Debat

ODM: Kun en differentieret genåbningsplan giver mening

DEBAT: Når samfundet igen åbner, bør det ske efter en plan, som anerkender kulturens værdi, og som på et logisk og åbent grundlag differentierer mellem de mange aktører. Det skriver Flemming Just, formand for Organisationen Danske Museer.

Vi skal udnytte vores erfaringer fra sommerens genåbning, skriver Flemming Just.
Vi skal udnytte vores erfaringer fra sommerens genåbning, skriver Flemming Just.Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Genåbningen af samfundet i foråret 2020 blev et uskønt og ikke særlig logisk forløb. Brancher genåbnedes fra den ene dag til den anden, alle sad på nåle ved hvert pressemøde. Hvorefter tingene alligevel ændrede sig i løbet af få dage.

Museer blev sat bagest i køen, for derefter i al hast at blive genåbnet i en mærkelig fase 2,5 - ingen kunne rigtig argumentere for det sundhedsmæssigt fornuftige i, at befolkningen kunne gå rundt i storcentre, men var afskåret fra at besøge museerne.

Der er formentlig mange årsager til det noget rodede forløb, ikke mindst at ingen selvsagt havde stået i situationen før. Med den kommende genåbning af landet forholder det sig anderledes. Vi har alle både erfaringer og viden at trække på. Derfor bør der denne gang foreligge en plan i ordentlig tid og med en åbningstakt, der giver mening; det er allerede på høje tid.

Det er for simpelt at opdele de mange aktører i henholdsvis udendørs og indendørs kultur.

Flemming Just
Formand, ODM

Vi har ganske vist fået rapporten ”Vurdering vedr. genåbning” fra regeringens faglige referencegruppe. Den indeholder imidlertid – af gode grunde – kun to konkrete genåbningsanbefalinger: De små skoleelever først, nattelivet til sidst.

Alt andet er op til politiske afvejninger af forskellige sundhedsmæssige, sociale og økonomiske parametre. Netop derfor er det også så vigtigt, at baggrunden for de politiske prioriteringer denne gang lægges åbent frem.

Museer kan ikke sidestilles med spillesteder
Flere lande i Europa, herunder Italien, Østrig og Polen, har åbnet deres museer som noget af det første i en anerkendelse af, at åbne museer udgør en meget lille smitterisiko, men til gengæld har væsentlig betydning for fællesskabsfølelse og trivsel. ’

Også i Danmark bør vi denne gang følge en genåbningstakt, som anerkender kulturens værdi og samtidig differentierer mellem kulturens aktører - museer og spillesteder er i denne sammenhæng meget forskellige.

Det er for simpelt at opdele de mange aktører i henholdsvis udendørs og indendørs kultur. I stedet for dette lettere arbitrære skel, bør man prioritere på baggrund af de aktiviteter, der faktisk foregår.

Som den åbne periode over sommer og efterår tydeligt bekræftede, har museer både procedurer og plads til at håndtere en sikker åbning. Åbne museer afhænger derfor heller ikke af et coronapas.

Kultur til coronatrætte sind
Erfaringen fra 2020 viser imidlertid også, at det kan tage noget tid, inden publikum vender tilbage til kulturinstitutionerne, og vi vil derfor plædere for en forårspakke i lighed med sidste års sommerpakke, der var en værdsat håndsrækning til mange museer.

Samtidig opfordrer vi, i tråd med indlægget fra Dansk Folkeoplysnings Samråd, politikere og myndigheder til en national koordineret kommunikationsindsats på tværs af kulturlivet, som inviterer befolkningen til at besøge de danske kulturinstitutioner, når de igen er åbne.

For kulturen kan give de fælles oplevelser og nærende input til coronatrætte sind, som er så vigtige for trivsel og humør.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Flemming Just

Formand, Nationalpark Vadehavet, Museumsdirektør, Sydvestjyske Museer, adjungeret professor, Syddansk Universitet
cand.mag. i historie og dansk (Aarhus Uni. 1982), dr.phil. (Aarhus Uni. 1992)

0:000:00