Debat

Ulla Tofte om genåbning af kulturlivet: Coronapas må ikke opdele befolkningen i A- og B-hold

DEBAT: Coronapasset er en god nyhed, men det må ikke resultere i, at dele af befolkningen formenes adgang til kulturoplevelser. Derfor skal testsvar og antistoffer også være en del af passet, skriver Ulla Tofte, formand for Dansk Erhvervs turisme og oplevelsesudvalg.

Coronapasset skal samle befolkningen, ikke splitte den, skriver Ulla Tofte, formand for Dansk Erhvervs turisme- og oplevelsesudvalg.
Coronapasset skal samle befolkningen, ikke splitte den, skriver Ulla Tofte, formand for Dansk Erhvervs turisme- og oplevelsesudvalg.Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Fungerende finans- og skatteminister Morten Bødskov kunne forleden sammen med Dansk Erhverv og DI offentliggøre, at regeringen er på vej med et coronapas. Et digitalt pas, der skal bidrage til, at vi får genåbnet Danmark hurtigst muligt.

Det var en god nyhed, særligt for de ramte turisme og oplevelseserhverv. En ny medlemsundersøgelse fra Dansk Erhverv viser nemlig, at syv ud af ti adspurgte virksomheder inden for oplevelsesområdet mener, at de vil få gavn af et coronapas.

Imidlertid har flere partier tilkendegivet, at de er modstandere af ordningen. De er bekymrede for, at der skabes et A- og et B-hold i samfundet, hvor grupper, der enten ikke ønsker at blive vaccineret eller af helbredsmæssige årsager ikke kan lade sig vaccinere, formenes adgang til sportsbegivenheder, festivaler og koncerter.  

Det er en reel bekymring – så hvordan undgår vi, at coronapasset splitter i stedet for at samle?

Oplevelser skaber fællesskabsfølelse
Få ting kan skabe sammenhold på tværs af alder, køn og politisk overbevisning som fælles oplevelser: At stå foran scenen til en stor koncert, at sidde på lægterne og heppe på yndlingsholdet eller at grine sammen med andre i teatret – vi kender alle denne fantastiske følelse.

Og den skal vi have genetableret hurtigst muligt. Både fordi den er vigtig for folkesundheden, og fordi de begivenheder, der er ramme om fællesskaberne, er vigtige for at oplevelseserhvervene kan overleve coronakrisen.

Vigtigst er det, at et coronapas dokumenterer, at borgeren er coronafri – og ikke om han eller hun er vaccineret.

Ulla Tofte
Formand, Dansk Erhvervs Turisme og oplevelsesudvalg, direktør, M/S Museet for Søfart

Men vi kan ikke vente til vaccinationsprogrammet er fuldt udrullet. Lad os i stedet skabe en løsning, der kan tages i brug med det samme, og som alle danskere får glæde af.

Nødvendigt samspil mellem test og vaccine
Vaccinen skal fortsat være frivilligt tilbud. Derfor er det afgørende, at de testresultater, man kan få enten ved kviktest eller en PCR-test, bliver en del af passet. Har man haft sygdommen, og kan man dokumentere antistoffer, bør dette også være en del af passet.

På den måde kan alle drage fordel af passet hurtigst muligt, hvilket er med til at dæmme op for risikoen for et A-og B-hold.

I virkeligheden skal vi nok tænke test før vaccine et godt stykke tid endnu. Det er derfor også centralt, at vi får igangsat afprøvninger af forskellige testprojekter, der netop kan vise effekten af kviktest ved store arrangementer.

Til gengæld skal et digitalt coronapas ikke bruges til en tur på McDonalds eller i byggemarkedet.  Her må vi fortsat have tillid til, at danskerne kan overholde fornuftige retningslinjer for afstand og hygiejne.

Ingen er interesseret i unødvendigt bureaukrati eller kontrol med borgerne i et samfund, hvor tillid er afgørende.

Temadebat: Genåbning af kulturlivet
Midt i den kolde vinter kan vi langsomt begynde at se frem mod en genåbning af kulturlivet. Men hvem skal åbne først, og hvordan garanteres en sikker genåbning? Det svarer repræsentanter fra dansk kulturliv på i en ny temadebat.

Enkel, sikker og effektiv løsning
Den nye pasløsning være enkel, sikker og effektiv at bruge. Enkel for borgerne at tilgå og for de virksomheder, der ønsker at benytte sig af pasløsningen, at implementere.

Her skal vi udnytte, at det danske samfund er ét af de mest digitaliserede i verden, og at de fleste danskere ejer en smartphone.

Og lige så afgørende det er, at coronapasset bliver enkelt at bruge, lige så vigtigt er det, at det ikke kan misbruges. Den gode løsning skal minimere snyd og dermed unødig smitterisiko.

Vigtigst er det dog, at et coronapas dokumenterer, at borgeren er coronafri – og ikke om han eller hun er vaccineret. Derfor skal alle relevante resultater - negative testsvar, antistoffer og så videre omfattes af løsningen, så de personer, som enten endnu ikke har fået tilbudt vaccinen eller som ikke ønsker at blive vaccineret, fortsat er en del af fællesskabet.

På den måde kan et coronapas samle danskerne om oplevelser, i stedet for at splitte. Og på den måde, kan vi få genstartet oplevelseserhvervene til glæde for både folkesundhed og økonomi, selvom vaccinerne lader vente på sig.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ulla Tofte

Direktør, Frederiksborg - nationalhistorisk museum, fhv. bestyrelsesmedlem, Dansk Erhverv
cand.mag. i historie og fransk (Københavns Uni. 1998)

0:000:00