Kulturborgmester: Stop højrefløjens rundbarbering af kulturen

DEBAT: Højrefløjens "omprioritering" af den kultur, de ikke kan lide, går ud over den provokerende, farlige og grimme kultur. Hvad med i stedet at opprioritere kulturen og slippe den åndsfrihed, der har produceret et af verdens bedste samfund, fri? spørger Franciska Rosenkilde (ALT).

Af Franciska Rosenkilde (ALT)
Kultur- og fritidsborgmester i København 

I sin nytårstale i 2002 rasede Anders Fogh Rasmussen (V) mod "eksperter og smagsdommere". Paradoksalt nok har det i mange år været højrefløjen, der har stået for det meste smagsdommeri.

Det gælder ikke mindst på kulturområdet. Her har særligt Dansk Folkeparti haft travlt med at angribe alt, der ikke rimer på dansktop, guldalder og rødgrød. DF-toppen har i gennem en årrække angrebet for eksempel tv-programmer og teaterforestillinger med politisk indhold, abstrakt kunst og moderne arkitektur. Selv kulturpersoner har fået kritisk påtale, når de har udtalt sig politisk.

Nu er turen så kommet til tre af de bedste danske kulturinstitutioner, Louisiana, Aros og Arken. De skal ifølge et nyt DF-forslag have næsten halveret deres støtte. Den skal i stedet gives til mindre museer – som ofte ligger uden for de store byer. Og jo, lad os da endelig give flere kulturkroner til Danmarks yderområder, men ikke på bekostning af vores succesfulde flagskibe.

Kultur er også provokerende
Det politiske flertal vil tydeligvis gerne bestemme, hvad der er god kultur, og hvad der bør støttes. Det mener jeg er en forkert og farlig vej at gå. Især bekymrer det mig, fordi det straffer den kultur, som mener noget, der ikke appellerer til alle, og som ikke nemt kan omsættes til kroner og ører.

Noget af det værste, man kan gøre kulturpolitisk, er at rundbarbere kulturen i en sådan grad, at alt til sidst er så pænt, ufarligt og ligegyldigt, at det også bliver uvedkommende.

Kultur er ikke kun det lettilgængelige eller ikke-provokerende. Kultur er spejlet, som holdes op foran samfundet – og livet. Og det er ikke altid lige kønt. Eller forståeligt. Så det skal kulturen naturligvis være fri til heller ikke at være.

Åndsfrihed og anderledes tanker
Danmark har produceret så meget verdenskendt design, kunst og kultur gennem de sidste mange år, netop fordi det, der kendetegner den danske kultur, er mod, nysgerrighed og frihed.

Desuden har vi været et land drevet af folkelige bevægelser, der gennem kreativitet og åbenhed har været afsøgende på, hvordan vi kunne skabe et bedre samfund. Det har blandt andet gjort os til et af verdens mest progressive lande; førende inden for ligestilling, mangfoldighed og andre grundlæggende menneske- og frihedsrettigheder.

Relativ ligestilling, høj velfærd og et fleksibelt arbejdsmarked er alt sammen produkter af frie folkebevægelser som arbejderbevægelsen, andelsbevægelsen og kvindebevægelsen. Jeg bilder mig ind, at fremkomsten af disse bevægelser ikke mindst er resultatet af, at vi har dyrket åndsfriheden og tilladt os selv og hinanden at tænke store og anderledes tanker.

Det er denne kulturelle adfærd, jeg mener, der er grundstenen for udviklingen af fremtidens løsninger. Men det er også den, der er under pres, når reaktionære, nationalistiske og frygtbaserede politikere prøver at begrænse, hvad dansk kultur er.

Politikernes rolle bør ikke være at begrænse kulturlivet ved at omprioritere midler fra den kultur, man ikke kan lide, til den, man godt kan. Vi burde i stedet opprioritere kunst og kultur samt skabe de fysiske rammer for, at kulturlivet kan blomstre.

Kunst og kultur har en berettigelse i sig selv, men det er på tide, at vi også politisk værdsætter den afgørende betydning, det har for folkesundheden, sociale relationer, integration og livskvalitet.

Politisk motiveret rundbarbering
Jeg mener, at alle danskere skal have mulighed for at møde kulturen i hverdagen – uanset om det er stor kunst på museer, en tur på biblioteket eller musikundervisning. Netop derfor er det for mig som kultur- og fritidsborgmester i København vigtigt at værne om byens lokale og ofte uautoriserede kreative fællesskaber.

Hæderkronede kulturinstitutioner som Louisiana spiller en vigtig rolle for vores dannelse. Dem må vi ikke spare på. Men undergrundskulturfællesskaber som Bolsjefabrikken, Christiania, Ungdomshuset og de små studier, atelierer og mødesteder kan noget helt andet.

Det kan godt være, at disse steder ikke altid producerer stor kunst, men det er heller ikke pointen. Pointen er, at det er her, folk kommer i deres hverdag for at mødes, opleve og udfolde sig kreativt.

Disse steder sikrer, at København og Danmark stadig har plads til alle slags mennesker, til fællesskab og til at eksperimentere uden at være underlagt kommercielle profitbehov og snævre forståelser af danskhed.

Samtidig gør de København spændende som storby, og så er det bare en bonus, når der så kommer stor kunst ud af disse undergrundsmiljøer, som det er tilfældet med for eksempel Lukas Graham, Mø, Wafande og mange andre.

Hvis kulturens store potentiale skal indfries nu og i fremtiden, må vi stoppe den politisk motiverede rundbarbering af den og i stedet understøtte den progressive, mangfoldige og frisindede danske kultur.

Forrige artikel Artistforbund: Kun kvinder på plakaten skaber nødvendig debat Artistforbund: Kun kvinder på plakaten skaber nødvendig debat Næste artikel Tidligere museumsdirektør til politikerne: Kom nu med jeres visioner for museerne Tidligere museumsdirektør til politikerne: Kom nu med jeres visioner for museerne
 • Anmeld

  Maria Luisa Diaz Bel · folkepensionist

  kultur

  Bravo Franciska.

  Har du besøgt Karens Minde kulturhus i mit kvarter? 2450 København SV?

 • Anmeld

  Preben von Skjoeth · Fhv. redaktør

  SPIS EN TUDEKIKS, OG TÆNK DIG OM, FRANCISKA  Hvis der var højvande i pengekassen, havde det været naturligt, at kulturen var mere på den politiske dagsorden. Men så længe, der ikke er penge nok til bedre ældrepleje, ikke penge nok til flere "varme hænder", og der fyres masser af sygeplejersker, skolelærere, pædagoger m. fl., må også kulturen finde sig i besparelser.

  Så spis en tudekiks, og tænk dig om, Franciska og drop den stemmejagt, du tydeligvis har gang i Du er alt for let at gennemskue. I øvrigt burde den kulturelle støtte tages op til revision. Det er ikke statens opgave blindt at støtte de mange "kunstnere", som lige akkurat kun kan holde det kørende ved hjælp af tilskud.

  De kunstnere, der ikke kan klare sig uden tilskud, bør finde sig et arbejde, de kan leve af. Og bruge fritiden til at dyrke deres kunst. Alt andet vil være en hån mod dem, der har det svært , og som ikke får i pose og sæk. Det burde selv en fra Alternativet kunne forstå.

 • Anmeld

  Ete Forchhammer

  Preben von Skjoeth

  Tudekiks eller ej. Og hvem det så er der trænger mest til dem? Din hån mod kunstnere og manglende respekt for dem hører ikke hjemme i et nogenlunde oplyst samfund. Som om kreativitet kun var noget til fritiden. Som om kunst ikke krævede kunnen og færdigheder, mere end der generelt kan opnåes ved siden af andet. Som om kunst og underholdning var det samme.
  En ikke enestående erfaring er at hvor man satser på kunst, kultur, fx ved at bygge musikhuse, fører det øget vækst og indtjening med sig, så "lavvande i kassen" taler netop for øget fokus på og tilskud til kunst og kultur.
  Forresten er det også en kendt sag at megen musikUNDERVISNING i skolen gør børnene bedre i andre fag! Endnu et argument for ikke at spare der.

 • Anmeld

  Leif Thordal

  Vedrørende "KULTUR"!

  Kulturborgmesterens "Indspark" er dog noget af det mest kvalificerede, jeg endnu har læst/set.
  Franciska Rosenkilde tager meget fornuftigt, rigtigt og naturligt udgangspunkt i de MANGE områder, på hvilke landets indbyggere møder Kultur og Kunst i det daglige. Vi har her i landet en meget gammel tradition for at finde sammen og dyrke de aktiviteter, som interesserer og udvikler os Tænk lige på "Højskoletraditionen". Danmark har en meget rig "Kulturarv", som vi skal passe på og udvikle, da den ellers svækkes/tages fra os. Vi skal passe på og videreudvikle al Kunst, thi uden udvikling bliver den gold og uvedkommende.

  Nu vil jeg stoppe, for kulturborgmesteren har sagt det så tydeligt og flot. - Hun fortjener i hvert fald bedre en den "latterliggørelse og hån", som Preben von Skjoeth svarede med.
  Dog tak til Ete Forchhammer.

 • Anmeld

  Claus Sønderkøge · Socialistisk økonom

  Prioritering er løsningen på kvalitetsproblemet

  Havde jo unægteligt været befriende om fru Rosenkilde havde turdet forsøge sig med ansvarlighed som kunne vise at der var andet end fjollede eksistenser i Grünfeldts parti. Men det formåede hun ikke.

  Hun formåede ikke at fortælle hvorfor udstyrsstykker overalt og i alle lande gennem de seneste 30-40 år er blevet til flad og kedsommelig undertrøje-forestillinger. Der er ikke en opera eller ballet som i dag kan præstere en fornuftig opsætning.

  Alle instruktører har i dag vænnet sig til at kunnet indfortolke dagens politiske emner i forestillinger som skulle fortælle en historie til kommende generationer. Ikke forunderligt at kunsttempler uden massiv statsstøtte må lade livet fordi kunderne ikke gider politisk indoktrinering.

  I vort lille land har kulturbæreren traditionelt været DR. Et tempel som politikerne har ladet de fattige bære de økonomiske byrder med i mere end 50 år. De rige var ligeglade med programmerne da det ikke var dem der betalte, det er det politikerne med et træk på skulderen kalder armslængdeprincippet. Gad vide hvordan arsmlængdeprincippet for handelsbalancen ser ud?

  Nå fru Rosenkilde tag en tudekiks og tænk over at ligesom i fodbold løber også i kunstens verden eliten med klatten. Men pengene bliver færre fordi reklamefinasiering har det sværere i kunsttemplerne. De mest kendte er Tenorerne fra Los Angeles.

 • Anmeld

  Carsten andersen

  Ansvar?

  Jeg syntes bestemt der tages "ansvar" af en ikke fjollet fru Rosenkilde.
  Artiklen giver i hvert fald håb for en ny kulturborgbester der ude i Kbh.
  Muligt at I derude har kedelige undertrøje-forestillinger, vi har herinde, på landet, mange små snakke på tværs af vor opvækst, -kulturen kommer vi ikke udenom, den lever vi for.
  Jeg vil glæde mig meget til mere "fru Rosenkilde" (specielt når hun også flytter på landet)

 • Anmeld

  Erik Mørk

  Desværre

  De lande, der ikke støtte den såkaldte kultur i hoved og røv, har en betydeligt bedre kultur, som folk gider.
  For det er sådan, kan man få støtte, er det jo ligegyldigt, hvor mange der vil se det/høre det, for man få penge alligevel.
  Ta`bare CA. , som hun selv nævner.
  Det var et rigt kulturliv i 1970-80 erne, indtil de kom på støtten, så røg det, desvære.

 • Anmeld

  T R · Debattør

  Glimrende indlæg...

  ...fra byens nye kultur borgmester som lyder som en person der ved hvad hun taler om vedr. hendes eget resort område.

  Skal blive spændende hvad der kommer på kultur området for København de næste år, hvor man som borger kan have væsentlige større forventninger til en kultur borgmester fra Alternativet som landets eneste progressive parti end fra et hvilket som helst andet parti, men lad os se om de forventninger kan indfries Fr. Rosenkilde :-)