Eva Kjer skal forklare sig i sutteflaske-sag

KEMI: Fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) er kaldt i samråd om sutteflaske-sagen. I to parallelle sager erklærer miljøministeren, at han er åben over for forbud. Oppositionen undrer sig.
Fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) skal på et samråd forklare, hvorfor hun ikke vil rette sig efter et folketingsflertal, som kræver forbud mod bisfernol-A i sutteflasker.
Fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) skal på et samråd forklare, hvorfor hun ikke vil rette sig efter et folketingsflertal, som kræver forbud mod bisfernol-A i sutteflasker.Foto: colourbox
Anders Jerking

Der er en diametral modsætning mellem, hvordan miljøministeren og fødevareministeren forholder sig i disse alvorlige sager.

Benny Engelbrecht (S)
Forbrugerordfører

Torsdag var en dårlig dag for fødevareminister Eva Kjer Hansen (V). Som dagen skred frem kunne hun konstatere, at hun står mere og mere alene med sine synspunkter i sutteflaske-sagen.

Fødevareministeren nægter at følge en folketingsbeslutning om at indføre et nationalt forbud mod det hormonforstyrrende stof bisfenol-A i sutteflasker. Hun mener, at det strider mod EU-reglerne. Men Dansk Folkeparti og resten af oppositionen insisterer på, at hun skal rette ind efter Folketingets flertal, og i torsdagens udgave af Dagbladet Information blev oppositionen bakket op af den konservative miljøordfører, <b><span style="color: #606060;">Per Ørum Jørgensen</span></b>.

"Hvis der er et flertal i Folketinget, der pålægger regeringen at gøre noget, så har regeringen ikke noget valg," sagde han.

Miljøminister vil tage initiativ 
Senere samme dag førstebehandlede Folketinget to beslutningsforslag, der på mange minder om bisfenol-A-sagen. Denne gang drejede det sig om at indføre et forbud mod parabener i kosmetik til børn og et forbud mod tre ftalater. Her meddelte miljøminister <b><span style="color: #606060;">Troels Lund Poulsen</span></b> (V), at han tager sagerne meget alvorligt og opfordrede partierne til at lave en fælles beretning på sagerne. Ministeren erklærede, at han vil arbejde for at skaffe mere dokumentation af effekterne og herefter er parat til både EU-regulering og nationale tiltag - herunder et nationalt forbud. Miljøministeren undlod samtidig at forsvare fødevareministerens vurderinger i sutteflaske-sagen.

Dokumentation

Konklusion fra Fødevareministeriets "Notat om de juridiske aspekter ved indførelse af et nationalt forbud mod bisphenol A i sutteflasker, i lyset af folketingsbeslutning (B 101)":

"Som det fremgår af gennemgangen ovenfor, er anvendelsen af bisphenol A i fødevarekontaktplast totalharmoniseret i EU. Der er derfor kun mulighed for at gennemføre et nationalt forbud mod bisphenol A i sutteflasker i Danmark, såfremt beskyttelsesklausulen i materiale- og genstandeforordningen kan bringes i anvendelse, eller betingelserne for at anvende EF-Traktatens miljøgaranti er opfyldt.

Det er Fødevareministeriets vurdering, at Danmark på det foreliggende grundlag ikke vil kunne indføre et nationalt forbud mod bisphenol A i sutteflasker med henvisning til materiale- og genstandeforordningens beskyttelsesklausul i artikel 18. Stoffet er risikovurderet, der er fastsat en migrationsgrænseværdi på 0,6 mg/kg, og på nuværende tidspunkt mener hverken EFSA eller DTU, Fødevareinstituttet, at der er videnskabeligt belæg for at ændre på disse grænseværdier.

Det er endvidere vurderingen, at betingelserne for at anvende miljøgarantien i EF-Traktatens artikel 95, stk. 5, ikke er opfyldt, fordi det foreslåede forbud mod brugen af stoffet ikke er baseret på nyt videnskabeligt belæg, og der under alle omstændigheder ikke er tale om beskyttelse af arbejdsmiljøet eller miljøet, jf. EF-Traktatens artikel 95, stk. 5.

Sammenfattende er det Fødevareministeriets opfattelse, at det vil være i strid med EU-retten at indføre et nationalt forbud mod bisphenol A i sutteflasker i Danmark. Det bemærkes, at såfremt et sådant forbud alligevel indføres, vil der kunne anlægges traktatkrænkelsessøgsmål mod Danmark ved EF-Domstolen, ligesom berørte virksomheder vil kunne anlægge erstatningssøgsmål mod Fødevareministeriet ved de danske domstole med påstand om erstatning for det tab, som den pågældende virksomhed måtte have lidt som følge af forbuddet."


0:000:00