Debat

Enhedslisten: Socialdemokratiets RoundUp-forvirring giver 10 år mere med kræftfremkaldende stoffer

På trods af, at mange i EU er imod at forlænge det kræftfremkaldende stof, blev ukrudtsmidlet RoundUp ikke forbudt i parlamentet. Forude venter yderligere ti år med giftstoffer takket være blandt andre Socialdemokratiet med miljøminister Magnus Heunicke i spidsen, skriver Nikolaj Villumsen og Frederikke Hellemann.

Den triste tilladelse til yderligere ti år med et stof, der for længst burde have været forbudt, kom med klar, socialdemokratisk støtte i Rådet.
Den triste tilladelse til yderligere ti år med et stof, der for længst burde have været forbudt, kom med klar, socialdemokratisk støtte i Rådet.Foto: Regis Duvignau/Reuters/Ritzau Scanpix
Nikolaj Villumsen
Frederikke Hellemann
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

EU kan være en kompliceret størrelse. Men spørgsmålet om, hvorvidt det kontroversielle og kræftfremkaldende sprøjtemiddel RoundUp skal forlænges med yderligere ti år, burde være nemt at tage stilling til.

Enten må man være for eller imod.

Det virker måske som en logisk opstilling, men for de danske socialdemokrater forholder det sig tilsyneladende anderledes. Sammenligner man, hvad der siges og stemmes af partiet i København og Bruxelles, bliver det klart, at der vist er tale om en god omgang forvirring. 

I EU-Parlamentet er mange imod at forlænge det farlige stof, og derfor prøvede man også, desværre forgæves, at få hevet i nødbremsen.

Læs også

Da der skulle stemmes om at forhindre en forlængelse – og dermed, langt om længe, forbyde stoffet – blev det desværre et snævert nej, ikke mindst fordi den liberale gruppe endnu engang var splittede på et vigtigt spørgsmål.

Når det er sagt, blev vi dog glade, da vi så hvordan danskerne havde stemt til spørgsmålet.

Det blev nemlig klart, at vi her var to danske partier, der stemte for et forbud mod RoundUp, nemlig Enhedslisten og Socialdemokratiet. Over for os stod så Venstre og Konservative, der ganske forventeligt gerne ville have yderligere ti år eller mere med det skadelige pesticid.

Ti års ekstra gift trods pessimistisk håb

Ser man isoleret på det resultat, kunne man få håb om, at der måske endeligt var et skifte på vej hos socialdemokraterne, så man nu ville være villige til at sætte hensynet til sundhed og natur over kortsigtede interesser fra landbrugslobbyen.

Skyldes det rent faktisk, at der er to diametralt modsatte holdninger til det kontroversielle pesticid i Socialdemokratiet: en med fokus på sundhed og en anden med øje for kortsigtet profit?

Nikolaj Villumsen og Frederikke Hellemann (EL)
Hhv. medlem af og kandidat til Europa-Parlamentet

Man skal til tider passe på med at håbe, måske ikke mindst når det gælder Socialdemokratiet.

For på trods af afstemningen i miljøudvalget er det sådan, at den triste tilladelse til yderligere ti år med et stof, der for længst burde have været forbudt, kom med klar, socialdemokratisk støtte i Rådet.

Som man blandt andet har kunnet læse her i Altinget er det sådan, at regeringen, med Magnus Heunicke (S) i spidsen, stemte for en forlængelse af RoundUp, forstå det, hvem der kan.

Der var nok mange i Danmark, der fik en skuffende følelse i maven, da de så, hvordan landets største parti gik imod megen tidligere retorik på området og sagde ”ja tak” til mere glyphosat i natur og mennesker.

Men er vi ærlige, var det i sidste ende nok heller ikke den store overraskelse.

Erhvervsinteresser over mennesker og miljø

I tillæg til skuffelsen rejser det dog også et stort spørgsmål om Socialdemokraternes reelle politik, når det gælder begrænsning af stoffer, vi ved, er skadelige for både mennesker og miljø, men som snævre erhvervsinteresser gerne vil fortsætte med at bruge.  

Vi overvejer derfor om vi skal ændre i vores grafik fra oktober, så den viser, at Enhedslisten er eneste danske parti, der stemte imod ti år mere med RoundUp.

Måske det ville være det mest reelle, partiets ageren på højere niveau taget i betragtning.

Læs også

Eller skyldes det rent faktisk, at der er to diametralt modsatte holdninger til det kontroversielle pesticid i Socialdemokratiet: en med fokus på sundhed og en anden med øje for kortsigtet profit?

Og i så fald, hvilken holdning vil vælgerne kunne regne med at finde i Bruxelles efter næste valg?

Vi spørger, fordi det er et ret vigtigt spørgsmål at få svar på, for vi ved stadigt ikke, hvad socialdemokraterne egentlig mener om RoundUp, eller hvilken politik de vil føre på punktet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Nikolaj Villumsen

MEP (EL), næstformand, Venstrefløjsgruppen, Europa-Parlamentet
BA.mag. i historie (Københavns Uni. 2009)

Frederikke Hellemann

Kandidat til Europa-Parlamentet (EL)
cand.scient.pol.

0:000:00