Debat

Konservative: Dansk kulturliv skal ikke underkastes Oscar-showets politiske korrekthed

Kunsten skal holdes fri fra politisering, ellers spærrer vi den inde i et køns- og identitetspolitisk fængsel. Derfor skal vi ikke tvangsindlægge danske instruktører til at caste minoritetsgrupper, skriver kulturordfører Helle Bonnesen. 

Vi skal som samfund turde tro på, at når Paprika Steen og Lars Von Trier caster til deres film, så er det i filmens interesse – og uden køns- og normeringsprincipper for øje, skriver Helle Bonnesen.
Vi skal som samfund turde tro på, at når Paprika Steen og Lars Von Trier caster til deres film, så er det i filmens interesse – og uden køns- og normeringsprincipper for øje, skriver Helle Bonnesen.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Helle Bonnesen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Når kunstdebatten fra tid til anden begynder at rulle, så er det ofte meget andet end lige præcis kunsten, det kommer til at handle om. I stedet bliver kunsten taget til fange i et køns- og identitetspolitisk fængsel. Og det er jeg meget imod. Kunsten skal være fri. Vores kunstnere skal ikke afkræves, at de skal indrette deres kunst efter politisk bestemte retningslinjer.

Temadebat

Kan og bør vi øge diversiteten i dansk kulturliv?

Kulturminister Jakob Engel-Schmidt har slået på tromme for tiltag, der skal øge diversiteten i dansk kulturliv.

Endnu er det uklart, hvilke tiltag der er på bedding, men ministerens trommelyd deler vandene. 

Politiserer vi kunsten ved at sætte politisk krav om repræsentation, eller er vi forpligtet til at øge diversiteten?

Hos Altinget Kultur giver vi i de kommende uger kulturpolitiske aktører trommestikken i hånden for at give deres bud på, om vi bør og kan øge diversiteten i dansk kulturliv.

Om Altingets temadebatter: 

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes egen holdning.

Vi bringer kun indlæg, som udelukkende er skrevet til Altinget.

Vil du deltage i debatten? Skriv til [email protected].

Især ikke, når kulturlivet er på vej i den rigtige retning – og har været det længe. Tal fra rapporten ”Undersøgelse af Etnisk mangfoldighed i dansk film” viser, at andelen af beskæftigede nydanskere i filmbranchen steget i hele perioden fra 2012 og frem til i dag.

Rapporten ”kvinderne i musikken” viser, at repræsentationen af danske kvindelige artister i DR’s radioafspilninger er steget de senere år. Vi skal derfor være varsomme med vidtrækkende indgreb, der griber ind i kunstnernes frihed.

Vi skal ikke bestemme, hvem en instruktør caster 

For Konservative er det vigtigt, at vi opretholder og respekterer armslængdeprincippet, som den tidligere socialdemokratiske kulturminister, Julius Bomholt, karakteriserede således: ”støtte, men ikke styre”. Det understreger, at politikere og det politiske system skal skabe rammen for kunsten, ikke retningen.

Læs også

Der kan drages paralleller til erhvervsområdet. Vi skal ikke bestemme, hvem en direktør skal ansætte eller få i bestyrelsen. På samme måde skal vi heller ikke bestemme, hvem en instruktør skal caste til sin film eller serie.

Tanken om tvangsansættelser i filmverdenen har en af vores største danske instruktører, Lars Von Trier, kritiseret i en besked til Berlingske: ”Rend mig i røven! Arbejder kun under total kunstnerisk frihed. Enhver form for censur eller kvotering på området er en indskrænkning af ytringsfriheden og leder dermed slutgyldigt til fascisme. ”

Lars Von Trier er en af de danske instruktører, der anklages for ikke at inkludere minoriteter og kvinder i sine film, og det samme gør Paprika Steen for filmen ”Fædre og mødre”.

Tvangsindlagt til at caste minoritetsgrupper

Hvis landets filminstruktører fortsat skal have kunstnerisk frihed, så nytter det ikke, at de skal være tvangsindlagt til at caste minoritetsgrupper. Derfor er det også kritisabelt, at hvis vi ønsker flere danske oscarnomineringer, så skal vi til at omstille os til Oscar-showets rigide krav.

Det er kritisabelt, at hvis vi ønsker flere danske oscarnomineringer, så skal vi til at omstille os til Oscar-showets rigide krav.

Helle Bonnesen (K)
Kulturordfører

Oscar-showet har nu opstillet en række krav om eksempelvis antal minoriteter i ledende hovedroller eller hvor mange kvinder, LGBTQ+-personer, minoriteter, personer med handicap osv. der skal være bag kameraet.  

Vi skal som samfund turde tro på, at når Paprika Steen og Lars Von Trier caster til deres film, så er det i filmens interesse – og uden køns- og normeringsprincipper for øje. Vi skal tillade, at vores kunstnere, især folkekære kunstnere, arbejder for kunsten ikke for samfundet.

Når kvote- og repræsentationskrav kommer i førersædet, så bliver den frie og ægte kunst smidt på ud ad vinduet.

Identitetspolitisk pistol for panden

Det bedste politiske redskab er vores sunde fornuft. Vi skal kunne tro på, at virksomhederne ikke skeler til, om det er en mand eller kvinde på ansøgningen eller på underskriften på maleriet.

Det klareste eksempel på en kulturinstitution, der har turdet gøre noget ved udviklingen, er Roskilde Festival, der uden en identitetspolitisk pistol for panden har ændret kønsfordelingen markant.

Det er på mange måder en debat om tillid. Vi skal have tiltro til, at kunstnernes selv ved, hvad der er bedst for kunsten. Vi skal ikke politisere kunsten. Det er den for vigtig til.

Læs også

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Helle Bonnesen

MF (K), medlem af borgerrepræsentationen, Københavns Kommune
cand.merc. i strategi og marketing (CBS)

Lars von Trier

Filminstruktør
instruktør (Den Danske Filmskole 1983)

Paprika Steen

Skuespiller, instruktør
skuespiller (Odense Teaterskole. 1992)

0:000:00