Aktører fælder dom: Det vil vi huske Esben Lunde for
REAKTIONER: Esben Lunde Larsen har været en dedikeret minister for landbrug og erhverv, men dansk miljø og natur har ikke meget at takke ham for. Seks centrale aktører vurderer Esben Lunde Larsens indsats som miljø- og fødevareminister.
Hjalte T. H. Kragesteen
Journalist og redaktørSine Riis Lund
Journalist og redaktørEn arbejdsbi med et kæmpe internationalt engagement for dansk fødevareerhverv, men også en minister for miljøet, der skar i andelen af naturbeskyttede arealer.
Esben Lunde Larsens stop som miljø- og fødevareminister udløser både tørre og våde tårer blandt væsentlige aktører på miljø- og fødevareområdet.
Altinget har spurgt seks af dem, hvad de vil huske Esben Lunde Larsen for som miljø- og fødevareminister.
Præsident i Danmarks Naturfredningsforening, Maria Reumert Gjerding, pointerer, at selvom hun har været uenig med Esben Lunde Larsen i ”ufatteligt meget”, så har hun oplevet ham som en meget konstruktiv minister.
Hun påpeger, at Esben Lunde Larsen fra start har været del af en regering, som er meget optaget af det konventionelle landbrug.
”Han har arvet landbrugspakken, og den har han kæmpet nidkært for. Det har været den opgave, han har haft for regeringschefen. Han skulle stå på mål for det makværk uanset hvad,” siger Maria Reumert Gjerding.
Hun peger også på reduktionen af Natura 2000-områder som et forslag, der trækker ned i Esben Lundes ministertid.
Trods politiske uenigheder er der dog også plads til ros fra DN-præsidenten:
”Han har været en minister, som faktisk synes, økologi er vigtigt. Han har gået meget op i madkultur, og så tog han hul på omstillingen til mere urørt skov,” siger Maria Reumert Gjerding.
Karen Hækkerup, administrerende direktør i Landbrug & Fødevarer er blandt dem, der for alvor ærgrer sig over Esben Lunde Larsens stop.
“Jeg vil huske ham som en virkelig, virkelig arbejdsbi, som kender landbruget indefra, og som har lagt al sin energi og al sin tid i at gøre det godt for erhvervet,” siger hun.
Karen Hækkerup fremhæver særligt Esben Lunde Larsens indsats ude i verden, hvor han har kæmpet for at åbne nye eksportmarkeder, men også for eksempel ryddede sin kalender og drog på et fly, da det stod klart, at Sydkorea ville lukke for import af fjerkræ fra EU på grund af fugleinfluenza.
Esben Lunde Larsen arvede ved sin tiltræden regeringens landbrugs- og fødevarepakke, men han har stået for langt mere end det, mener Karen Hækkerup. Som eksempler nævner hun en ny husdyrlov, det store arbejde med målrettet regulering og veterinærforliget.
“Så han har også sat sine helt egne klare fingeraftryk, og jeg ser ham faktisk som en mand med utrolig mange flere facetter end den, som offentligheden nok har fået som indtryk,” siger Karen Hækkerup og fremhæver desuden Esben Lunde Larsens engagement i kampen mod madspild og FN's bæredygtighedsmål.
Branchedirektøren for DI Fødevarer, Leif Nielsen, fremhæver ligeledes, at Esben Lunde Larsen har gjort en ekstraordinær stor indsats ude i verden.
“Han har ikke sagt nej til at deltage i noget, og hver gang har det været med et meget stort smittende engagement og et formfuldendt sprog. Han har virkelig kunnet begå sig på de bonede gulve, og det er en side af ham, som man godt kunne have undt ham, at der var andre, der havde set,” siger han.
Leif Nielsen fremhæver også det internationale engagement i eksempelvis madspild og gastronomi.
Formand for Dansk Ornitologisk Forening, Egon Østergaard, fortæller, at Esben Lunde Larsen har været en meget venlig og lyttende minister, som ikke har været bleg for at tage debatten. Men Egon Østergaard kommer ikke til at savne den politik, han stod for.
”Det er svært at nævne noget godt, han har gjort for naturen, udover at han har udlagt noget naturskov,” siger Egon Østergaard og fortsætter:
”Han har udelukkende været landbrugets minister. Det har været landbrug, landbrug, landbrug.”
Egon Østergaard kritiserer, at Esben Lunde Larsen har stået bag oprettelsen af vildsvinehegnet, og især reduktionen af Natura 2000-områderne får kritik.
”Det er det værste forslag,” siger Egon Østergaard.
Formanden for Bæredygtigt Landbrug, Flemming Fuglede Jørgensen, er heller ikke imponeret.
“Vi prøvede ihærdigt på at få et godt samarbejde med Esben Lunde Larsen, men det var i praksis umuligt, fordi han ikke ville bevæge sig på et fagligt korrekt grundlag. Han politiserede alt for meget, og derfor er vi ikke særligt kede af, at han stopper,” siger Flemming Fuglede Jørgensen.
Som eksempel nævner han Bæredygtigt Landbrugs store stridspunkt med Miljøstyrelsen om overvågningen og indberetningen af grundvand til EU-Kommissionen. Flemming Fuglede Jørgensen henviser til, at foreningen har vist Esben Lunde Larsen tal, der beviser, at det kun er under én procent af det danske grundvand, der har problemer med nitrat.
“Men på grund af indberetningerne tror EU, at det er 20 procent og alligevel har Esben Lunde Larsen ikke villet gøre noget. Så jeg vil tænke på ham som en minister, der var konfliktsky og kun ville gøre det, der var politisk korrekt i stedet for at holde sig til det, der var fagligt og juridisk korrekt,” siger han.
WWF’s generalsekretær, Bo Øksnebjerg, beskriver ligesom sine grønne kollegaer Esben Lunde Larsen som en imødekommende og lyttende politiker, som det dog ikke er lykkedes at rykke politisk.
”Esben Lunde Larsen har i min optik mest været optaget af at være erhvervsvenlig. Og han har gennemført tiltag, der har været skadelige for naturen,” siger Bo Øksnebjerg og fortsætter:
”Vi har fået jagt på de vilde dyr i yngletiden. Han har stemt imod forbud mod neonikotinoider, som er et stort problem for de vilde insekter. Han har lavet havbrug. Han har opgivet biodiversitetsrådene. Der har været rigtigt mange ting, som har været skadelige for naturen.”
Så der er ikke rigtigt noget pænt at sige?
”Nej. Altså ikke andet, end at jeg altid har ment, at han er en utrolig imødekommende type, som lyttede. Men vi har ikke kunnet få indflydelse,” siger Bo Øksnebjerg.