Kommentar af 
Rikke Viemose

Lad os designe en verden til alle – ikke kun til mænd

Kvindelige fodboldspillere har smerter, da deres støvler er designet til mænd, og det er langtfra det eneste eksempel. Hvor meget dokumentation skal der til, før flertallet indser, at vi har indrettet verden til mænd, spørger Rikke Viemose.

<span>Et stort studie udført for The European
Club Association (ECA) viser ifølge Sky Sport
News, at 82 procent af de kvindelige spillere har gener på grund af deres støvler, skriver Rikke Viemose.</span>
Et stort studie udført for The European Club Association (ECA) viser ifølge Sky Sport News, at 82 procent af de kvindelige spillere har gener på grund af deres støvler, skriver Rikke Viemose.Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Rikke Viemose
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Nogle gange føler jeg mig som den ældre kvinde på et billede, der bliver delt hvert år på Kvindernes Internationale Kampdag: Hun bærer et skilt til en protestmarch med teksten: ”Jeg fatter ikke, jeg stadig behøver at protestere imod det her lort”.

Et stort flertal af danskerne mener, at ligestillingen er gået for vidt. At vi har ligestilling. Det viser den ene undersøgelse efter den anden. Flest mænd, men også en del kvinder.

Det mener de, selvom vi har overvældende meget dokumentation for, at man i alle mulige sammenhænge bevidst eller ubevidst har givet og stadig giver fordele til mænd. At verden er designet til mænd (og mest til de hvide).

Hvor meget dokumentation skal der til, før vi kan blive enige om at ændre det?

I denne uge kom det frem, at de fleste kvindelige klubfodboldspillere dyrker sporten, selvom de føler ubehag ved det. Flere end otte ud af ti føler ikke, at deres fodboldstøvler er skabt til deres fødder, og det er de heller ikke. De er nemlig designet til mænds.

Flere end otte ud af ti føler ikke, at deres fodboldstøvler er skabt til deres fødder

Rikke Viemose
Journalist, forfatter og kommunikationsrådgiver

Et stort studie udført for The European Club Association (ECA) viser ifølge Sky Sport News, at 82 procent af de kvindelige spillere har gener på grund af deres støvler.

Fodboldstøvler til både mænd og kvinder er designet på baggrund af en typisk hvid mands fod, selvom kvinders fødder ofte har en højere svang og en anden hælform.

Tidligere på måneden kunne Sky Sport News også fortælle, at unge kvinder, der spiller fodbold, har en betydeligt højere risiko for alvorlige knæskader som for eksempel korsbåndsskader end unge mænd.

Vi ved ikke, om det hænger sammen med de forkert designede sko, men det er netop pointen: Der bliver slet ikke forsket lige så meget i kvinders ve og vel som i mænds.

Forpersonen for ECA’s Kvindefodbold, Claire Bloomfield, efterlyser derfor mere forskning i kvindelige spilleres behov. Tidligere ville man sikkert bare have konkluderet, at kvinder havde flere skader, fordi de er svagere end mænd.

Sådan har det været og er det nemlig i mange andre sammenhænge.

Når så mange danskere mener, at vi allerede har ligestilling i Danmark, eller at den er gået for vidt, så må det være, fordi de lukker øjnene for, hvor stor og afgørende betydning forskelsbehandlingen har for vores liv.

Ligestilling handler ikke kun om, at vi har fået en kvindelig statsminister, eller hvor mange topchefer, der er kvinder. Manglen på ligestilling har betydning for alle dele af vores liv i alle mulige sammenhænge.

Den betyder for eksempel, at kvinder har en langt større risiko for at komme til skade eller dø i trafikuheld, fordi airbags er designet til den gennemsnitlige mandekrop.

Den betyder også, at smartphones og meget værktøj er designet til mandehænder, hvilket øger risikoen for ulykker eller skader hos kvinder, der bruger det. Den betyder, at der er forsket langt mere i mænds sygdomme end i kvinders, og at megen medicin kun er testet på mænd.

Den betyder, at klaverers tangenter er designet ud fra den gennemsnitlige mandlige hånd, men også at infrastruktur er baseret på mænds typiske bevægelsesmønstre, ikke på kvinders.

Vi tænker den hvide mand som ”mennesket”, som standarden, men overser, at der findes andre mennesker med andre karakteristika og behov. At mindst hvert andet menneske ikke er mand.

Eksemplerne ovenfor er blandt andet dokumenteret i den fremragende og prisvindende bog ”Usynlige kvinder” af britiske Caroline Criado Perez. Heri fremlægger hun en overvældende mængde dokumentation for, at vi systematisk overser halvdelen af jordens befolkning. Bogen udkom på dansk i 2021 og har meget fortjent vundet en række internationale priser blandt andet som ”årets videnskabelige bog”, og den er blevet udnævnt til ”årtiets bog” af Sunday Times. 

Vi tænker den hvide mand som ”mennesket”, som standarden, men overser, at der findes andre mennesker med andre karakteristika og behov

Rikke Viemose
Journalist, forfatter og kommunikationsrådgiver

Perez’ overordnede pointe er, at vi i alle mulige sammenhænge mangler data, fordi vi overser kvinder og minoriteter, og at vi af den grund træffer beslutninger baseret på et mangelfuldt grundlag.

I Danmark ønsker man at få flere kvinder i håndværksfagene, men en af hindringerne er mangel på arbejdstøj eller værktøj designet til kvinders hænder og kroppe, har kvindelige lærlinge fortalt.

Det går med andre ord ud over kvinder, når de ikke medtænkes i nyt design.

Og man kan også undre sig over, hvorfor investorer ikke har fået øje på det før.

Der må være store forretningsområder, der bare venter på at blive opdaget.

I forbindelse med fodboldstøvlerne er Nike allerede på banen. Virksomheden har her forud for kvindernes verdensmesterskab løftet sløret for ”historiens bedst kvinderesearchede fodboldstøvledesign”.

Det har efter sigende taget dem to år at designe ”Phantom Luna-støvlen”. Hvor er det egentlig utroligt, at der ikke er andre, der har tænkt på at udvikle den noget før.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Rikke Viemose

Journalist, forfatter, kommunikationsrådgiver
Journalistik, Danmarks Journalisthøjskole, BA i Litteraturvidenskab og Moderne Kulturhistorie, Københavns Universitet

0:000:00