Jakob Ellemann-Jensen: Venstres rullemarie

PORTRÆT: Jakob Ellemann-Jensen fik politik ind med modermælken, men blev alligevel først valgt til Folketinget midt i livet. Onsdag blev han ny miljø- og fødevareminister.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Daniel Bue LauritzenHjalte T. H. KragesteenSine Riis Lund

Den nyudpegede minister Jakob Ellemann-Jensen er helt grøn på det grønne område.

Så grøn, at han for blot et år siden slet ikke kunne se sig selv i det Miljø- og Fødevareministerium, som han netop har overtaget. 

"Da sagde jeg, at det eneste ministerium, jeg ville sige nej tak til, det var det her. Sådan kan man jo have et standpunkt, til man tager et nyt," sagde han onsdag under ministeroverrækkelsen. 

Det har således aldrig ligget i kortene, at Jakob Ellemann-Jensen skulle arbejde med natur- og miljøpolitik. Siden han blev valgt til Folketinget i 2011, har han især beskæftiget sig med udenrigspolitik.

Det er ingen hemmelighed, at vi var meget delte dengang. Vi fik den landet på en måde, der favnede synspunkter både til højre og venstre. Det gjorde Jakob på formidabel vis. Han har været god til at afmontere bomben og fjerne trykket fra eksplosive situationer

Marcus Knuth (V)
Integrations- og udlændingeordfører

Både som udviklingsordfører og som EU-ordfører, inden han i 2015 tog et stort skridt op i hierarkiet og blev Venstres politiske ordfører. Nu skal han lede Venstre og VLAK-regeringen ind på et grønnere spor. 

At han takkede ja, da statsminister Lars Løkke Rasmussen ringede og tilbød ham posten, kommer ikke bag på Jakob Ellemann-Jensens far, den tidligere udenrigsminister og Venstre-legende Uffe Ellemann-Jensen:

"Det var jo, som han selv har været ude at sige, ikke hans førsteprioritet. Men Jakob er en god partisoldat, der smækker hælene sammen, når der kommer en opgave," siger han. 

Jæger og fisker
Selvom Jakob Ellemann-Jensen aldrig havde forestillet sig, at han skulle arbejde med grøn politik, er han bestemt ikke uvant i naturen.  

Han er både jæger og fisker – blandt andet sammen med partifællen Marcus Knuth (V).

"Det kan godt være, at nogen tror, at han er et bybarn. Men han er alt andet. Han har været meget ude i sin tid i Forsvaret, og så er han en meget dygtig jæger, som virkelig forstår og elsker naturen. Han har ikke bare en caffé latte-forståelse, men en virkelig forståelse," siger Marcus Knuth. 

Jakob Ellemann-Jensen bor nord for København i Birkerød. Han har to børn fra et tidligere ægteskab og venter nu en ny med kæresten Anne Marie Preisler. 

”Han har pladen fuld også dér. Det er ikke en kedelig tid i hans 44-årige liv,” som søster Karen Ellemann udtrykker det.

Jakob Ellemann-Jensen har den fordel, at han kan søge råd hos et nært familiemedlem. Karen Ellemann har nemlig tidligere være miljøminister. Hun har da også allerede givet ham et par fif med på vejen.

”Det er et teknisk tungt ministerium, han overtager, så mit råd var til ham, at han skal huske, at han er politiker. Han skal ikke være tekniker, der forstår alle detaljerne. For så kommer han ikke til at bruge tiden på andet,” siger hun og fortsætter:

”Der venter ham en kæmpe stor opgave med meget dedikerede interessenter, der taler højt og tydeligt, og som hiver i hver sin ende.”

Miljøområdet har været præget af en grøftegravskrig i årevis, men netop på det punkt er Karen Ellemann ikke bekymret for sin bror.

”Når man har været politisk ordfører i et regeringsbærende parti, er man vant til, at det stormer. Og at folk kan være ophidsede, og meningerne kan være mange. Det har han stort kørekort i,” siger hun.

Hun beskriver Jakob Ellemann-Jensen som en klassisk venstrepolitiker, som tror på mennesker frem for systemer, og som arbejder stenhårdt ud fra grundlæggende værdier om ”et friere, rigere og rimeligere Danmark”.

Toppolitik ad omveje
Men partipolitik har ikke altid ligget i kortene. Med Jakob Ellemann-Jensens efternavn kunne vejen til toppen af dansk politik umiddelbart ellers ligne en nyasfalteret motorvej uden afkørsler.

Så simpelt blev det slet ikke for den nyudpegede miljø- og fødevareminister. 

Hans politiske karriere begyndte først efter omveje i Forsvaret og det private erhvervsliv, da han i 2011 som 37-årig blev valgt til Folketinget for Venstre.

I en lang årrække afviste Jakob Ellemann-Jensen helt kategorisk at følge i sin fars fodspor. Modstanden mod den politiske vej handlede især om de ofre, der er forbundet med en politisk karriere.

”Jeg har set, hvad det kan gøre ved familien. Det vil jeg hverken byde mig selv eller min familie,” skulle han ifølge Berlingske have sagt til sin farmor som 19-årig.

I stedet blev det først til en karriere i forsvaret, hvor Jakob Ellemann-Jensen blandt andet var udsendt i Bosnien-Hercegovina. Senere blev han uddannet jurist og nåede blandt andet forbi stillinger i IBM, inden han gik ind på den politiske vej. 

Begyndte bagerst i bussen
Selvom Jakob Ellemann-Jensen er søn af den forhenværende udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen, måtte han i første omgang tage til takke med en perifer rolle på Christiansborg, da han første gang blev valgt.

“Jakob begyndte bagerst i bussen. Han var i gåseøjne kun udviklingsordfører og havde et lillebitte kontor på mellemetagen langt væk fra de andre,” siger Marcus Knuth.

Jakob Ellemann-Jensen beskrives af flere som en intelligent politiker, der arbejder benhårdt fra morgen til aften. De kvaliteter gav ham hurtigt en mere fremtrædende position i partiet, selvom han kom i Folketinget uden stjerner på skuldrene. 

“Det kan godt være, at man siger, at han jo bare er Uffe Ellemanns søn. Men Jakob har jo aldrig været VU’er. Han kom helt udefra og skulle navigere i Venstre. Men der gik ikke for forfærdelig længe, før han også blev EU-ordfører. Han røg hurtigt til tops,” siger Marcus Knuth.

Efter folketingsvalget i 2015 blev Jakob Ellemann-Jensen forfremmet til politisk ordfører i Venstre. Her fik han en ilddåb, da han som en af sine første opgaver blev bedt om at forsvare den internationalt omstridte smykkelov direkte på CNN.

Det er helt i Ellemann-Jensens ånd at træde til, når den politiske situation spidser til, mener Susanne Green, formand for Venstre i Aarhus, hvor Jakob Ellemann-Jensen er valgt.

"Han har en seddel på sit kontor, hvor der øverst står Danmark, så Venstre, så regeringen og sidst Jakob Ellemann. Han står selv på en fjerdeplads, fordi han gør sine ting for Danmarks, regeringens og Venstres skyld," siger hun. 

Mæglede om burkaen
Da Venstres folketingsgruppe i efteråret 2017 stod splittet i to, trådte Jakob Ellemann-Jensen igen i karakter. To fløje anført af Jan E. Jørgensen og Marcus Knuth stod på hver sin side af det særdeles omdiskuterede burkaforbud. Den førstnævnte som modstander og sidstnævnte som ivrig fortaler for et forbud. 

Hårdknuden blev først løst, da den politiske ordfører som en anden politisk rullemarie gik ind og demonterede burkabomben under folketingsgruppen. 

"Jakob er en, der samler. Det er ingen hemmelighed, at vi var meget delte dengang. Vi fik den landet på en måde, der favnede synspunkter både til højre og venstre. Det gjorde Jakob på formidabel vis. Han har været god til at afmontere bomben og fjerne trykket fra eksplosive situationer," siger Marcus Knuth. 

Positionen midt i Venstre er ikke uvant for den nye miljø- og fødevareminister. Han har holdt sig fri af Venstres ulmende fløjkrige og står med et ben i begge lejre. 

"Folk taler om forskellige strømninger i Venstre, og det har Jakob holdt sig over. Man ser ham ikke som en del af en fløj, men som en dygtig og imødekommende kollega,” siger Marcus Knuth. 

Den saglighed genkender far Uffe Ellemann-Jensen, der fortæller, at sønnen blev chokeret over spillet på Christiansborg.

“Han fik et chok over slagsmålene på Christiansborg. Hvor mange kræfter der bliver brugt på spil og splid og på at få modstanderen til at fremstå som idiot. Det har han reageret stærkt imod,” siger han. 

Et af Venstres stærkeste kort
Nuværende og tidligere kolleger på Christiansborg beskriver da også Jakob Ellemann-Jensen som en konstruktiv politiker, der evner ikke at få uvenner.

Og så er han dygtig til at forhandle, hvilket sikrede ham liberale fodaftryk som udviklingsordfører, fortæller den tidligere radikale udviklingsminister Christian Friis Bach.

"Han er snu på den gode måde, og han gør det med et smil, og det skaber gode resultater," siger Christian Friis Bach, der i dag er generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp.

Det er heller ikke nogen overraskelse, at Jakob Ellemann-Jensen er blevet minister, mener Altingets politiske analytiker, Erik Holstein.

”Han har gennem de seneste par år udviklet sig til at blive et af Venstres absolut stærkeste kort. Mens han for nogle år siden kunne virke som en lidt bleg afglans af faderen Uffe, har Jakob Ellemann virkelig rullet sit oratoriske talent ud som politisk ordfører. Som Uffe mestrer Jakob Ellemann sarkasmer og spiddende bemærkninger, men han er også i besiddelse af en god portion selvironi, der gør ham mindre kantet,” siger Erik Holstein.

Men om det er nok til at blive en succes som miljø- og fødevareminister, må tiden vise:

”Miljø og fødevarer er et svært område for en borgerlig minister, og det er andre kvaliteter, der er vigtige for en minister,” siger Erik Holstein. 

Dokumentation

Blå bog

Født 25. september 1973 i Hørsholm

Uddannelse og erhverv

1989 - 1992: Matematisk student, N. Zahles Gymnasieskole.

1993 - 1994: Værnepligtig menig og sergent, Den Kongelige Livgarde.

1993: Sergent i Hæren, Sergentskolen i Sønderborg.

1994 - 1996: Løjtnant, Sjællandske Livregiment

1994: Grundkursus til officer af reserven, Hærens Kampskole.

1996 - 1999: Premierløjtnant af reserven, Den internationale Brigade.

1996 - 1999: HA(jur.), Handelshøjskolen i København.

1999 - 2000: Kaptajn, Den danske Bataljon i Bosnien-Hercegovina.

2000 - 2002: Cand.merc.jur., Handelshøjskolen i København.

2007 - 2011: Koncernjurist, GN Store Nord A/S.

2005 - 2007: Afdelingschef, IBM Danmark A/S.

2002 - 2005: Jurist, IBM Danmark A/S.

2000 - 2002: Juridisk rådgiver, PwC Consulting A/S.

Politisk karriere

Miljø- og fødevareminister

18. juni 2015: Folketingsmedlem for Venstre i Østjyllands Storkreds

15.9.2011 - 18.6.2015: Folketingsmedlem for Venstre i Fyns Storkreds

2014: Kandidat for Venstre i Århus Sydkredsen

2010 - 2014: Kandidat for Venstre i Odense Østkredsen. 

Parlamentarisk karriere

Forskellige poster som politisk ordfører - blandt andet EU- og Udviklingsordfører.

Derudover medlem af Europaudvalget, Finansudvalget, Forsvarsudvalget, Færøudvalget, Udvalget for Forretningsordenen, Det Udenrigspolitiske Nævn og Udenrigsudvalget.

Tillidshverv

Medlem af forretningsudvalget for Europabevægelsen.

Medlem af bestyrelsen i Atlantsammenslutningen.

Medlem af Skatterådet.

Medlem af Rådet for Menneskerettigheder


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

Karen Ellemann

Generalsekretær, Nordisk Ministerråd, fhv. minister, MF (V) og medlem af Folketingets Præsidium
lærer (N. Zahles Seminarium. 2004)

Marcus Knuth

Kandidat til Europa-Parlamentet (K), fhv. MF (K)
ba.oecon. (Uni. of Virginia 2002), MBA (Uni. of Navarra 2007), MPA (Harvard Uni. 2013)

0:000:00