Debat

Professor om målrettet regulering: Virkemidlers succes afhænger både af behov, placering og effekt

DEBAT: Hvis virkemidlerne skal levere den ønskede effekt for både fosfor og kvælstof, er det nødvendigt at lave vejledninger, der tager hensyn til både virkemidlernes samspil, placering, behov og effekt, skriver Brian Kronvang. 

Det er nødvendigt at tage hensyn til flere forskellige elementer, når man vejleder landmænd om virkemidler som for eksempel vådområder. 
Det er nødvendigt at tage hensyn til flere forskellige elementer, når man vejleder landmænd om virkemidler som for eksempel vådområder. Foto: /ritzau/Emil Ryge Christoffersen/
Katrine Skov Sørensen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Brian Kronvang
DCE og Bioscience, Aarhus Universitet

En målretning af miljøindsatsen som opfølgning på Landbrugspakken fra 2015 kræver lokal medvirken og omtanke.

Det drejer sig både om behovet for reduktioner i kvælstof og fosfor i forhold til hele vandmiljøet – det vil sige både grundvand, vandløb, søer og fjorde.

Dernæst og ikke mindst omtanke i forhold til at finde det optimale sted i landskabet (marken) at placere et virkemiddel og så endelig til sidst at træffe det helt rigtige valg af virkemiddel i forhold til landskab og de ønskede natur- og miljøeffekter.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Det må derfor være et hovedkrav, at der nu anlægges en helhedsbetragtning – frit oversat – en grundig analyse af behov i hvert vandopland i Danmark for indsatser i forhold til både kvælstof og fosfor.

Her må det fremtidige behov for eventuelle reduktioner af kvælstof- og fosforbelastningen opgøres for alle vandområder med hensyntagen til fremtidens forventninger til klima og dyrkningsforhold.

Målretningen består således både i en analyse af behov, valg af lokaliteter og valg af det bedst egnede virkemiddel – det som er mest optimalt ud fra effekter og omkostninger, når både kvælstof og fosfor inddrages.

Brian Kronvang
DCE og Bioscience, Aarhus Universitet

Først med udgangspunkt i denne oplandsanalyse kan oplandskonsulenter sammen med landmænd udtage og finde placering til de helt rigtige virkemidler fra pakken, som stilles til rådighed for målrettet regulering.


Udvalget af landmænds virkemidler er centralt 

Målretningen består således både i en analyse af behov, valg af lokaliteter og valg af det bedst egnede virkemiddel – det som er mest optimalt ud fra effekter og omkostninger, når både kvælstof og fosfor inddrages.

Her bliver de mange målinger af næringsstofudledninger koblet til økosystemers respons essentielle. Ud fra disse skal der nemlig beregnes reduktionsmål for kvælstof og fosfor målrettet hvert vandområde.

Buketten af virkemidler, som oplandskonsulenter og landmænd kan vælge ud fra, bliver herefter central – især at der er udviklet mange virkemidler, som passer til forskellige lokale forhold i forhold til terræn, drænsystemer og hydrologi.

Det er i den forbindelse meget vigtigt, at virkemidlerne forlods er grundigt forskningsmæssigt testet - både i forhold til deres effekter for reduktion af kvælstof og tilbageholdelse af fosfor, samt eventuelle sideeffekter på natur- og miljø.

Desuden skal der være opsamlet viden om, hvordan virkemidler i praksis skal anvendes og eventuelt tilses og passes.

Der kan således være perioder, hvor landmanden selv skal ændre på virkemidlets funktion – set i forhold til behovet for dyrkning af nabomarken.

Og der er steder, hvor virkemidlet med mellemrum skal passes i form af tømning for opsamlet slam og fosfor fra markens drænvand, måske høste biomasse i form af træer og de nye matrice vådområder skal genfyldes med træflis.

De første resultater er lovende
Der skal derfor laves vejledninger, der omfatter alle disse elementer. Ikke mindst skal der skabes størst mulig sikkerhed og garanti for, at virkemidlerne over tid leverer den forventede effekt for både kvælstof og fosfor - så vi opnår den ønskede målsætning i vandmiljøet.

Effekterne må nødvendigvis i starten indregnes som en minimumseffekt – indtil mere omfattende målinger i tid og rum muliggør, at der kan etableres en mere avanceret modelbaseret viden, som ud fra årets klima kan give et bedre estimat af effekten.

Det haster med virkemidlernes godkendelse, og det ved vi forskere godt. Så forskningen er i fuld gang ved universiteterne.

Både med test af de nye matrice vådområder med træflis til at steppe omsætningen af nitrat op, samt test af de intelligente bufferzoner som anlægges i randen af vandløb og søer.

De første resultater fra begge virkemidler ser lovende ud, og lige nu er der fuld gang i etablering og målinger af fuldskala demonstrationsanlæg.

Så forskerne gør sammen med Miljø- og Fødevareministeriet, hvad vi kan for at stille så mange virkemidler som muligt til rådighed for landmænd ved indgangen til den målrettede regulering.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Brian Kronvang

Professor, Institut for Ecoscience - Oplandsanalyse og miljøforvaltning, Aarhus Universitet
cand.scient. i geologi (Aarhus Uni. 1985), ph.d. (Aarhus Uni. 1996)

0:000:00