Debat

Mediedistributører: HBO's statsstøttede produktioner skal stilles frit til rådighed

DEBAT: Tjenester som HBO bør modtage public service-støtte til produktioner med dansk udgangspunkt. Produktionerne skal stilles frit til rådighed for danskerne, mener Danske Mediedistributører.

Formanden for Danske Mediedistributører, Jørgen Stensgaard (tv.), mener, at der er behov for at have et stærkt dansk tv-udbud som modvægt til techgiganterne.
Formanden for Danske Mediedistributører, Jørgen Stensgaard (tv.), mener, at der er behov for at have et stærkt dansk tv-udbud som modvægt til techgiganterne.Foto: Sofie Mathiassen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jørgen Stensgaard
Formand, Danske Mediedistributører

Medieordførerne bør tænke i økosystemer, når de – formentlig først i det nye år – tager hul på at forhandle et nyt medieforlig.

Der er behov for et sundt økosystem på tv-markedet, hvis vi skal sikre et fortsat stærkt dansk tv-udbud som modvægt til de internationale techgiganter.

Tv-markedet er godt beskrevet i Thomas Riis-udvalgets rapport fra december 2017. Tv-stationerne er sammen med rettighedshavere, producenter og distributører de primære aktører i et 11 milliarder kroner stort økosystem med tusindvis af ansatte og et tv-udbud i topklasse.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Det er et økosystem, der er under pres i disse år. Nye tjenester som Netflix og HBO presser tv-stationerne ved at opsuge det indhold af udenlandske film og serier, som tidligere var en naturlig og vigtig del af sendefladen i dansk tv.

Og 'gratis' reklamefinansierede sociale medier som Facebook og YouTube trækker unge brugere væk fra de kommercielle distributører.

Medieforliget bør sikre, at de statslige midler (DR og de øvrige public service-midler) også er del af penge- og indholdsstrømmen i dette økosystem.

Jørgen Stensgaard
Formand, Danske Mediedistributører

Politikerne har en vigtig opgave med at nære økosystemet, så det fortsat trives og kan modstå udfordringerne udefra. Vi taler ikke om en beskyttelsesmur eller grænsebom, men om at koncentrere kræfterne i økosystemet uden samtidig at lukke for nødvendig fornyelse.

Beskæring af DR var nødvendig
Beskæringen af DR ved medieforliget i 2018 var nødvendig for at sikre en bedre balance mellem staten og de private aktører i økosystemet.

Det er der kommet med første fase af besparelserne, og der er ikke behov for at beskære DR yderligere. Men der er brug for en erkendelse af, at DR er en uomgængelig del af økosystemet.

Ingen af os, hverken de enkelte distributører, broadcastere eller producenter skal gøre sig illusioner om alene at kunne matche udfordringerne fra de globale aktører.

For hvad er egentlig vigtigst? At forsøge at genne alle seerne ind i folden i den statslige streamingtjeneste DRTV eller at skubbe indholdet ud til kommercielle distributører, hvor seerne faktisk er?

Når cirka 2,2 millioner husstande – eller 82 procent af alle – i forvejen køber tv-og streamingunderholdning gennem de tekniske tjenester, som distributørerne har investeret hundredvis af millioner kroner i, burde svaret være indlysende. Teknikken er der, seerne er der.

Mediedistributørerne, eller rettere de 2,2 millioner abonnenter, bidrager hvert år med næsten fem milliarder kroner i direkte betaling til eksempelvis de kommercielle tv-stationer og rettighedsbetaling til producenter og skuespillere.

Læs også

Stil streamingtjenesters produktioner til rådighed
Medieforliget bør sikre, at de statslige midler (DR og de øvrige public service-midler) også er del af penge- og indholdsstrømmen i dette økosystem.

Public service-tv – og ikke kun det fra DR – er et vigtigt politisk instrument, fordi det er med til at udtrykke og definere dansk kultur i bred forstand. Det er en modvægt til kommercielt tv, men det vigtige er, at begge klæder hinanden.

Kommercielt tv bliver simpelthen bedre i selskab med public service-tv – og omvendt. Tillader vi, at public service-indhold bliver skubbet ud på for eksempel Youtube, svækker vi økosystemet ved at forære indhold til internationale aktører, som ikke bidrager til dansk indhold.

Og på Apple TV risikerer 'gratis' public service-indhold i Apples søgealgoritmer at blive nedtonet til at fordele indhold, som Apple faktisk tjener på.

Men omvendt er der intet forkert i, at internationale tjenester som for eksempel HBO kan modtage public service-støtte til produktion af for eksempel dramaserier i Danmark og med et dansk udgangspunkt.

Men det må selvsagt også være et krav, at ansøgerne lever op til danske regler om skat, moms og redaktionelt ansvar. Og det må være et krav, at de støttede produktioner efter en afgrænset periode bliver stillet frit til rådighed for et dansk publikum gennem økosystemet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00