50 millioner til forskning i stank og fosfor

NOTE: 9 forskningsprojekter har til sammen fået 50 millioner kroner fra forskningsprogrammet "Landbrugets husdyrhold, naboerne og miljøet." Reduktion af gyllelugt, ammoniakfordampning og fosforforureningen er de gennemgående temaer.
Ole Nikolaj Møbjerg Toft
Fakta
Den nye forskning er en del af Vandmiljøplan III. Der er allerede sat aktiviteter i gang for 55 mio. kroner i 2004, og med igangsætningen af forskningsprogrammet ”Landbrugets husdyrhold, naboerne og miljøet” er yderligere 49,2 mio. kroner bevilget. De øvrige forskningsprojekter til i alt 50,8 mio. kroner forventes igangsat primo 2007.

Kilde: Fødevareministeriet
Hvordan kan man mindske stanken fra husdyrproduktion, sænke ammoniakfordampningen og fosforudledningen fra landbruget?

Fødevareministeren har kastet 50 millioner ind i eftersøgningen af disse spørgsmål. Ni forskningsprojekter skal for disse penge forsøge at komme med svar og metoder til at løse de presserende problemer.

Dokumentation
Fakta: De ni projekter

Bedre biologiske luftfiltre til staldene
Hovedansøger: Aarhus Universitet
Biologiske luftfiltre kan reducere udslip af lugtstoffer, ammoniak og støv fra dyrestalde.

Mindre fosfor i husdyrgødning
Hovedansøger: Danmarks JordbrugsForskning
Fokus på at begrænse fosfor-indholdet i husdyrgødningen ved at undersøge husdyrs fysiologiske behov for fosfor. I dag indregner man en stor sikkerhedsmargen i fodringsanbefalingerne for at være sikker på, at husdyrene ikke lider af fosformangel. Det er forventningen, at brugen af foderfosfater kan reduceres med 70 %, hvilket igen kan mindske fosforoverskuddet i dansk landbrug.

Sammenhængen mellem fjordenes og kvælstof og fosfor
Hovedansøger: Danmarks Miljøundersøgelser
Projektets formål er at udarbejde kvantitative sammenhænge mellem tilførsler af kvælstof og fosfor og miljøtilstanden i danske fjorde. Det gøres ved at kombinere statistiske analyser af eksisterende data for et bredt udsnit af danske fjorde med udvikling af en koblet 3D-hydrogdynamisk-biogeokemisk model for fjorde.

Best management af vandløb og nærliggende områder
Hovedansøger: Danmarks Miljøundersøgelser
Projektet vil udvikle metoder og værktøjer, som kan hjælpe brugerne til at gennemføre foranstaltninger i vandløb, vandløbsnære arealer og hele ådale, der på en bæredygtig måde kan medvirke til at reducere landbrugets fosforudledninger til vandløb, søer og kystvande – selv indenfor en tidshorisont på få år.

Mindre fosfor-udskillelse fra kvæg
Hovedansøger: Danmarks JordbrugsForskning
Formålet med projektet er at bestemme kvægs behov for fosfor til obligatorisk endogent tab via gødning og urin i forhold til fodring, produktion og fysiologisk stadie. Resultaterne vil give grundlag for mere præcise – og formodentlig lavere – fodringsnormer og dermed for en betydelig reduktion af fosfor-udskillelsen fra kvægproduktionen.

Mindre lugt fra svinestalde
Hovedansøger: Danmarks JordbrugsForskning
Projektet fokuserer på sammenhængene mellem staldventilation og udslip af lugte med særlig vægt på luftbevægelsesmønstre og lufttransport i grænselaget i gyllekanalen og diffusionsmekanismer for lugtstofferne i gyllen. Projekter sigter mod at fremskaffe viden, der gør det muligt at reducere lugten fra eksisterende svinestalde til højest 70 % af det nuværende niveau og fra nye svinestalde til højest 30 % af det nuværende niveau.

Bedre kompost fra gylle
Hovedansøger: Den Kgl. Veterinær- og Landbohøjskole
Projektet skal udvikle nye metoder til kompostering af fiber fraktionen i gylle med minimale miljømæssige tab. Målet er, at det færdige kompostprodukt får en øget værdi for planteproduktionen gennem en positiv effekt på forsyning af næringsstoffer, jordkvalitet og plantesundhed.

Separation af husdyrgødning
Hovedansøgere: Danmarks JordbrugsForskning og Aalborg Universitet
Projektet vil gennemføre en helhedsorienteret undersøgelse, som kan bidrage til løsninger af miljøproblemer i svineproduktionen med fokus på harmoni, ammoniak og lugt. Blandt andet vil projektet udvikle teknologi til at behandle husdyrgødning på ejendommen og inddrage en efterbehandling, der evt. kan finde sted på anlæg udenfor den enkelte ejendom.

Kilde: Fødevareministeriet.


0:000:00