Debat

Loud om nyt medieforlig: Skru ned for konflikter og op for inddragelsen af unge

DEBAT: Medierne er gode til at vise problemer og konflikter, men der mangler et fokus på løsninger og muligheder, der kan give særligt de unge borgere håb, mener Loud-direktør Ann Lykke Davidsen.

Ungdommen skal have langt bedre muligheder for at blande sig i den offentlige debat gennem det danske medietilbud, mener Loud-direktør.
Ungdommen skal have langt bedre muligheder for at blande sig i den offentlige debat gennem det danske medietilbud, mener Loud-direktør.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Ann Lykke Davidsen
Direktør, Loud

Medieforlig på medieforlig har haft unge som et omdrejningspunkt, men alligevel taber vi fortsat vores unge. 

Jeg tror ikke, at der findes én løsning, der findes mange – og en af dem er konstruktiv, løsningsorienteret journalistisk. Den er en vej ind i dialogen med og mellem vores unge.

Det er vigtigt, at der bliver lavet ordentlige journalistiske gennemarbejdede nyheder og programmer til unge. 

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Det er vigtigt, at det lokale liv, det urbane liv, det unge liv, det kulturelle liv, det globale liv, at unges muligheder og deres udvikling bliver dækket.

Det er vigtigt, at vi skaber muligheder for, at der er plads til de holdninger, der kommer fra og/eller repræsenterer vores unge i den offentlige debat.

Journalistikken skal ikke være svaret på det, men ligesom vi peger på konflikterne og etablerer kritikken, skal journalistikken og medierne også bidrage til at pege på mulighederne og løsningerne.

Ann Lykke Davidsen
Direktør, Loud

Det er vigtigt, at vi har platforme og adgange til formidling, der åbner op over for dialogen med den næste generation af vores demokrati.

Vi skal have en ambition om at nære håbet i vores unge og en ambition om ikke at give slip, for vores unge er en del af samfundet og en del af vores udvikling.

Derfor er det afgørende, at det kommende medieforlig fortsat har vores unge for øje i det danske medielandskab.

For meget fokus på konflikter
Det store spørgsmål er hvordan? Og af hvem?

Det bør ikke kun være en opgave pålagt DR, men en opgave, som flere medier i Danmark får muligheden for at byde ind på med medieløsninger tænkt for og med vores unge, og, ja, det betyder nye kreative takes på, hvordan og hvad et medie er.

Journalistikken har udviklet sig til at have sit hovedfokus på konflikterne og kan derfor male et uhensigtsmæssigt negativt billede af verden og vores hverdag.

Men hvordan kommer vi videre? Hvor er ressourcerne? Hvem sidder på dem? Hvad kunne løsningerne være? Hvilke løsninger findes allerede? Og hvad betyder de for vores fremtid?

Journalistikken skal ikke være svaret på det, men ligesom vi peger på konflikterne og etablerer kritikken, skal journalistikken og medierne også bidrage til at pege på mulighederne og løsningerne.

Det er vigtigt at forstå, at den konstruktive journalistik ikke kan stå alene. Den må være en naturlig forlængelse af vores breaking-nyheder, undersøgende, gravende og kritiske journalistik. For hvad kommer efter? 

Den konstruktive journalistik forpligter sig til ikke kun at påpege problemer, men også afsøge løsninger, for der er ingen, der bør stille sig tilfreds med, at nu har vi fået øje på et problem – og tillykke med det.

Læs også

Ingen plads til de unge
Hvis ikke vi engagerer til en stillingtagen om, hvordan løser vi problemet, så bidrager journalistikken ikke med meget andet end fingre, der peger. Sat lidt på spidsen er det der, hvor vi er i dag.

Den danske mediedækning er fyldt med fingre, der peger på problemer og finder årsager og skyldige – men ikke mange løsninger og ikke meget håb for, at vi som borgere kan være en del af en udvikling, der skaber muligheder og forandringer til det bedre.

Er det ikke det, som vi ønsker – at stræbe efter en verden, der er værd at leve i?

Vores unge i dag er oplyste som aldrig før. Men hvori ligger deres oplysning? Hvor er muligheden for at blande sig? Komme med input? Og hvor lyst ser vores unge på fremtiden?

Skal man være en ener som Greta Thunberg for at få ordenlyd?

Vil satse på konstruktiv journalistik
Jeg ønsker mig en verden af unge, der blander sig og blander sig offentligt og det gerne via danske medietilbud, der har en journalistisk tyngde samt står på et fundament af ordentlighed, hvor de unges stemme bliver taget alvorligt.

Og når Danmarks Medie- og Journalisthøjskole lige har fået millionstøtte fra EU til at skærpe den løsningsorienterede journalistiske værktøjskasse, så er de nye journalistiske toner blevet lidt højere.

Loud vil den konstruktive journalistisk, vil dialogen og vil vores unge – og er ét kommende bud.

Jeg ønsker mig et kommende medieforlig med flere muligheder for at komme med andre bud.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ann Lykke Davidsen

Kommunikationschef, Dansk Håndbold Forbund

0:000:00