Debat

Stine Bosse: Sæt skattejagten ind på techgiganterne

DEBAT: Techgiganterne gør, at vi må modernisere skattesystemerne for ikke at miste penge til velfærd. Skat på streamingtjenester er ikke nok, for vi skal beskatte digitale annoncer, mener Stine Bosse.

Når vi ser diskussioner om techskat snige sig ind i kulturpolitikken, viser det, hvor altomfavnende de store techvirksomheder er, skriver Stine Bosse (Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix)<br>
Når vi ser diskussioner om techskat snige sig ind i kulturpolitikken, viser det, hvor altomfavnende de store techvirksomheder er, skriver Stine Bosse (Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix)
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Stine Bosse
Formand, Djøfs TechDK Kommission

Socialdemokratiets daværende medieordfører Mogens Jensen spillede i februar sidste år ud med et markant krav forud for medieforligsforhandlingerne: Netflix og HBO skulle i fremtiden bidrage til den danske statskasse med fem procent af deres danske indtjening.

Venstre, Dansk Folkeparti og Alternativet bakkede op, mens Liberal Alliance og kulturminister Mette Bock afviste.

Nu er folketingsflertallet skiftet, og sidste års borgerlige medieaftale er i mindretal. Derfor vil regeringen indkalde til nye medieforhandlinger til foråret.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Allerede nu har Radikale Venstre spillet ud med tanker, der ligger tæt op ad sidste års S-forslag. 

Streamingtjenesterne skal beskattes, så de betaler fem procent af deres abonnementspris til statskassen. SF og Enhedslisten er positive, men vil beskatte virksomhedernes samlede omsætning.

Der er ved at brede sig en politisk bevægelse mod et opgør med den skattemæssige laissez-faire-tilgang, hvor techgiganterne for længe har fået lov til at klare frisag med spidsfindige skattefinter.

Stine Bosse
Formand, Djøfs TechDK Kommission

Beskat giganters annonceomsætning
Med andre ord tegner det til bred politisk enighed om en streamingskat. Det forstår jeg godt. Men jeg forstår ikke, at politikerne begrænser sig til streamingtjenesterne. 

Hvorfor er det kun Netflix og HBO, der skal bidrage til fællesskabet i de lande, hvor de sælger deres produkter og tjener deres penge? Hvorfor ikke også beskatte techgiganter som Google, Facebook og Amazon?

I takt med at annonceomsætningen i Danmark er flyttet fra de trykte til de digitale medier, er en stor andel af omsætningen rykket til udlandet. Udenlandske virksomheder, primært Google og Facebook, stod således i 2017 for 58 procent af omsætningen på det danske annoncemarked på internettet. 

Og i og med at Google og Facebook sælger annoncer ud fra data, som de samler om danskerne, bør omsætningen også beskattes i Danmark.

I Djøfs TechDK Kommission har vi udarbejdet et køreklart forslag, der skal beskatte de allerstørste techvirksomheder. 

Vi kalder det for en 5-5-5-techskat. Kort fortalt går forslaget ud på, at virksomheder, der leverer digitale tjenester, og som har en omsætning på henholdsvis fem milliarder kroner globalt og fem millioner kroner i Danmark, skal betale en skat på fem procent af deres danske omsætning.

Læs også

Gør op med laissez-faire-tilgang
Et frit og internationalt marked er til alles fortjeneste – det gælder også techbranchen. Men det er mildest talt urimeligt, at de internetbaserede virksomheder de facto har andre vilkår og forpligtelser end de traditionelle, fysiske virksomheder.

Når vi ser diskussioner om techskat snige sig ind i kulturpolitikken, viser det, hvor altomfavnende de store techvirksomheder er. Og hvor store dele af vores hverdag som de præger.

Og det viser, at der er ved at brede sig en politisk bevægelse mod et opgør med den skattemæssige laissez-faire-tilgang, hvor techgiganterne for længe har fået lov til at klare frisag med spidsfindige skattefinter og manglende internationale løsninger.

Heldigvis ser grænsen for de største virksomheders økonomiske egoisme ud til at være nået. Både blandt os borgere og på Christiansborg. Vi er simpelthen nødt til at tænke nyt og modernisere skattesystemerne i forhold til techgiganterne. Ellers mister vi en vigtig finansieringskilde til vores fælles velfærd.

Om tech- og streamingskat så bliver en del af medieforhandlingerne næste år eller finanslovsforhandlingerne nu, er mindre vigtigt. Det vigtige er, at der sker noget. Og Google og Amazon har i øvrigt også streamingtjenester.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Stine Bosse

EP-kandidat, Moderaterne, formand, PlanBørnefonden, TelePost Greenland og NunaOil, bestyrelsesmedlem i Allianz Group og Assistancebolaget
cand.jur. (Københavns Uni. 1987)

0:000:00