøn.

Et af disse projekter er Det Regionale Symbiosecenter (RSC), som har til formål at skabe en bæredygtig vækst gennem målrettet arbejde med teknologi og bedre ressourceudnyttelse gennem symbiose-tankegangen.

En symbiose er et økosystem, hvor én virksomheds restfraktion bruges som en anden virksomheds ressource i en lukket cyklus. Det foregår gennem et lokalt samarbejde, hvor offentlige og private virksomheder køber og sælger restfraktioner til gensidig økonomisk og miljømæssig fordel.

Symbiose-tankens oprindelse 
RSC blev etableret i 2011 med henblik på at facilitere en række aktiviteter, der alle har fokus på at sprede denne symbiose-tankegang til virksomheder i Region Sjælland og i Danmark. Dette skete på baggrund af ønsket om at bygge videre på Kalundborg Symbioses unikke tilgang til miljømæssig og kommercielt bæredygtig genanvendelse af ressourcer og restfraktioner.

Kalundborg Symbiose opstod i 1960erne som resultat af, at Statoil (dengang Esso) ønskede at fordoble kapaciteten, hvilket betød, at virksomheden havde brug for dobbelt så meget vand. Kalundborg Kommune måtte derfor købe overfladevand fra en nabokommune, som derefter blev renset og brugt i produktionen.

Siden da har symbiosen udviklet sig og består i dag af et samarbejde mellem store internationale virksomheder såsom Novo Nordisk, Novozymes, Statoil, DONG Energy m.fl. Mere end 30 projekter er aktive mellem de involverede industrier, og en mængde affaldsprodukter såsom damp, gas, spildevand, slam og varme deles hver dag.

Udviklingen af Kalundborg Symbiose har resulteret i en årlig besparelse af CO2-udledningen på 275.000 tons.

Projekter
Projektet (RSC) strækker sig over fire år og finansieres af EU, Region Sjælland, Holbæk og Odsherred og Kalundborg Kommuner. Ideen bag er, at tankegangen både skal være kommercielt samt økonomisk attraktivt for alle involverede parter. Den økonomiske fordel vil derved også resultere i en miljøgevinst.

RSC tilbyder et innovationsprodukt, som søger at skabe bæredygtig vækst hos små og mellemstore virksomheder i Region Sjælland, hvor den økonomiske gevinst resulterer i en øget konkurrenceevne blandt de involverede virksomheder. Denne innovative tankegang samt den øgede vækst vil dernæst medføre en øget beskæftigelse i virksomhederne og i regionen.

Endvidere er E4Water-projektet et eksempel på, hvordan symbiose-tankegangen implementeres i erhvervslivet i Kalundborg. Projektet omhandler et testanlæg for spildevandsrensning med mikroalger, og i anlægget skal alger rense spildevand fra de lokale industrivirksomheder.

Undersøgelser har bevist, at et ton alger kan fiksere 1,8 ton CO2. Reststrømme såsom overskudsvarme og CO2 genanvendes, og allerede fra første dag har projektet vakt stor interesse blandt uddannelsesinstitutioner og virksomheder. Virksomheder får mulighed for at afprøve demonstrationsanlæg og nye eller eksisterende teknologier, hvilket kan medføre videreudvikling samt øget beskæftigelse hos de involverede virksomheder. 

0:000:00