Debat

SF: Politikerne svigter kunsten, når de forsøger at diktere form og indhold

Vi begrænser diversiteten i dansk kulturliv, hvis vi lader politiske initiativer blive en bærende kræft i vores kulturliv, skriver Charlotte Mølbæk (SF).

Da Frederiksberg bibliotek lagde rammer om et dragshow, afledte det så stærke reaktioner, at både demonstranter, moddemonstranter og folkevalgte politikere havde taget stilling ved eventet, skriver Charlotte Mølbæk (SF).
Da Frederiksberg bibliotek lagde rammer om et dragshow, afledte det så stærke reaktioner, at både demonstranter, moddemonstranter og folkevalgte politikere havde taget stilling ved eventet, skriver Charlotte Mølbæk (SF).Foto: Niels Ahlmann Olesen/Berlingske/Ritzau Scanpix
Charlotte Broman Mølbæk
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Hvis en fugl kun er en fugl, når den ligner en fugl, ødelægger vi kunstens ekspressionistiske, eksperimenterende og konceptuelle virke. Kunsten som både stiller spørgsmålstegn, provokerer, inspirerer, glæder og leder til debat. For børn og for voksne.

Men kunsten bliver svigtet, hvis den lader sig begrænse af politikernes nationale agendaer og politiske dogmer, om hvad der er rigtigt eller forkert. Lad mig forsøge at give et eksempel.

Da Frederiksberg bibliotek lagde rammer om et dragshow for børn en fredag aften tilbage i marts, afledte det så stærke reaktioner, at både demonstranter, moddemonstranter og folkevalgte politikere havde taget stilling ved eventet.

Temadebat

Kan og bør vi øge diversiteten i dansk kulturliv?

Kulturminister Jakob Engel Schmidt slår på tromme for at lancere politiske tiltag, der kan øge repræsentationen i dansk kulturliv.

Han har dog endnu ikke meldt ud, hvilke politiske redskaber, han mener, er nødvendige. 

I den anledning har Altinget Kultur inviteret politikere og repræsentanter fra dansk kulturliv til at give deres bud på følgende spørgsmål:

  • Bør der tages politiske initiativer for øge diversiteten i dansk kulturliv?
  • Hvis ja, hvilke redskaber vil være mest hensigtsmæssige, og hvorfor?
  • Er det overhovedet muligt at udstikke politiske rammer uden at gå på kompromis med armslængdeprincippet?

Om temadebatter:
Har du lyst til at bidrage til debatten, er du velkommen til at sende dit indlæg til [email protected].

Modstanderne talte om pædofili og grooming, mens støtterne talte for mangfoldighed. Positivt var, at arrangementet fik en masse omtale – og det var dejligt – for så kunne flere børn gå på opdagelse i Miss Nellys Klædeskab og lade sig sminke af dragqueens, imens der blev skrålet med på Disneysange. For det er netop i kunsten og kulturen, at vi kan ryste os frie fra virkeligheden og gå på opdagelse i en anden verden.

Dikteret af politikere

Min pointe er, at kunst og kultur skal kunne lede til debat, uanset holdningen bag. Men den skal ikke dikteres af politikere. For skræmmende er det, at politikere har magten til at ændre.

Vi begrænser diversiteten i dansk kulturliv, hvis vi lader politiske initiativer blive en bærende kræft i vores kulturliv

Charlotte Mølbæk (SF)
Kulturordfører

Det er altid tankevækkende, når centrale folkevalgte politikere forhindrer kritisk tænkning og refleksion, bare fordi ”noget” strider i mod egen personlig overbevisning, om hvad der er rigtigt og forkert.

Vi begrænser diversiteten i dansk kulturliv, hvis vi lader politiske initiativer blive en bærende kræft i vores kulturliv. Vi skal ikke blande os i produkt og formidling. Men det er okay, at vi stiller nogle krav til den statsstøtte, vi leverer til kunst og kulturen. Det er blandt andet der, at der bliver skabt diversitet i vores kulturliv.

Forskellighed. Mangfoldighed. Balance. Tre centrale initiativer, der med opfordring fra SF, og det danske kulturliv, skaber og øger diversiteten. Vi skal repræsentere forskelligheden, for at repræsentere befolkningen.

Armslængdeprincip

Vi mener ikke, at det er en udfordring for armslængdeprincippet, når vi stiller nogle overordne krav og rammer for, hvad statsstøtten skal bruge til, så længe at kunstens form og indhold er frit.

På mange måder, bliver vi nødt til, at blive ved med, at insisterer på at kunsten er fri. Fri til danne, udvikle og skabe fællesskaber på tværs af sociale skel. Men vi bliver nødt til at rammesikre kulturens frihed, særligt når magthavere, forsøger at ændre på kunstens frie tænkning og forståelse.

Læs også

Kulturlivet skal være en del af et moderne samfund, hvor hverken køn, etnicitet eller et handicap begrænser den enkelte borger. Vi skal sikre bredden i kulturlivet og ramme bredt.

Samtidig skal vi som lovgivere, have blik for både at støtte den vilde nyskabende kunst, der rummer både det brede og det mere nichebetonede kulturliv.

Kulturlivet skal afspejle den verden vi lever i, så alle har mulighed for at ryste sig frie fra virkeligheden og gå på opdagelse i kunstens enorme klædeskab. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Charlotte Broman Mølbæk

MF (SF)
pædagog

0:000:00