Rød blok indgår stor aftale: Sender næsten 900 millioner til vild natur

NATUR: Partierne i rød blok er blevet enige om en aftale, der afsætter knap 900 millioner kroner til mere vild natur i Danmark. Vi vil vende naturkrisen, siger miljøminister Lea Wermelin.

Miljøminister Lea Wermelin præsenterer naturaftale.
Miljøminister Lea Wermelin præsenterer naturaftale.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Hjalte T. H. KragesteenKarl Emil Frost

Regeringen og dens støttepartier har netop landet en markant aftale på naturområdet.

Aftalen sikrer penge til at nå Socialdemokratiets valgløfte om at etablere 15 vilde naturparker og i alt 75.000 hektar urørt skov i Danmark.

Miljøminister Lea Wermelin (S) er da også glad for resultatet.

”I alle de rapporter, vi får, kan vi se, at biodiversiteten og naturen går tilbage. Og det er lige præcis den udvikling, vi nu vil vende. Derfor er der behov for de her tiltag,” sagde miljøminister Lea Wermelin til pressemødet fredag formiddag.  

Jeg har glædet mig som et lille barn til i dag.

Pia Olsen Dyhr (SF)
Formand

Før valget lovede S og SF i et fælles udspil, at der skal etableres i alt 15 naturnationalparker og 75.000 hektar urørt skov. Det gjorde de, fordi naturen i Danmark er i dyb krise, hvor mange arter er truede af udryddelse. Aftalen fordeler 888 millioner kroner over fire år til at sikre 47.000 ekstra hektar urørt skov og 13 naturnationalparker, hvilket gør, at man umiddelbart når de mål, der blev sat før valget.

Aftale skal konkretiseres
Inden valget har Socialdemokratiet og SF peget på, at de 15 naturnationalparker skal give 60.000 hektar ny natur. Men ministeren kan endnu ikke svare på, hvor meget dagens aftale giver.

”De konkrete hektarer og arealer skal vi kigge på i det nye år, og det glæder jeg mig meget til,” siger hun til Altinget.

I forhold til urørt skov har forskerne anbefalet, at der etableres mindst 75.000 hektar i Danmark, hvor af en væsentlig del skal ligge i de private skove. Men partierne er enige om, at man i første omgang går efter at få lagt en indsats i statsskovene.

”Langt det største areal vil være på de statslige arealer. For det er naturligt for os at starte med at gøre det, som vi selv siger, der er behov for. Det er vores fælles arealer. Men der vil også være behov for privat urørt skov, og det arbejder vi videre med,” siger miljøministeren.

"En tidlig julegave"
Aftalen er en delaftale til finansloven, hvor regeringen i august spillede ud med 50 millioner kroner til naturen i fire år. Dermed må det endelige resultat, der er markant forøget, i særdeleshed tilskrives det hårde pres, som støttepartierne har lagt på regeringen under forhandlingerne.

SF’s formand, Pia Olsen Dyhr, var da også stærkt begejstret under pressemødet.

”Jeg har glædet mig som et lille barn til i dag. Det er en tidlig julegave. Det er en gave til haren, viben, okidéen, sanglærken og alle de arter i Danmark, som vi får færre og færre af. Og det skyldes, at vi har meget lidt urørt natur, hvor de kan være,” sagde Pia Olsen Dyhr.

Biodiversitetsråd skal holde "os alle i ørene"
Partierne er også enige om at etablere et biodiversitetsråd, der på samme måde som Klimarådet skal rådgive regeringen og Folketinget om naturindsatsen. Samtidig er man enige om at igangsætte en gennemgang af naturlovgivningen og at lave en indsats for havmiljøet i Øresund.

Enhedslistens miljøordfører, Mai Villadsen, fremhævede under pressemødet beslutningen om at lave et biodiversitetsråd.

”Det kommer til at betyde meget i fremtiden. Biodiversitetsrådet kommer til at holde os alle i ørerne i årene frem. Det her skal kun være første skridt og et vendepunkt, der sikrer, at den naturkrise, vi står i, ikke bare bliver bremset. Den skal vendes,” sagde Mai Villadsen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lea Wermelin

MF (S), fhv. miljøminister
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2011)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024