TV 2-salg udskyder regeringens medieudspil

MEDIEFORLIG: Kulturminister Mette Bock (LA) vil først præsentere regeringens medieudspil efter påske, oplyser hun på Facebook. Hun håber fortsat på et bredt forlig.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Peter Pagh-Schlegel

De danske medievirksomheder må holde vejret lidt endnu.

Det lå ellers tykt i luften, at udspillet til medieforhandlingerne skulle frem i lyset i denne uge, efter at regeringen med Dansk Folkeparti i fredags præsenterede aftalen om besparelser på 20 procent i DR's budget.

Men nu oplyser kulturminister Mette Bock (LA), at udspillet først præsenteres efter påske.

"Jeg havde håbet på at kunne præsentere regeringens medieudspil i denne uge, men det bliver først efter påske," skriver ministeren på Facebook og forklarer det med, at rammerne for et eventuelt salg af TV 2 først er kommet på plads med EU-Kommissionen i sidste uge.

EU-dom truer TV 2
TV 2 har de seneste år været anklaget ved EU-Domstolen i en række sager om statsstøtte, hvilket potentielt kan koste tv-stationen milliarder af kroner, som i værste fald kan få TV 2 til at gå fallit. Regeringens ønske om at sælge 49 procent af TV 2 har derfor gjort, at man afventer en dialog med EU-Kommissionen, der skal forholde sig til, om disse potentielle bøder kan indhegnes ved et eventuelt salg.

"Det betyder, at den endelige tekst til det samlede medieudspil lige skal en sidste tur forbi regeringens koordinationsudvalg, inden jeg præsenterer udspillet," skriver kulturministeren.

Mette Bock løftede allerede i weekenden sløret for udspillets fire hovedtemaer:

  • En bedre balance mellem statsejede og private medier
  • En bedre balance mellem gamle og nye medier
  • En bedre balance mellem landsdækkende og regionale/lokale medier
  • En bedre balance mellem den ældre og den yngre generations medieadgang.

Svært med bred aftale
Ministeren afslutter med at sige, at hun "naturligvis håber på en bred aftale", men at for mange kompromiser kan resultere i en smal aftale.

Sandsynligheden for en bred aftale ser allerede svær ud, efter at finansminister Kristian Jensen (V) gjorde det klart, at den økonomiske aftale om at skære i DR ikke var et forhandlingsoplæg, men derimod en forudsætning for deltagelse i forhandlingerne.

Radikale, SF, Enhedslisten og Alternativet har alle afvist at acceptere forudsætningerne. Socialdemokratiet tøver fortsat med at udtale sig klart om spørgsmålet. Partiets kultur- og medieordfører, Mogens Jensen, har sagt, at han ikke vil kunne acceptere de nuværende betingelser, men vil omvendt ikke opgive at få regeringen til at justere på besparelserne i DR.

S vil acceptere delvist salg
Alle partier i rød blok er modstandere af et TV 2-salg. I december skruede regeringen ned for ambitionerne og ville i stedet gå efter en privatisering af 49 procent af TV 2, hvilket har fået Mogens Jensen til at bløde op over for regeringens privatiseringsdrømme.

"Vi mener fortsat, at det er en dårlig idé at sælge TV 2. Men som et led i et bredt medieforlig vil vi være indstillede på at acceptere et delvist salg af TV 2, for det vigtigste er, at staten har hovedejerskabet," siger Mogens Jensen til Altinget.*

Læs også

* Opdateret kl. 13:17 med citat fra Mogens Jensen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Bock

Sognepræst, Horsens Provsti, tv-vært, Dk4, fhv. kultur- og kirkeminister og MF (LA)
cand.phil. i filosofi (Odense Uni. 1982), cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1986)

Mogens Jensen

MF (S), næstformand for Socialdemokratiet, fhv. minister for fødevarer, fiskeri og ligestilling og minister for nordisk samarbejde
Fagbevægelsens lederuddannelse (LO-Skolen 1999)

0:000:00