Om  
Lasse Frimand Jensen
Flemming Møller Mortensen
Ulla Astman

Lasse Frimand Jensen bliver ny borgmester i Aalborg Kommune

Efter en urafstemning blandt socialdemokratiske partimedlemmer i Aalborg Kommune står det nu klart, at det bliver Lasse Frimand Jensen, der skal efterfølger Thomas Kastrup-Larsen som borgmester.

<div>De socialdemokratiske medlemmer af Socialdemokratiet i Aalborg afgjorde Tirsdag aften, at Thomas Frimand Jensen bliver kommunens nye borgmester.</div>
De socialdemokratiske medlemmer af Socialdemokratiet i Aalborg afgjorde Tirsdag aften, at Thomas Frimand Jensen bliver kommunens nye borgmester.
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

366 socialdemokratiske partimedlemmer har nu afgjort, at den nye borgmester i Aalborg Kommune skal hedder Lasse Frimand Jensen.

Det stod klart tirsdag aften, hvor den socialdemokratiske partiforening i Aalborg offentliggjorde, hvem der har vundet den interne urafstemning om, hvem der skal efterfølge den tidligere borgmester Thomas Kastrup-Larsen (S) som partiets spidskandidat.

Valget stod mellem folketingsmedlem og eks-minister Flemming Møller Mortensen, og Lasse Frimand Jensen, der er søn af Københavns tidligere overborgmester Frank Jensen (S).

"Det er både en drøm, der går i opfyldelse. Men jeg ved også, at det er en stor opgave, der står foran os, fordi vi skal genvinde borgmesterposten ved kommunalvalget i 2025," sagde Lasse Frimand Jensen.

Læs også

Fordi Lasse Frimand Jensen i forvejen er en del af byrådsgruppen, kan han indtræde som borgmester allerede på det førstkommende byrådsmøde.

678 ud af partiforeningens godt 1.000 medlemmer havde afgivet deres stemme. Her af stemte et flertal på Lasse Frimand Jensen, mens Flemming Møller Mortensen fik 307 stemmer.

Taber stiller op alligevel

Thomas Kastrup-Larsen forlod rollen som borgmester ved udgangen af maj for i stedet at starte på et nyt job som direktør for de erhvervsrettede uddannelser på Professionshøjskolen UCN.

Fakta

Blå bog Lasse Frimand Jensen


Født 1984 i Aalborg
Gift og har tre børn
Bosiddende i Nørresundby

Politik og tillidshverv

  • Medlem af Aalborg byråd siden valget i 2013
  • Gruppeformand
  • Formand for Danva
  • Formand Port of Aalborg
  • Medlem af bestyrelsen for Aalborg Forsyning (fmd. frem til 2022)

Arbejde

  • Teamleder/projektleder i International House North Denmark (2015 -)

Uddannelse

  • Master, Development and International Relations, Aalborg Universitet (2005-2011)

Siden han i marts oplyste, at han ville stoppe som borgmester, har Socialdemokratiet skullet finde en afløser.

Tre kandidater meldte sig på banen til at overtage rollen som spidskandidat ved det kommende kommunalvalg. Udover Flemming Møller Mortensen og Lasse Frimand Jensen havde også byrådsmedlem Lisbeth Lauritsen meldt sig.

Lisbeth Lauritsen trak sig undervejs.

Selv om Flemming Møller Mortensen tabte afstemning, så vil han stadig være at finde på stemmesedlen i Aalborg ved det kommende kommunalvalg.

"Det er nu sagen, det drejer sig om, og den skal vi stå sammen om. Jeg tror, vi kan, vi skal stå styrket," sagde Flemming Møller Mortensen.

Højborg i tilbagegang

Ved kommunalvalget i november 2021 gik Socialdemokratiet tilbage med godt 12 procentpoint i Aalborg Kommune.

Thomas Kastrup-Larsen fik sit dårligste valg med rundt regnet halvt så mange personlige stemmer, som da han stillede op for første gang som borgmesterkandidat i 2013.

Læs også

Det skal dog ses i lyset af, at Socialdemokratiet og Thomas Kastrup-Larsen havde opnået et historisk godt valg i 2017, hvor partiet fik næsten hver anden stemme.

Nu bliver det så Lasse Frimand Jensen, der skal kæmpe for at bære den socialdemokratiske borgmesterfakkel videre i den centrale højborg.

"Det lykkes vi kun med, hvis vi står sammen i vores parti, i vores byrådsgruppe og i vores bevægelse," sagde Thomas Frimand Jensen.

Han har ikke bare borgmesterblod i årene fra sin far, men også sin farfar Kjeld Jensen, der var borgmester i den tidligere Støvring Kommune op gennem 1990'erne.

I løbet af valgkampen mellem Lasse Frimand Jensen og Flemming Møller Mortensen kom det frem, at seks af byrådsgruppens medlemmer støttede Flemming Møller Mortensen, mens fem støttede Lasse Frimand Jensen, inklusiv Lasse Frimand selv.

Flemming Møller Mortensen sidder ikke aktuelt i byrådet i Aalborg. Havde han vundet urafstemningen, ville han derfor tidligst kunne være tiltrådt som borgmester efter det kommende kommunalvalget.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lasse Frimand Jensen

Borgmester (S), Aalborg Kommune, formand, KKR Nordjylland, bestyrelsesformand, Port of Aalborg, gruppeformand, Socialdemokratiet i Aalborg
master i udvikling og internationale relationer (2011)

Flemming Møller Mortensen

MF (S), klosterforstander, Aalborg Kloster fhv. minister for udviklingssamarbejde og for nordisk samarbejde
Sygeplejerske (Sygeplejeskolen i Aalborg 1988), salgsuddannet (AstraZeneca 2004)

Ulla Astman

A-kasseleder, 3F Skagerak, regionsrådsmedlem (S), Region Nordjylland, formand, Socialdemokratiet, Aalborg Kommune
cand.scient.adm. (Aalborg Uni. 1996)

0:000:00