Regeringen vil tillade Roundup de næste 10 år

Miljøminister Magnus Heunicke går til EU-forhandlinger med et ønske om, at Roundup kan bruges i landbruget de næste ti år.

Miljøminister Magnus Heunicke vil forlænge brugen af Roundup.
Miljøminister Magnus Heunicke vil forlænge brugen af Roundup.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Hjalte T. H. Kragesteen

Står det til den danske miljøminister, skal landmændene fortsat kunne bruge Roundup til at bekæmpe ukrudt på markerne.

Det har han meddelt partierne på Christiansborg.

"Det indstilles, at regeringen støtter Kommissionens forslag om fornyet godkendelse af glyphosat," skriver Magnus Heunicke (S) i en mail, som Altinget har set.

Glyphosat er aktivstoffet i Roundup, der er det mest anvendte ukrudtsmiddel i både dansk og europæisk landbrug.

Den nuværende godkendelse udløber ved årsskiftet, og derfor har EU-Kommissionen i flere år undersøgt, om der skal gives en ny godkendelse.

Og for et par uger siden meddelte Kommissionen, at den vil tillade glyphosat i 10 år yderligere. Det sker på baggrund af, at EU’s fødevareragentur - EFSA - konkluderer, at der ikke er alvorlige risici for mennesker og miljø ved at bruge sprøjtemidlet.

Men herhjemme glider en fornyet godkendelse ikke ned alle steder. Både Enhedslisten, SF og Radikale er således imod en fornyet godkendelse, da man mener usikkerheden ved stoffet er for store. Venstre har omvendt erklæret sig tilhænger af en ny godkendelse.

Læs også

Glyphosat er sikkert  

Og nu meddeler miljøministeren altså, at den danske regering har tænkt sig at bakke op om en godkendelse i ti år, når EU’s medlemslande skal stemme om sagen 13. oktober.

I et notat, som regeringen tirsdag har oversendt til Folketinget, lyder det, at et forbud mod glyphosat vil have store økonomiske konsekvenser for landbruget. Derudover argumenterer regeringen for, at der "er vist sikker anvendelse" af glyphosat, som er bedre end alternativerne.

"Regeringen agter (…) at støtte Kommissionens forslag om maksimalt ti års fornyet godkendelse af glyphosat, særligt set i lyset af, at alternativerne til glyphosat har en højere sundheds- og miljøbelastning," skriver regeringen.

Derudover henviser regeringen til, at Kommissionen lægger op til, at man skal tage række forholdsregler ved brugen af glyphosat, hvilket man fra dansk side bakker op om.

Miljøminister Magnus Heunicke skal fredag indhente mandat i Europaudvalget.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Magnus Heunicke

Miljøminister, MF (S)
journalist (DJH 2002)

0:000:00