Ny naturaftale vækker jubel: ”Det er den største aftale for naturen de seneste 20 år”

REAKTIONER: Fredagens aftale på naturområdet får stor ros med på vejen fra forskerverdenen og en stribe grønne organisationer. ”Det er et kvantespring for naturbeskyttelsen i Danmark,” lyder det blandt andet.

Enhedslistens miljøordfører, Mai Villadsen (th), tager en selfie sammen med miljøminister Lea Wermelin (S) og Radikales miljøordfører, Zenia Stampe (tv).
Enhedslistens miljøordfører, Mai Villadsen (th), tager en selfie sammen med miljøminister Lea Wermelin (S) og Radikales miljøordfører, Zenia Stampe (tv).Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Hjalte T. H. Kragesteen

Rød bloks aftale om mere vild natur får uhørt pæne ord med på vejen.

Professor ved Københavns Universitet Carsten Rahbek er ikke i tvivl om, at der er tale om et meget stort skridt for dansk natur.

”Vi konkluderede i en vismandsrapport i 2012, at der er brug for en samfundsøkonomisk investering på en milliard til naturen om året. Og det er Danmark tættere på at levere nu,” siger han og fortsætter,”* siger han og fortsætter:

”Overordnet ligner det, at regeringen her leverer alt det, den har lovet. Det er den største aftale for natur og biodiversitet i de seneste 20 år.”

Efter mange magre år for naturen, kan der være udsigt til nogle lidt federe år, hvor naturen får den ro og plads som den fortjener. 

Egon Østergaard
Formand, DOF

Aftalen sikrer knap 900 millioner, der især skal bruges til at nå målet om 75.000 hektar urørt skov og til at sikre i alt 15 vilde naturparker (få overblik over hele aftalen her).

Carsten Rahbek understreger, at det er helt afgørende, hvordan aftalens elementer bliver ført ud i livet. Den konkrete udmøntning er nemlig ikke på plads endnu, men partierne meddelte på et pressemøde fredag formiddag, at man i første omgang går efter at lægge skove urørte på offentlige arealer.

”Det er vigtigt, at man vælger den rigtige skov. Og her er en stor del på private hænder. Men det er oplagt, at man går forrest med statsskovene, når vi ejer så meget af det. Men der skal flere hektar til, hvis man kun vælger statslige arealer,” siger Carsten Rahbek og fortsætter:

”Vi skal vælge de områder med god natur. Ellers får vi ikke effekt for pengene, og så står vi om ti år og kritiserer det. Det er altafgørende, at man vælger de rigtige områder."

Læs også

Grøn begejstring
I de grønne organisationer er begejstringen for den nye aftale stor. Præsidenten i Danmarks Naturfredningsforening, Maria Reumert Gjerding, kan ikke få armene ned.

”Jeg er simpelthen så glad for den her aftale, som virkelig vil gøre en stor forskel for vores trængte natur. Det er et kvantespring for naturbeskyttelsen i Danmark,” siger hun i en pressemeddelelse.

Hun erklærer sig også glad for, at man er blevet enige om at oprette et biodiversitetsråd, og så håber hun, at aftalens bebudede gennemgang af lovgivningen vil ende ud i, at man vedtager en egentlig biodiversitetslov.

”Naturen reddes ikke alene af 15 naturnationalparker og mere urørt skov. Naturen har brug for sin helt egen redningsplan og lov, som udstikker nogle meget klare målsætninger for, hvor meget natur vi skal have i Danmark. Der håber vi, at den her flotte aftale vil være et skridt på vejen mod det,” siger Maria Reumert Gjerding.

Vil gøre en forskel for dansk natur
I WWF Verdensnaturfonden er der også stor glæde.

”Denne pakke kommer til at gøre en forskel for dansk natur og biodiversitet. Regeringen har lyttet til vores og forskernes anbefalinger om at udlægge langt mere urørt skov samt etablere store, sammenhængende naturområder med græssende dyr. Det er virkelig et stort positivt skridt for dansk natur, som danskerne også kommer til at kunne mærke,” siger Bo Øksnebjerg, generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden, i en pressemeddelelse.

Herfra lyder der også stor begejstring for, at partierne er enige om at nedsætte et biodiversitetsråd.

”Rådets eksperter vil sikre, at vi får mest mulig biodiversitet – også for pengene. Samtidig sikrer vi, at omlægningen fra naturdrift til ægte vild natur sker på en måde, så danskerne kan få de allerstørste naturoplevelser i fremtiden,” siger Bo Øksnebjerg.

"Den største sejr for dansk natur i nyere tid"
Og hos Friluftsrådet kalder man dagens aftale ”et historisk løft” af naturen.

"Det er en aftale, som vil få afgørende betydning for naturen, og Friluftsrådet er meget begejstret over den politiske vilje til at gøre noget for at sikre biodiversiteten og give naturen bedre vilkår. Det er tiltrængt, og det kan vi kun glæde os over," siger Friluftsrådets formand, Niels-Christian Levin Hansen, i en pressemeddelelse.

Formanden for Dansk Ornitologisk Forening, Egon Østergaard, kalder aftalen for ”den største sejr for dansk natur i nyere tid".

”Det er historisk. Efter mange magre år for naturen kan der være udsigt til nogle lidt federe år, hvor naturen får den ro og plads, som den fortjener. Og som er nødvendig for, at vi kan beskytte vores trængte arter og styrke biodiversiteten," siger han i en pressemeddelelse.

*Citatet er efter aftale med Carsten Rahbek justeret, så det er faktuelt korrekt. Opdateret 4/12-2020 kl. 13.30

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bo Øksnebjerg

Generalsekretær, WWF
biolog (Københavns Uni. 1997)

Carsten Rahbek

Professor, centerleder, Center for Makroøkologi, Evolution og Klima, Københavns Universitet, professor, Imperial College, London, Professor, Peking Universitet, medlem, det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab, medlem, Biodiversitetsrådet
ph.d. i biologi (Københavns Uni. 1995)

Egon Østergaard

Formand, Dansk Ornitologisk Forening
lærer (Nr. Nissum Seminarium 1981)

0:000:00