Medieforsker: ”Hvis TV 2 også taber de næste sager, går de konkurs”

DOM: TV 2’s nederlag ved EU-Domstolen i dag er et skridt i retning af konkurs, siger ekspert. Men TV 2-direktør forventer redning fra staten om nødvendigt. Den ene sagsøger, MTG, er fortsat interesseret i at overtage tv-stationen.

Foto: ritzau/Morten Groth Schärfe/Arkiv
Kristine KorsgaardPeter Pagh-Schlegel

TV 2 risikerer at blive tvunget til at betale milliarder tilbage til sin ejer, den danske stat, og det kan lede til konkurs.

Det kan blive konsekvensen af de domme, EU-Domstolen i Luxembourg netop har afsagt. Sagen handler grundlæggende om, hvorvidt TV 2 har modtaget ulovlig statsstøtte og dermed haft en konkurrencefordel.

Dagens domme slår fast, at reklameindtægter til TV 2 mellem 1995 og 2002 kan betragtes som statsstøtte.

Dermed er der nu åbnet for krav om, at statsstøtte betalt fra 1995 til 2002 skal neutraliseres – altså at der skal betales tilbage.

Vores interesse i at købe TV 2 er fortsat intakt

Kim Poder
Direktør i MTG, som har sagsøgt TV 2

”Det er vanskeligt at sætte et præcist beløb på, hvad TV 2 skal betale tilbage, men mine egne beregninger siger 2,5 milliard. Og det er et meget stort skridt i retning af konkurs,” siger professor ved Aarhus Universitet Frands Mortensen, som har forsket i blandt andet statsstøtte til medier.

Dagens dom baner vej for flere sager
Frands Mortensen påpeger, at der venter yderligere to erstatningssager fra Discovery og Viasat, som kan få bægeret til flyde over. Dommene forventes først om et par år og ”ligger på et par milliarder kroner”, oplyser han.

”Hvis det her var den eneste sag, så kunne TV 2 måske akkurat klare den, men hvis TV 2 også taber de næste sager, går de konkurs. Det er helt sikkert,” siger Frands Mortensen.

TV 2 direktør Merete Eldrup mener dog ikke, det giver mening at tale om en eventuel konkurs. 

”Hvis nu det skulle ende med, hvad jeg ikke tror, at TV 2 skulle betale tilbage til sin ejer, så mener vi, at det absolut mest sandsynlige vil være, at vi bliver rekapitaliseret. Jeg kan ikke forestille mig, at TV 2 skulle gå konkurs, fordi man skylder nogle penge til sin ejer,” siger hun i et interview med TV 2 News.

Hun vil ikke udtale sig om dommens betydning for et eventuelt salg af TV 2.

”Det overlader jeg til vores ejer, staten, og advokaterne,” siger hun.

Sagsøger: Vi vil stadig gerne købe TV2
Det er MTG, som ejer konkurrenten Viasat, der oprindelig har anlagt sagen, fordi TV 2 har fået licenskroner samtidig med, at tv-stationen solgte reklameplads. Direktør i MTG Danmark Kim Poder er tilfreds med dommen:

”Vi er glade for afgørelsen, som uden forbehold giver os ret i vores påstande om, at TV 2 har modtaget ulovlig statsstøtte. Det glæder mig også, at vi er ved at få sat punktum i nogle af de her retssager, som har været en del af vores virkelighed i alt for mange år,” siger han.

MTG meddelte allerede tilbage i 2004, at de var interesserede køber i tilfælde af, at staten ville sætte TV 2 til salg. MTG’s rolle som sagsøger og en potentiel kæmpebøde til TV 2 rokker ikke ved interessen, fastslår direktøren.

”Vores interesse i at købe TV 2 er fortsat intakt. Vi synes TV 2 er en sindssygt spændende virksomhed. Men det er klart, at de her retssager er en problemstilling og en risikofaktor for en potentiel køber, som ikke kan isoleres fra salget af TV 2,” siger Kim Poder.

Viasat har i den ene sag påstået, at TV 2 skal betale cirka 1,8 milliarder kroner i såkaldte ulovlighedsrenter tilbage til staten. Det skal retssystemet nu tage stilling til, og dommen forventes at falde til næste år.

Med dagens dom ophæver EU-Domstolen en afgørelse i EU-retten fra 2015.

 

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Frands Mortensen

Professor emeritus, Institut for Kommunikation og Kultur, Aarhus Universitet, dr.phil.
mag.art. i nyere dansk sprog (Aarhus Uni. 1971), dr.phil. (Aarhus Uni. 2021)

Merete Eldrup

Formand, Egmont Fonden og Egmont International, Københavns Universitet og Nykredit, fhv. adm. direktør, TV 2, 2007-19
cand.polit. (Københavns Uni. 1988)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024